Αλλοπρόσαλλος Τραμπ: Μας αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Αναζητείται η λογική στις τελευταίες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αναφορικά με την τουρκική εισβολή στην βόρεια Συρία, αφού τη μία ημέρα δίνει το πράσινο φως για την επιχείρηση και την επόμενη απειλεί την Τουρκία να καταστρέψει την οικονομία της, ενώ χθες δήλωσε πως η τουρκική εισβολή στην Συρία είναι μια κακή ιδέα.

Δύσκολο να εξηγηθεί και η στάση των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους της Συρίας, με τους οποίους ο Λευκός Οίκος συμμάχησε για την αναχαίτιση του

ISIS στην περιοχή.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην επίτευξη συμμαχιών στο μέλλον, αφού παρά το ότι είχαν οικοδομήσει τέτοια με τους Κούρδους της Συρίας επέτρεψαν στην Τουρκία να εξαπολύσει εισβολή στο βορειοανατολικό τμήμα της συριακής επικράτειας, ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου απέρριψε κάθε τέτοια πιθανότητα.

«Οι συμμαχίες είναι εύκολες» διαβεβαίωσε.

Ακόμη, ο Τραμπ επισήμανε πως οι Κούρδοι πολέμησαν για λογαριασμό των ΗΠΑ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, διότι ήθελαν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους «τα εδάφη τους» για ίδιο συμφέρον.

Οι Κούρδοι -έθνος που δεν διαθέτει κράτος- «δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν μας βοήθησαν στη Νορμανδία» έκρινε σωστό να υπενθυμίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δαπανήσαμε τεράστια ποσά για να βοηθήσουμε τους Κούρδους, με πυρομαχικά, με όπλα, με χρήματα» είπε ακόμη. «Μας αρέσουν οι Κούρδοι» πρόσθεσε.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξαπέλυσαν, παρά τις πολλές διεθνείς προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Κούρδοι αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στη δράση του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στη συριακή και στην ιρακινή επικράτεια εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Οι τουρκικές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις άρχισαν μετά την απόφαση του Τραμπ να αναδιπλωθούν αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στην περιοχή.

Νωρίτερα χθες ο δισεκατομμυριούχος δήλωσε πως ελπίζει ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει με όσο πιο «λογικό» και «ανθρώπινο» τρόπο είναι δυνατόν στη Συρία, προειδοποιώντας εκ νέου πως σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με «τεράστιο οικονομικό τίμημα»: «Θα αφανίσω την οικονομία [της Τουρκίας]» απείλησε.

The post Αλλοπρόσαλλος Τραμπ: Μας αρέσουν οι Κούρδοι, αλλά δεν μας βοήθησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα