Χρηματιστήριο: Ώθηση στα small caps από Βιοχάλκο και Cenergy – Κέρδη 11,49% στην εβδομάδα

Πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση που η αγορά διατηρείται πάνω από την στήριξη των 630 μονάδων, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20%, στις 655,68 μονάδες και τζίρο κάτι παραπάνω από 45 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εβδομάδας η αγορά έκλεισε με κέρδη 11,49%, ενώ οι απώλειες από την αρχή του χρόνου περιορίστηκαν κοντά στο 28%. Ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός, ο περιορισμός των απωλειών στη χρονιά, σημειώνουν οι αναλυτές, με την Jefferies να σημειώνει σε έκθεσή της, ότι οι αποτιμήσεις στην αγορά διαμορφώνονται πλέον πίσω από τα επίπεδα της περιόδου πριν το πρώτο  lockdown, στοιχείο

που αποτελεί πόλο έλξης για τους ξένους. Μάλιστα, αναφέρει ότι είναι πολύ… αργά για τους επενδυτές να μπουν, προτρέποντας μάλιστα, όσους είναι να πουλήσουν, να μην το κάνουν. Σύμφωνα με τον  οίκο, το p/e της αγοράς διαμορφώνεται κάτω από 10.

Η αγορά έκλεισε με απώλειες την Παρασκευή, τη στιγμή που η Wall  άνοιξε με κέρδη άνω των 220 μονάδων για τον Dow και τον Nasdaq να συνεχίζει ανοδική για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Θετικό πρόσημο και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι επενδυτές στα ξένα χρηματιστήρια παίζουν με βάση το σενάριο της ανάκαμψης μετά την ανακάλυψη του εμβολίου της Pfizer, η διάθεση του οποίου ξεκινάει από τον επόμενο μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Aegean έπιασε πάλι το νήμα της ανόδου, μετά τη χθεσινή υποχώρηση, κλείνοντας στα 4 ευρώ και με κέρδη πάνω από2,8%, διακινώντας περισσότερα από 220 χιλιάδες τεμάχια. Εντολές αγοράς και πάλι στην Βιοχάλκο και τη θυγατρική Cenergy, μετά το  deal πώλησης των Ελληνικών Καλωδίων στην Nexans. Πάνω από 10,5% τα κέρδη για τη Βιοχάλκο, στα 3,78ευρώ με 425 χιλιάδες τεμάχια και 8,77% για την Cenergy, στο 1,81 ευρώ. H αντίδραση στα χαρτιά της Βιοχάλκο, όπως είναι γνωστό, αποτελούν το σηματωρό για κίνηση και στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις, κάτι που ήταν ευδιάκριτο την Παρασκευή στο ταμπλό.

Στα 9,90 ευρώ αντέδρασε την Παρασκευή ο Μυτιληναίος, στα 12,16 ευρώ ο ΟΤΕ και στα 2,86 ευρώ η ΕΧΑΕ. Πιέσεις πάνω από 4% στην Μότορ Όιλ, στα 9,58 ευρώ και 2,63%για τα ΕΛΠΕ, στα 4,82 ευρώ. Οι «παιδικές ασθένειες» και για τα δύο χαρτιά στον απόηχο των ανακατατάξεων στον MSCI, συνεχίζονται. Κάτω από1% η πτώση σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και πάνω από1% στην Τέρνα Ενεργειακή, στα 11,50 ευρώ. Βουτιά 4,15% για την Jumbo, με τα κυβερνητικά στελέχη να εκτιμούν ότι το  lockdown θα συνεχιστεί μέχρις ότου τα κρούσματα μειωθούν σε κάτω από 500, που σημαίνει ότι μπορεί και να χαθεί η μισή εορταστική περίοδος. Σίγουρα όμως, τα μέτρα στην κυκλοφορία που σαφώς επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία θα διαρκέσουν και μετά την 1η Δεκεμβρίου.

Κέρδη για 66 χαρτιά και πτώση για 38, με τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις να σηκώνουν κεφάλι. CPI, Σίδμα, Lavipharm, Forthnet, Πετρόπουλος (και σήμερα), είναι μερικά από τα small caps που δικαίωσαν τους υποστηρικτές τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα