Ανοίγει εκ νέου το ΤΕΠΙΧ ΙΙ για επιχειρήσεις που είχαν υποβάλει αίτημα δανειοδότησης στις τράπεζες

Με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ ξεκινά την Παρασκευή η νέα φάση του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Πρόκειται για τη συνέχεια του Προγράμματος που είχε ενεργοποιηθεί στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το καλοκαίρι.

Μέσα από το νέο γύρο αναμένεται ότι θα ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβάλλει επιχειρήσεις και οι οποίες δεν κατάφεραν τελικώς να δανειοδοτηθούν. Η επιλογή των επιχειρήσεων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας

και συγκεκριμένα τη μέθοδο FIFO (First in First out). Διευκρινίζεται ότι δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, καθώς οι επιπλέον πόροι θα καλύψουν χορηγήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί.

Μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ οι τράπεζες θα χορηγούν κεφάλαια κίνησης έως 500.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια από το δημόσιο και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα η δανειοδότηση 12.900 επιχειρήσεων και το αιτούμενο συνολικό ποσό, ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, αλλά οι αιτήσεις από τις επιχειρήσεις είχαν ξεπεράσει τις 100.000 και το αιτούμενο ποσό είχε υπερβεί τα 10 δισ. ευρώ.

Η ενεργοποίηση του Προγράμματος επιτεύχθηκε μετά από συμφωνία με τις Τράπεζες, οι οποίες θα συνεισφέρουν το 95% του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να ικανοποιηθεί μέρος της ζήτησης που δεν είχε καλυφθεί στην πρώτη φάση του ΤΕΠΙΧ.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 18 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευθεί η πρόσκληση προς τις τράπεζες για τη συμμετοχή τους στη β’ φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Μέσω αυτής θα κληθούν οι εμπορικές τράπεζες να μοχλεύσουν το 1 δισ. ευρώ που δίνεται ως κρατική εγγύηση και το οποίο μετά και τη συμμετοχή των τραπεζών με ίδια κεφάλαια, θα δώσει στην οικονομία δάνεια 3,1 δισ. ευρώ.

Όπως έχει γράψει το Mononews τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή το 85%, των δανείων που θα χορηγηθούν μέσω της β’ φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας θα λάβουν οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά το νέο γύρο που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου.

Προϋπόθεση είναι να μην έχουν μέχρι σήμερα λάβει δάνειο από τις τράπεζες μέσω των δύο προγραμμάτων που έχουν ενεργοποιηθεί έως τώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, δηλαδή του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Συγκεκριμένα η νέα κατανομή θα είναι η εξής

•650 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 2,1 δισ. ευρώ

•130 εκατ ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις, ποσό που με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 550 εκατ. ευρώ

•220 εκατ. ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις που μαζί με την τραπεζική μόχλευση θα δώσει δάνεια 500 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα