Χρηματιστήριο: Κέρδη πάνω από 46% για το δικαίωμα της Lamda, πτώση στα χαρτιά της Big Cap

Με εξαίρεση τον ΟΠΑΠ, τον Μυτιληναίο και την Τέρνα Ενεργειακή, οι υπόλοιπες μετοχές του Big Cap υποχωρούν παρασύροντας τον γενικό δείκτη στις 884 μονάδες, αλλά σε ένα άνυδρο περιβάλλον.

Μετά από περίπου τρεις ώρες συναλλαγών, ο τζίρος μόλις που ξεπερνάει τα 16 εκατ. ευρώ. Στις εναπομείνασες συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, το ενδιαφέρον ατονεί.

Τα κέρδη της χρονιάς έχουν επιτευχθεί από τους ξένους διαχειριστές, σε πολλές περιπτώσεις δε, έχουν πιστωθεί στους τραπεζικούς

τους λογαριασμούς τα bonus της χρονιάς, η άνοδος για τον δείκτη ξεπερνάει το 46 – 47%, ακόμα και οι τραπεζικές μετοχές που υποχωρούν έχουν «διπλώσει» κατά τη χρηματιστηριακή αργκό, η χώρας πήρε θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς, καθώς επίσης και 767 εκατ. ευρώ από τα ANFAs.

Και πλέον, η κυβέρνηση έχει απλώσει «τραχανά» με τα μέτρα που έχει πάρει, ειδικά ως προς την αγορά με μειώσεις στη φορολογία των μερισμάτων, των μπόνους και την εξίσωση της φορολογίας των αμοιβαίων, αλλά και με την μείωση στην εταιρική φορολογία, προσδοκώντας να μετουσιαστούν (τα μέτρα) σε έλευση φρέσκου χρήματος στην αγορά και σε επενδύσεις.

Κατά τα άλλα στα καλά νέα της ημέρας η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ ότι ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ έφτασε στο 2,3% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ωστόσο υπήρξε μείωση των καταναλωτικών δαπανών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, που σημαίνει ότι οι επενδύσεις στη χώρα μας είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Επίσης, ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings επιβεβαίωσε τις θετικές προοπτικές της Ελλάδας, επισημαίνοντας πως αν και το rating που δίνει στην Ελλάδα (BB, θετικές προοπτικές) υπερβαίνει τη μέση αξιολόγηση που δίνουν οι αμερικάνικοι οίκοι Fitch, Moody’s, S&P, αντανακλώντας εν μέρει την άποψή της σχετικά με τις μακροχρόνιες λήξεις που έχει το ελληνικό χρέος και τα υψηλά ποσοστά χρέους που κατέχουν επίσημοι πιστωτές, η άποψη ωστόσο της αγοράς είναι πιο αισιόδοξη όπως δείχνουν και τα τρέχοντα επίπεδα των spreads των ελληνικών ομολόγων. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζεται να υποχωρεί στο 1,5%.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί στις 871 μονάδες, με την Alpha να υποχωρεί στο 1,87, η ΕΤΕ στα 2,94, η Eurobank στα 0,90 και η Πειραιώς στα 3,04 ευρώ. Μεγάλες πιέσεις, επίσης, περί το 2% βγαίνουν στη Βιοχάλκο, η οποία αν αναβάλει, όπως φαίνεται την απόφασή της  για πώληση πακέτου μετοχών της EΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην αγορά. Πιέσεις στο 1,68 για την Ελλάκτωρ, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του βιβλίου προσφορών.

Κέρδη για την μετοχή της Lamda, στα 7,30 ευρώ  και σούπερ άνοδος για το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου 46,39%, στα 0,71 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα