Ανακτά το χαμένο έδαφος στο μεταναστευτικό η κυβέρνηση – Οκτώ στους δέκα εγκρίνουν τα μέτρα στο Έβρο

08:51 6/3/2020 - Πηγή: Mononews

Το προσφυγικό σε συνδυασμό με τα ελληνοτουρκικά είναι το καυτό θέμα των τελευταίων ημερών -μαζί με τον κορονοϊό, που έχουν βάλει τις μηχανές της κυβέρνησης να δουλεύουν στο φουλ την τελευταία εβδομάδα.

Παρά την έντονη κριτική για αδράνεια που δέχτηκε το πρώτο διάστημα στο θέμα του προσφυγικού, η κυβέρνηση ανακτά το χαμένο έδαφος, όπως προκύπτει από την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse.

Η σαρωτική αντιμετώπιση της κρίσης

στα σύνορα με την Τουρκία στον Έβρο είχε ευρύτατη αποδοχή. Το κλείσιμο των συνόρων την περασμένη Παρασκευή και η στάση των ελληνικών Αρχών εδώ και μια εβδομάδα συγκεντρώνει θετικές γνώμες από το 76% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 8% θεωρεί τα μέτρα λανθασμένα.

Παρά την εμπιστοσύνη στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση, οι πολίτες φαίνεται να ανησυχούν πολύ για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό/προσφυγικό -το 83% λέει ότι ανησυχεί πολύ ή αρκετά, το 7% μέτρια και μόλις 5% λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου. Μάλιστα στους ψηφοφόρους της ΝΔ το ποσοστό όσων ανησυχούν είναι 93% ενώ του ΣΥΡΙΖΑ 73%.

Στην ίδια έρευνα αποτυπώνεται ο απόλυτος διχασμός των πολιτών για την δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το 46% λέει ότι είναι σωστό ή μάλλον σωστό μέτρο και 46% λέει ότι είναι σε λάθος ή μάλλον λάθος κατεύθυνση.

Περισσότεροι από 8 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για τη στάση της Τουρκίας. Στο ερώτημα πόσο ανησυχεί η στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα, το 84% λέει ότι ανησυχεί πολύ και αρκετά. Μέτρια το 6% και λίγο ή ελάχιστα έως καθόλου 5%. Στους ψηφοφόρους της ΝΔ το ποσοστό όσων ανησυχούν φτάνει το 92% ενώ και του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό είναι 82%.

Ο κορονοϊός

Αρκετή ανησυχία υπάρχει και για τον κορονοϊό μετά και τα νέα κρούσματα. Συνολικά το 42% των πολιτών απαντά ότι ανησυχεί πολύ (17%) ή αρκετά (25%), το 26% μέτρια, ενώ συνολικά το 26% από λίγο (17%) έως ελάχιστα ή καθόλου (9%). Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Από εκεί και πέρα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 14 μονάδες, αυξάνοντας τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής σταθερό στο 6,5%, η Ελληνική Λύση από 4,5% πάει στο 5,5% και είναι τέταρτο κόμμα. Το ΚΚΕ είναι πέμπτο με 5% και ακολουθεί το Μέρα 25 με 2,5%, η Χρυσή Αυγή με 1,5%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, άλλο κόμμα 3,5%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει με μεγάλη διαφορά από τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα