Αρχαία Μεσσήνη και θέατρο Σικυώνας: Έργα στους δύο σπουδαίους χώρους της Πελοποννήσου

Απρόσκοπτα θα συνεχιστούν τα έργα αναστήλωσης στον τεράστιο αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης μετά την Προγραμματική Σύμβαση, ύψους 300.000 ευρώ, που υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα. Λύνεται έτσι το πρόβλημα της έλλειψης κονδυλίων για την συνέχιση του έργου, που επιτελεί την Αρχαία Μεσσήνη ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης, έχοντας αναδείξει αυτή την αρχαία πόλη σε όλο της το μεγαλείο.

Συγκεκριμένα η προγραμματική σύμβαση αφορά στην αποκατάσταση και την ανάδειξη

ενός τμήματος της βόρειας οχύρωσής της. Και όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού «Ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης είναι από τους πλέον υποδειγματικά αποκατεστημένους, με σημασία που ξεφεύγει από τα όρια της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου. Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος εθνικής εμβέλειας, στον οποίο η ελληνική πολιτεία έχει επενδύσει πολύ σημαντικά κονδύλια, ιδιαίτερα μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα, τους κοινοτικούς πόρους των προηγούμενων περιόδων».

Είναι γνωστό εξάλλου, το σημειώνει και η ίδια, ότι μεγάλα κονδύλια έχει εξασφαλίσει στο παρελθόν και ο ανασκαφέας,  κ. Πέτρος Θέμελης, που έχουν δοθεί με την μορφή χορηγίας και δωρεάς από ανθρώπους που αγαπούν τη Μεσσήνη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη τον Αύγουστο

Ενδιαφέρον έχει και η ανακοίνωση του  Περιφερειάρχη για τη βελτίωση του δρόμου προς την Αρχαία Μεσσήνη, ένα έργο για το οποίο θα διατεθούν συνολικά 45 εκατ. ευρώ αλλά έτσι η πρόσβαση των επισκεπτών θα γίνεται εύκολα και γρήγορα.

Μία ακόμη προγραμματική σύμβαση αφορά στην αποκατάσταση της λειτουργικότητας  του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας για την ασφαλή υποδοχή επισκεπτών και την απόδοσή του στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες της περιοχής. Είναι ύψους 220.000 ευρώ και προβλέπει κατ΄αρχάς την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2021, προκειμένου το έργο να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ.

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μεσσήνης
Keywords
Τυχαία Θέματα