Αγορά αυτοκινήτου: Πτώση 18,8% τον Ιούλιο, επιδότηση για τα ηλεκτρικά

Τα στοιχεία του ΣΕΑΑ δείχνουν μια υγιή εικόνα της αγοράς αυτοκινήτου, που θα ενισχυθεί με τις πωλήσεις εξηλεκτρισμένων οχημάτων.

Οι διελεύσεις από τις εκθέσεις αυτοκινήτων, οι προσφορές που δίνονται από τους εμπόρους αλλά και οι συσσωρευμένες ανάγκες ετών έχουν ως αποτέλεσμα μια καλή εικόνα στις πωλήσεις λιανικής το προηγούμενο μήνα. Την ίδια στιγμή ο Αύγουστος έχει επίσης ξεκινήσει

καλά, παρότι παραδοσιακά μήνας αδειών.

Με βάση τα πρωτογενή στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την επεξεργασία του ΣΕΑΑ οι ταξινομήσεις καινούργιων οχημάτων τον Ιούλιο, έχουν ως εξής:

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δυναμική της κατηγορίας B SUV η οποία σημειώνει άνοδο σε σχέση με πέρυσι παρά τη γενική πτώση. Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε φέτος σημαντικά νέα μοντέλα όπως το Ford Puma, το Nissan Juke, Peugeot 2008. Πρώτα σε πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία είναι τα T Cross και T Roc της VW. Τέλος αξίζει κανείς να δει τη σημαντική άνοδο του ποσοστού υβριδικών αυτοκινήτων (+8,1%) που κυκλοφορούν αλλά και τη σημαντική πτώση της βενζίνης(-10%). Επίσης υπάρχει μικρή αύξηση στην επιλογή των νέων πετρελαιοκίνητων οχημάτων(+1,1%):

Επιπλέον δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 3323 Β/7.8.2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τη δράση «ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ», μέσω της οποίας επιδοτείται η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών οχημάτων (αυτοκινήτων, δίκυκλων, ποδηλάτων). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην δράση μπορούν να κάνουν δαπάνες, δηλαδή να δώσουν προκαταβολή ή να αγοράσουν/μισθώσουν το ηλεκτρικό όχημα που επιθυμούν και η δαπάνη να είναι επιλέξιμη προς επιδότηση (υπό τις προϋποθέσεις που ορίζονται από την απόφαση).

Σύμφωνα με την ΚΥΑ πηγή χρηματοδότησης της δράσης είναι το Ταμείο των Ρύπων, που έχει ήδη πιστώσει 45 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στα έσοδα του 2019. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης μέχρι το τέλος του 2021 θα είναι 100 εκατ. ευρώ.

Για τη δράση «Kινούμαι Ηλεκτρικά» λειτουργεί καθημερινά από τις 3 Αυγούστου (από τις 10.00 έως τις 18.00) Help Desk. Κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δέχθηκε περίπου 400 τηλεφωνικές κλήσεις και 250 ηλεκτρονικά μηνύματα τα α οποία απαντήθηκαν στο σύνολο τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει διαφανεί για τα ηλεκτρικά δίκυκλα, τρίκυκλα και ποδήλατα, ενώ σημαντικό είναι το ενδιαφέρον και για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα kinoumeilektrika.ypen.gr θα συνεχίσει να λειτουργεί δοκιμαστικά μέχρι την 24η Αυγούστου 2020 όταν και θα υπάρξει επίσημα η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων συμμετοχής.

Ταυτόχρονα θα συνεχίσει η ανάρτηση πληροφοριακού υλικού σχετικού με την δράση καθώς και η επικαιροποίηση των αρχείων που έχουν ήδη αναρτηθεί, για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα