Αρχές του 2021 μεταφέρεται η προκήρυξη του Ultra Fast Broadband συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ

Υπόθεση του 2021 γίνεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας για το ευρυζωνικό έργο Ultra Fast Broadband (UFBB) συνολικού προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, βάσει της προόδου που έχει συντελεστεί στον ανταγωνιστικό διάλογο το UFBB θα προκηρυχθεί, εκτός απρόοπτου, τέλος Ιανουαρίου 2021.

Από τη δημοσίευση της προκήρυξης, μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών

προσφορών, χρειάζεται να μεσολαβήσουν έξι εβδομάδες και αυτό σημαίνει ότι η συμβασιοποίηση του UFBB μεταφέρεται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, εκτός αν βρεθεί τρόπος επίσπευσης των διαδικασιών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η προκήρυξη του έργου, που έχει εξασφαλίσει κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 223 εκατ. ευρώ, θα συνοδευτεί από το Σχέδιο Σύμβασης εκτέλεσης και τα παραρτήματά της, κείμενα τα οποία αυτή τη στιγμή αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους 9 φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του έργου.

Τις τελευταίες μέρες οι 9 ενδιαφερόμενοι (Vodafone, ΔΕΗ, ΑΒΑΞ, Intrakat, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Grid Telecom, Wind και η κοινοπραξία Μυτιληναίος – Μέτκα) έχουν στη διάθεσή τους τη νεότερη εκδοχή της Σύμβασης για να την μελετήσουν και να κάνουν τις τελικές παρατηρήσεις τους, ενώ αναμένουν το παράρτημα που αφορά την τιμολογιακή πολιτική.

Το UFBB προκηρύχθηκε τον Μάϊο του 2019 και ένα χρόνο μετά δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για την έναρξη του ανταγωνιστικού διαλόγου που όπως φαίνεται καθυστερεί σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί στο χρονοδιάγραμμα.

Κεντρικό θέμα του διαλόγου αποτελεί η βιωσιμότητα του UFBB, αν με άλλα λόγια θα έχει ικανή απόδοση, μεταξύ άλλων, για να εξασφαλίσει τον αναγκαίο τραπεζικό δανεισμό. Στελέχη των εταιρειών που συμμετέχουν στη διαδικασία εμφανίζονται προβληματισμένα σημειώνοντας ότι τα ρίσκα που χρειάζεται να συνυπολογιστούν είναι αρκετά, όπως το μέγεθος της ζήτησης κατά τη λειτουργεία του έργου και οι πιθανές ανταγωνιστές τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν.

Σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες μεταξύ των ενδιαφερομένων κατά την τελική φάση, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, αυτό που λέγεται είναι ότι «όλοι μιλούν με όλους».

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο ΟΤΕ θα καταθέσει προσφορά χωρίς να προβεί αρχικά σε κάποια συμμαχία. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή τη συνεργασία της Grid Telecom με την Wind.

Το UFBB, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ σήμερα στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του στην Ευρώπη, στοχεύει στην κάλυψη με οπτικές ίνες περιοχών της χώρας οι οποίες δεν έχουν μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους. Αφορά δυνητικά 2,4 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις, ή 810.000 συνδέσεις – γραμμές (περίπου 18% των συνολικών) και θα προσφέρει ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο τουλάχιστον 100 Μbps.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα