Χρηματιστήριο: Ανάχωμα Alpha στις 900 μονάδες

Και η συσσώρευση πάνω από τις 900 μονάδες συνεχίζεται για ενδέκατη φορά από τις 13 Απριλίου, που ξεκίνησε το φλερτ με την περιοχή αυτή.

Με ήπιες διακυμάνσεις και χωρίς εξάρσεις, η τάση στην αγορά παραμένει αισιόδοξη και ενθαρρυντική για τη συνέχεια, υποστηρίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Τάκης Ζαμάνης. Δεν υπάρχουν μεγάλες διορθώσεις, η προσφορά

που βγαίνει σκουπίζεται κι αυτό δημιουργεί υποσχέσεις για την επόμενη μέρα.

Οι διακυμάνσεις των ξένων αγορών δεν φαίνεται να επηρεάζουν τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών, όσο υπάρχει η προοπτική των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, υποστηρίζουν άλλοι παράγοντες της αγοράς. Στο οποίο η συνεισφορά των τραπεζών για την μόχλευση των 32,5 δισ. ευρώ θα είναι πρωταρχικής σημασίας.

Πλέον, η εξυγίανση των τραπεζών δεν αφορά μόνο στη διαχείριση και συνάμα μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά στο πώς θα χρηματοδοτήσουν το συντομότερο την ελληνική οικονομία και τις υγιείς επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ήταν πολύ σημαντική η αντίδραση που βγήκε την Δευτέρα σε Alpha, Eurobank και Πειραιώς. Ο δε τραπεζικός κλάδος, μετά τη συσσώρευσή του μέχρι τις 580 μονάδες και έξι πτωτικές συνεδριάσεις, έδειξε σημάδια αντίδρασης. Το αν θα υπάρξει συνέχεια, είναι κάτι που μένει να φανεί.

Από την άλλη, το ενδιαφέρον της αγοράς τραβούν οι μετοχές της Ιντεάλ που έκλεισε με άνοδο σχεδόν 20%, μετά την ανακοίνωση για διεύρυνση της μετοχικής βάσης με την είσοδο του fund του Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, όπως και η Aegean, ενόψει της αύξησης κεφαλαίου.

Με την είσοδο των νέων μετόχων στην Ιντεάλ, η κεφαλαιοποίηση αυτομάτως θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ. Η δε Aegean, που έχει μπροστά της την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι διατηρείται σε σημαντικό premium τόσο σε σχέση με την τιμή της αύξησης κεφαλαίου όσο και σε σχέση με την τιμή που θα προκύψει μετά από αυτή, η οποία τοποθετείται περί τα 5,12 ευρώ (με την είσοδο των νέων μετοχών που θα προκύψουν). Αυτό και μόνο δείχνει ότι το ενδιαφέρον για την αγορά δεν αφορά μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε άλλες μετοχές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Είναι ενδιαφέρουσα η κίνηση της Alpha στα 1,31 ευρώ, της Eurobank πάνω από τα 0,78 και της Πειραιώς πάνω από τα 1,61 ευρώ.

Σε νέα υψηλά για φέτος ο ΟΤΕ, στα 14,81 ευρώ, φλερτ στην περιοχή των 9 ευρώ για την ΕΥΔΑΠ, αντίδραση στα 9,28 ευρώ για την ΔΕΗ και περιορισμός των αρχικών κερδών, αλλά θετικό πρόσημο για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που επέστρεψε πάνω από τα 10 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, η Βιοχάλκο έχασε τα 5 ευρώ με απώλειες άνω του 3,8%, πάνω από 2% η πτώση στην ΕΤΕ και την Jumbo, που βρέθηκε στα 16,16 ευρώ.

Πιέσεις 1,9% στον ΟΠΑΠ, πάνω από 1% η πτώση στον ΟΛΠ, τον Μυτιληναίο και την ΕΧΑΕ, τα ΕΛΠΕ και την Aegean.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος το άνοιγμα της Δευτέρας – Πιέσεις για Tesla, στο +3,9% η μετοχή της AT&T

Όλα τα βλέμματα στην ετυμηγορία της Moody’s

Αegean: Πόσα λεφτά θα βάλουν οι μεγάλοι μέτοχοι στην ΑΜΚ και τι πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές

Keywords
Τυχαία Θέματα