Χρηματιστήριο: Έσπασε η κρίσιμη στήριξη, ποια «χαρτιά» μπαίνουν στο «μικροσκόπιο»

Έσπασε στο κλείσιμο η στήριξη των 630 μονάδων, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 626 μονάδες, μοιράζοντας απογοήτευση στην επενδυτική κοινότητα για τα μελλούμενα.

Από τη στιγμή που διασπάστηκαν καθοδικά οι 630 μονάδες και δεν πραγματοποιήθηκε γύρισμα στο κλείσιμο, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Σημειωτέον ότι το προηγούμενο δεκαήμερο τέσσερις φορές είχε διασπαστεί το εν λόγω ψυχολογικό οχυρό, αλλά η αγορά  είχε επανέλθει. Κάτι που όμως, δεν συνέβη χθες. H αγορά βρέθηκε σε χαμηλά διμήνου και πλέον είναι

κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η τάση θα βγαίνει μέρα με την ημέρα. Η αγορά δείχνει μετριοπαθή στάση τηρουμένων των ειδησεογραφικών συνθηκών και δεν έχει παρασυρθεί σε πωλήσεις πανικού όπως έχει συμβεί σε άλλες ειδικές συνθήκες στο παρελθόν. Σε αυτό έχει βοηθήσει και η εποχική συρρίκνωση του τζίρου η οποία δεν βγάζει ένταση στις διακυμάνσεις και μένει να φανεί αν τελικά η περίοδος έως τις 2 Αυγούστου θα συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο αναμονής.

Άλλωστε ο τζίρος είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ενδεικτικό ότι οι επενδυτές δεν έχουν διάθεση να αναλάβουν περαιτέρω ρίσκο. Οι καθαρές συναλλαγές, αν εξαιρεθεί το πακέτο της Lamda, διαμορφώθηκε μόλις στα 31 εκατ. ευρώ.

Άσχημο σημάδι επίσης αποτελεί η κίνηση του τραπεζικού δείκτη. Οι τράπεζες παραμένουν χαμηλότερα χαμηλότερα των 336 μονάδων, ενώ για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, απαιτείται εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 356 μονάδων και, για την σαφή βελτίωση των τεχνικών ενδείξεων, εβδομαδιαίο κλείσιμο υψηλότερα των 380 μονάδων.

Περαιτέρω διολίσθηση χαμηλότερα των 325 μονάδων θα σημαίνει συναγερμό στις τάξεις των συναλλασσόμενων, ειδικά εκείνων που έχουν ανά χείρας την τεχνική ανάλυση, ενώ οι μειώσεις θέσεων που θα ακολουθήσουν, δεν αποκλείεται να πιέσουν τον ΔΤΡ προς τις 317, 310, 300, 294-290 και 280-273 μονάδες.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, το ενδιαφέρον θα στραφεί σε μεμονωμένα «χαρτιά». Χαρακτηριστικά, για τους μετόχους του ΟΠΑΠ η 29η Ιουλίου είναι η τελευταία ημερομηνία στην οποία θα υπολογιστεί η μέση σταθμισμένη τιμή των 5 τελευταίων συνεδριάσεων για την έκδοση των μετοχών που μπορούν να επιλέξουν αντί μερίσματος. Η πληρωμή του μερίσματος ή η πίστωση των μετοχών θα γίνει στις 11 Αυγούστου.

Στις 30 Ιουλίου η Τιτάν ανακοινώνει αποτελέσματα 6μήνου. Η πληροφόρηση για όλα όσα συνέβησαν στους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς δεν αναμένεται να προσθέσει πολλά πράγματα καθώς ο όμιλος είχε ήδη δώσει μια αρκετά αναλυτική εικόνα στο πεντάμηνο ενόψει της έκδοσης του ευρωομολόγου των 250 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στο πως ξεκίνησε το πολύ κρίσιμο τρίτο τρίμηνο το οποίο είναι και το πιο παραγωγικό από πλευράς κερδοφορίας. Επομένως, η τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας.

Ακόμα στις 30 Ιουλίου η Attica Bank, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θα δώσει εικόνα του εξαμήνου, ενώ την Παρασκευή 31 Ιουλίου η Ανδρομέδα ΑΕΕΧ θα κλείσει την αυλαία των προγραμματισμένων ανακοινώσεων για τον Ιούλιο.

Επίσης, σήμερα, 28/7, και 31/7 θα πραγματοποιηθούν οι τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Eurobank και Alpha Bank. Μοιραία το ενδιαφέρον, έστω και πρόσκαιρα θα επιστρέψει στον τραπεζικό κλάδο.

Ταυτόχρονα, η αγορά βλέπει με ενδιαφέρον τους μεγάλους όγκους συναλλαγών σε μετοχές όπως η Ελλάκτωρ, ενώ η υποχώρηση της μετοχής της Lamda Development, με τέτοιο πλήθος θεσμικών επενδυτών που έχουν μπει τις τελευταίες μέρες στο «χαρτί», κρίνεται συγκυριακή.

Keywords
Τυχαία Θέματα