Τηλέμαχος Λαβίδας: Αποφυλακίστηκε αλλά μπαίνει σε επιτήρηση τριών ετών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Αποφυλακίστηκε δύο μήνες νωρίτερα ο ομογενής επιχειρηματίας Τηλέμαχος Λαβίδας (Telemaque Lavidas), ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και μίας ημέρας για την συμμετοχή στο σκάνδαλο «Insider Trading».

Ο Λαβίδας, ο οποίος εξέτιε την ποινή του σε ομοσπονδιακή φυλακή απελευθερώθηκε την Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 και θα παραμείνει υπό τριετή επιτήρηση από ομοσπονδιακούς μάρσαλ (United States Marshal Supervised Release).

Οι προσπάθειες των «Αναμνήσεων»

να επικοινωνήσουν με τον ομογενή και την οικογένειά του δεν καρποφόρησαν μέχρι και ετούτη την ώρα.

Η πρόωρη αποφυλάκιση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εξαιρετική διαγωγή του κ. Λαβίδα, η οποία επισημάνθηκε και κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης της ποινής του, όπου ενώπιον του Δικαστηρίου, όπου αναγνώστηκαν επιστολές των σωφρονιστικών υπάλληλων και των συγκρατούμενων του ομογενή.

Η διασταύρωση και επιβεβαίωση των αρχικών πληροφοριών για την πρόωρη αποφυλάκιση του ομογενή υπήρξε χρονοβόρα και εξαντλητική λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού και της εργασία εξ αποστάσεων των εκπροσώπων τύπου και άλλων αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας, του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μανχάταν και της Διοίκησης των Ομοσπονδιακών Φυλακών (Federal Bureau of Prisons).

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα για την Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε την αποφυλάκιση του ομογενή και απαντώντας στις ερωτήσεις μας σχετικά με τους λόγους της πρόωρης αποφυλάκισής του και τους όρους μας παρέπεμψε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και στην Διοίκηση Ομοσπονδιακών Φυλακών.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Διοίκηση Ομοσπονδιακών Φυλακών Justin Long επεσήμανε ότι ο ομογενής αφέθηκε ελεύθερος και ότι «δεν είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό». Ερωτηθείς για τους όρους αποφυλάκισης και την επιτήρηση μας παρέπεμψε στο και μας παρέπεμψε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (Τhe U.S. District Court for the Southern District of New York).

Η δίκη του Τηλεμάχου Λαβίδα, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» διεξήχθη στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Νοτίου Μανχάταν (United States District Court for the Southern District of New York) υπό της περιφερειακού δικαστού Denice L. Cote. Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2020 με τις εισαγωγικές δηλώσεις του εισαγγελέα Daniel Tracer και του δικηγόρου του Λαβίδα, Τζόναθαν Στρίτερ (Jonathan R. Streeter) και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου με τις ανακεφαλαιώσεις των εισαγγελέων και της υπεράσπισης.

Την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020 η Επιτροπή των Ενόρκων έκρινε ένοχο τον ομογενή και η δικαστής Denice L. Cote όρισε την 17η Απριλίου 2020, ως ημέρα ανακοίνωσης της ποινής.

Η πανδημία του κορονοϊού και ο εγκλεισμός άλλαξαν τα δεδομένα και η ανακοίνωση της ποινής έγινε διαδικτυακά την Πέμπτη, 2 Ιουλίου 2020.

Ο ομογενής, όπως έγραψαν οι «Αναμνήσεις» κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την εξέταση των μαρτύρων αποποιήθηκε του δικαιώματός του να καταθέσει ενώπιον του Δικαστηρίου.

Κατά την διάρκεια της ανακοίνωσης της ποινής μίλησε για πρώτη φορά και προκάλεσε συγκίνηση στο ακροατήριο συμπεριλαμβανομένου και του γράφοντα.

Οι δέκα περίπου μήνες που παρέμεινε στην φυλακή ο ομογενής ήταν από τις πιο δύσκολες, διότι το ήμισυ της περιόδου καραδοκούσε ο κίνδυνος του κορονοϊού.

Keywords
Τυχαία Θέματα