Δάφνις Κόκκινος: Ο συνεργάτης της Πίνα Μπάους αναλαμβάνει την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης

Χορευτής του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ της Πίνα Μπάους, αλλά και βοηθός της για μεγάλο διάστημα, συνεργάτης επίσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι ο Δάφνις Κόκκινος, ο οποίος ανέλαβε την διεύθυνση της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

Πρόκειται για μία αλλαγή αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Βίκυ Μαραγκοπούλου, διευθύντρια της Σχολής ως πριν από μερικές ημέρες, έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή της. Ως μία «πολύ καλή μεταγραφή από το εξωτερικό, που δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες έξω, που πραγματικά αγαπούν την Ελλάδα

και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο τους», αναφέρει μάλιστα την τοποθέτηση του Δάφνι Κόκκινου σ΄αυτή τη θέση η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη.

Να σημειωθεί ότι η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης είναι ο μόνος κρατικός φορέας για τον χορό και ήδη σχεδιαζόταν η αναβάθμισή του. Γι΄αυτό και αναζητείτο για την διεύθυνση ένας άνθρωπος με κάποιες ξεχωριστές ιδιότητες και ικανότητες.

Και, πραγματικά, η καριέρα του Κόκκινου στο εξωτερικό είναι εξαιρετική. «Η ανταπόκρισή του ήταν συγκινητική», λέει η κυρία Μενδώνη. «Μου απάντησε αμέσως ότι θεωρεί καθήκον του να γυρίσει στην Ελλάδα και να υπηρετήσει τη σχολή, από την οποία κι ο ίδιος αποφοίτησε. Κι αυτό χωρίς να με ρωτήσει τίποτε, ούτε εργασιακές σχέσεις, ούτε χρήματα, ούτε τίποτα, κάτι που δείχνει την επιθυμία και την αφοσίωσή του».

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον νέο διευθυντή της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, Δάφνι Κόκκινο

Γεννημένος το 1965 στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Δάφνις Κόκκινος είναι από το 1993 χορευτής του Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, ενώ υπήρξε βοηθός της από το 2002 μέχρι το θάνατό της, το 2009. Σήμερα εργάζεται ως χορευτής και σκηνοθέτης πρόβας για το Tanztheater Wuppertal Pina Bausch. Οι σπουδές του στο χορό και στο θέατρο άρχισαν από το Θέατρο Νέων Κρήτης και την Ελληνοαμερικανική Ένωση, για να ολοκληρωθούν στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Από εκεί, όμως, εκτινάχθηκε πραγματικά σε ένα από τα σπουδαιότερα και πλέον πρωτοποριακά χοροθέατρα του κόσμου, χορεύοντας από το 1989 έως το 1992 για το Folkwang Tanzstudio, υπό τη διεύθυνση της Πίνα Μπάους. Ακολούθησε το Tanztheater Wuppertal, πάλι της Πίνα Μπάους, με το οποίο συμμετείχε στις πιο σημαντικές παραγωγές της.

Επιπλέον, συμμετείχε ως ερμηνευτής στην ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ, «Μίλα» και του Βιμ Βέντερς, «Πίνα» για την ζωή της Πίνα Μπάους, ενώ χορογράφησε και μία τουρκική ταινία. Παράλληλα, δραστηριοποιείται σε διεθνή κλίμακα ως καθηγητής χορού, πραγματοποιώντας πολλά εργαστήρια σε Ελλάδα, Τουρκία, Κορέα, Ιταλία, Σουηδία, Χιλή, Βραζιλία, Λιθουανία.

Στην Πίνα Μπάους, εξάλλου, είναι αφιερωμένο το πρώτο έργο του «Addio Addio Amore -Ένα κομμάτι για την Πίνα», ενώ πρόσφατα χορογράφησε το έργο «Lamento» για την Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» του Στραβίνσκι για το Μπαλέτο της Λυρικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα