Αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων και κρατική εγγύηση για bad bank κρατούν στο ρελαντί το Χ.Α.

Παρά τα θετικά μηνύματα των ξένων για την πορεία της αγοράς και της οικονομίας, τη μείωση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου στα επίπεδα του 1,36%, το σκανάρισμα του Χ.Α. εκ νέου μετά από 10 χρόνια από funds κολοσσούς, όπως η Fidelity, την κάλυψη εκ νέου των τραπεζών από την JP Μοrgan, την άμεση προώθηση των αποκρατικοποιήσεων σε ΕΛΠΕ,

ΔΕΠΑ, Ελ. Βενιζέλος και γενικότερα τον ούριο άνεμο που πνέει πάνω από την χώρα, οι επενδυτές κρατούν μικρό καλάθι.

Οι τραπεζικές μετοχές κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και οι πληροφορίες που υπάρχουν είναι ότι τα 9 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση στην κυοφορούμενη bad bank δεν φτάνουν. Και θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν κέρδη ενόψει των νέων εκδόσεων ομολογιακών δανείων, όπως στα ΕΛΠΕ, ή σε αυξήσεις κεφαλαίου, όπως της Lamda με σκοπό την απόκτηση ρευστότητας. Η μετοχή της τελευταίας υποχωρεί πάνω από 2,7%, στα 7,78 ευρώ με τις εκτιμήσεις της αγοράς να κάνουν λόγο ότι η τιμή που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση θα είναι αρκετά πιο κάτω. Ακόμα και η μετοχή των ΕΛΠΕ παραμένει καθηλωμένη, στα 8,70 ευρώ.

Προφανώς, όπως αναφέρουν χρηματιστές, η προσέγγιση της αγοράς δεν θα πρέπει να γίνεται σε όρους βραχυχρόνιους και σύντομους, αλλά η τάση και το momentum θα πρέπει ν’ αρχίσουν να καθορίζονται από τώρα.

Δεν πρέπει δε να αγνοηθεί ο «εξωτερικός παράγοντας», καθώς εκτός από τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, το απρόβλεπτο του Brexit, υπάρχει και ο κίνδυνος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, πυροδοτώντας ανοδικά τις τιμές του μαύρου χρυσού, εξέλιξη που μπορεί να επιβραδύνει ακόμα περισσότερο την παγκόσμια ανάπτυξη.

Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζει η αντίδραση στον Ελλάκτωρα ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,05% 1,92#ifrm117{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig117:hover + #ifrm117,#ifrm117:hover,#trig117:active + #ifrm117,#ifrm117:active{opacity: 1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;}, που κινείται πέριξ του 1,95 ευρώ, η επιστράτευση της Coca Cola στα 30,48 ευρώ, το +1% της Εθνικής και τα πενιχρά κέρδη σε Πειραιώς και Eurobank.

Στην δε Alpha, όπου σταμάτησε το short selling από την Oceanwood, η μετοχή κάνει πράξεις περί το 1,70 ευρώ με ένα σεντ διαφορά πάνω ή κάτω…

Πιέσεις βγήκαν και πάλι στη ΔΕΗ, στα 2,88 ευρώ, παρά τα καλά νέα που αναμένονται από τον ορκωτό την επόμενη εβδομάδα.

Από τα small caps, ξεχωρίζει το 20% της Forthnet, αφού η είσοδος της Alter Ego του εφοπλιστή κ. Ε. Μαρινάκη αλλάζει τα δεδομένα. Κέρδη 20% και για τον Βαράγκη, στο +5% η Ευρωπαϊκή Πίστη και πάνω από 3% ο Ικτίνος με όγκο 120 χιλιάδων τεμαχίων, λόγω της καλής παρουσίασης της διοίκησης της εταιρείας στο roadshow του Λονδίνου.

Από τις μετοχές που διακινούνται πάντως, 54 πέρασαν στο κόκκινο και 42 ενισχύονται, με τις συναλλαγές στα 40 εκατ. ευρώμε 10 εκατ. ευρώ πακέτα με σημαντικότερο το 1,260 εκατ. τεμάχια στην Eurobank, στο 0,82 ευρώ.

The post Αυξήσεις κεφαλαίου, εκδόσεις ομολόγων και κρατική εγγύηση για bad bank κρατούν στο ρελαντί το Χ.Α. appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα