Χρηματιστήριο: Τι συμβαίνει με ΔΕΗ και ΑΒΕ – Τι βλέπουν οι ξένοι και η νέα αφετηρία

Προς πλήρη επιβεβαίωση του mononews.gr, τελικά οι 690 μονάδες αποτελούν τη νέα αφετηρία της αγοράς. Παρά την κίνηση της αγοράς στις 700 μονάδες, δεν τις κράτησε για να γυρίσει στις 687 και να κλείσει τελικά στις 690,99 μονάδες και σχεδόν ανεπαίσθητες απώλειες μόλις 0,05%.

Η κίνηση αυτή εκδηλώθηκε σήμερα με ενισχυμένο τζίρο, σχεδόν 84 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών επέστρεψε δριμύτερο. Οι ξένοι πιστεύουν, σύμφωνα

με Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, ότι έχουν να κάνουν με μία φθηνή αγορά, που πλέον εμφανίζει μονοψήφιο p/e, οριακά κάτω του 10 και μερισματική απόδοση που ξεπερνάει το 5,5%. Μάλιστα, στέκονται σε χαρτιά που αποτελούν σημείο αναφοράς.

Παρά την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα, εταιρείες, όπως ο Μυτιληναίος, ο ΟΤΕ, ο Τιτάνας, η Coca Cola, έδειξαν ότι έχουν ισχυρά EBITDA και μάλιστα μερικά εξ αυτών εμφάνισαν αύξηση της κερδοφορίας τους. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τους ίδιους θα ενισχυθεί το 2021, χρονιά που τουλάχιστον μετά το πέρας του πρώτου τριμήνου αναμένεται να επέλθει σταδιακά η ομαλότητα, από τη στιγμή που θα τρέχουν τουλάχιστον τρία εμβόλια.

Πτώση πάνω από 2% για τον τραπεζικό κλάδο στις 346 μονάδες, με την Πειραιώς όμως, να αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, το play της επόμενης χρονιάς, λόγω αποκρατικοποίησης μετά την απόρριψη της πρότασής της από τον SSM να πληρώσει τα CoCos με μετρητά. Η μετοχή έκλεισε με κέρδη 5,3%, στα 0,872 ευρώ, όταν η Eurobank υποχώρησε πάνω από 2%, η ΕΤΕ πάνω από 4,3% και η Alpha πάνω από 2,3%.

Κατά τα άλλα, μαζεμένη η μετοχή της ΔΕΗ στα 5,85ευρώ, τυχόν διάσπαση των 6,50 ευρώ θα οδηγήσει τη μετοχή, υποστηρίζουν οι αναλυτές, σε αποτιμήσεις μαμούθ που θα θυμίζουν την εποχή ΣΥΡΙΖΑ ως κακή ανάμνηση. Έκλεισε αμετάβλητη στα 5,85 ευρώ. Το ράλι στην Aegean συνεχίστηκε με κέρδη 3%, στα 4,63 ευρώ, 1,94% ενισχύθηκε η Βιοχάλκο, στα 3,93και 2,52% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 6,52 ευρώ. Αντίδρασης συνέχεια για τα ΕΛΠΕ, λόγω MSCI, στα 5,18, 3,71% η άνοδος για την ΕΧΑΕ που έχει μετρητά στο ταμείο της την… μισή της κεφαλαιοποίηση (!), κλείνοντας στα 3,21 ευρώ, 1,48% η αντίδραση για το Jumbo, με κλείσιμο πάνω από τα 15 ευρώ. Οριακή η αντίδραση για τον Μυτιληναίο στα 10,18 ευρώ και 1,52% η άνοδος για τον OTE στα 12,66 ευρώ.

Από τα small caps επισημαίνεται η πέμπτη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΒΕ. Aυτή τη φορά με κέρδη 8%.

Εκτός από τις τράπεζες, πιέσεις βγήκαν σε ΤΕΝΡΓΑ, ΟΠΑΠ, ΜΟΗ Ελλάκτωρ.

Κέρδη για 56 μετοχές και πτώση για 53.

Keywords
Τυχαία Θέματα