Ακρόπολη και οίκος Dior – Η φωτογράφηση, οι λεπτομέρειες

Απόγευμα Παρασκευής και μόλις άρχισε στον ιερό βράχο η φωτογράφηση των μοντέλων του οίκου Dior, πέραν των άλλων και ως υπενθύμιση, εκείνης προ εβδομήντα ετών, που είχε γίνει για λογαριασμό του περιοδικού Paris Match. Περί τα 150 άτομα, που απασχολούνται στην συγκεκριμένη παραγωγή ανέβηκαν μετά το μεσημέρι στον ιερό βράχο, όπου εδώ και δύο ημέρες έχει μεταφερθεί όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Η μεταφορά του έγινε με τον πολύ απλό τρόπο, που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι και αναστηλωτές

των μνημείων της Ακρόπολης  για τις εργασίες, δηλαδή με το εργοταξιακό αναβατόριο της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική γωνία του βράχου. Μέσω αυτού μεταφέρονται όλα τα υλικά που απαιτούνται για τις αναστηλώσεις και με τον ίδιο τρόπο ανέβηκε και ο εξοπλισμός σε κιβώτια. Την όλη διαδικασία εξάλλου παρακολούθησαν στενά και κατηύθυναν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας, έτσι ώστε όλα έγιναν με αυστηρή επίβλεψη και χωρίς προβλήματα.

Ως «στρατηγείο» των ανθρώπων του γαλλικού οίκου με επικεφαλής φυσικά την Μαρία Γκράτσια Κιούρι  χρησιμοποιείται το κτήριο του παλαιού Μουσείου Ακρόπολης το οποίο όχι απλώς είναι άδειο αλλά είναι και γιαπί. Κι αυτό, γιατί βρίσκεται εν αναμονή της μετατροπής του σε μουσείο, τελείως διαφορετικό φυσικά από αυτό που ήταν, και χώρο ενημέρωσης.

Με μικρές, προσωρινές επεμβάσεις διαμορφώθηκαν χώροι για την προετοιμασία των μοντέλων για την φωτογράφηση,  στρώθηκε μία απλή μοκέτα δεδομένου, ότι το δάπεδο δεν προσφέρεται για περπάτημα, έγινε πρόβλεψη για την ύπαρξη νερού, αναψυκτικών και φαγητού  ενώ τοποθετήθηκαν χημικές τουαλέτες, αφού ως γνωστόν στην Ακρόπολη δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις τέτοιου είδους.  ΄Ολα αυτά βέβαια απολύτως «αναστρέψιμα» αφού μετά την αποχώρηση των ανθρώπων του Dior  τα πάντα θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Στο κτήριο αυτό μεταφέρθηκαν από το πρωί και τα ενδύματα του οίκου. Η φωτογράφιση προβλέπει την «αναπαράσταση» της ιστορικής του 1951  με τα μοντέλα να φωτογραφίζονται μπροστά στον Παρθενώνα και τις Καρυάτιδες ενώ σύμφωνα με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προβλέπονται μερικές ακόμη θέσεις, όπως στα Προπύλαια.  Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την ίδια απόφαση οι λήψεις θα πρέπει να είναι στατικές, δηλαδή απαγορεύεται η κινηματογράφηση.

Νωρίτερα σήμερα η παραγωγή του οίκου Dior βρέθηκε στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού, όπου έγινε φωτογράφηση και κινηματογράφηση των μοντέλων στο κοίλο και στην σκηνή. Χορευτές της Λυρικής Σκηνής εξάλλου με μαύρους χιτώνες εκτέλεσαν χορευτικό δρώμενο από το κοίλου του θεάτρου.

Όπως είναι γνωστό αντίστοιχες παραγωγές θα γίνουν στην Αρχαία Αγορά, στον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και στον ναό του Δία στη Νεμέα. Σε κάθε περίπτωση πάντως και κρίνοντας από την υψηλή αισθητική των ενδυμάτων του οίκου, όπως παρουσιάσθηκαν χθες στο Παναθηναϊκό Στάδιο το αποτέλεσμα εικαστικά τουλάχιστον αναμένεται υψηλό.

Διαβάστε ακόμα:

Την Παρασκευή η φωτογράφηση Dior στην Ακρόπολη – Οι ώρες που θα είναι κλειστά τα μνημεία

Η ζήλια για τις προσκλήσεις Dior που… δεν δόθηκαν, οι εκθαμβωτικές παρουσίες, η νέα δυναμική κυρία του ΟΠΑΠ και οι φτωχές δικαιολογίες του κ. Μανουσάκη του ΑΔΜΗΕ

Μαγεία Dior στο Παναθηναϊκό Στάδιο – Η εκδήλωση, οι καλεσμένοι

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα