Αυτή είναι η γραμμή άμυνας που έχουν στήσει οι εισηγμένες στον κορoνοϊό

Με τα όπλα παρά πόδας και ετοιμοπόλεμες βρίσκονται οι εισηγμένες, ειδικά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του κορονοϊού.

Σε μία αβέβαιη συγκυρία και ενόψει ενός ακόμα αβέβαιου ανοίγματος της συνεδρίασης του Χ.Α. την Δευτέρα, μετά την βουτιά των δεικτών στα ασιατικά χρηματιστήρια, όπως καταγραφόταν λίγο πριν από τις 6 το πρωί (ώρα Ελλάδας), οι επενδυτές στην Ελλάδα παρακολουθούν, πρωτίστως, τα του οίκου τους.

Στα αποτελέσματα που έχουν κοινοποιήσει οι εισηγμένες, παρατηρεί κανείς

ότι υπάρχει ειδική μνεία στις επιπτώσεις του κορονοϊού στην περιγραφή των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2019 και στις προβλέψεις που τα συνοδεύουν για φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Aegean Airlines, κ. Ευτύχης Βασιλάκης, μιλώντας στους αναλυτές, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της απελθούσας χρήσης, επεσήμανε ότι η Aegean έχει περιορίσει τη δραστηριότητά της στο μισό και ότι το πλάνο διαχείρισης της κρίσης περιλαμβάνει το σταδιακό περιορισμό του πτητικού προγράμματός της, στο 20% έως το τέλος της εβδομάδας και στο 10% μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έσοδα μπορεί να μειωθούν δραματικά, ωστόσο το 73% του κόστους σχετίζεται με το πτητικό-επιβατικό έργο, οπότε θα υπάρξει σημαντικά χαμηλότερη βάση κόστους.

Τιτάν

Καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές (μέσα Μαρτίου 2020), η έξαρση του κορονοϊού έχει οδηγήσει σε σημαντική αβεβαιότητα προς τις μακροοικονομικές προοπτικές, αναφέρει η πολυεθνική τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων της.

«Αν και δεν έχουμε ακόμη διαπιστώσει τον αντίκτυπο στις δραστηριότητές μας και ο κλάδος μας έχει μικρότερη έκθεση στις άμεσες συνέπειες της έξαρσης του ιού από τους περισσότερους άλλους κλάδους, αναπόφευκτα θα μας επηρεάσει».

Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι, «σήμερα, επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην κρίση του κορονοϊού και τις άνευ προηγουμένου επιπτώσεις που δημιουργεί στην παγκόσμια οικονομία. Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των εργαζομένων μας, τη διασφάλιση της ικανοποίησης των πελατών μας, καθώς και την επιχειρησιακή συνέχεια των δραστηριοτήτων μας.

Έχουμε καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης και ευελιξίας, ενισχύοντας την ρευστότητά μας σε €400 εκατ., συνδυάζοντας ταμειακά διαθέσιμα και δεσμευμένες τραπεζικές γραμμές χρηματοδότησης. Μέχρι και την εμφάνιση της κρίσης του κορονοϊού, ο προγραμματισμός μας για το 2020 βασιζόταν σε γενικά θετικές προοπτικές: Οι προσδοκίες για τις ΗΠΑ ήταν η μακρά περίοδος ανάπτυξης να συνεχιστεί, με τους ευνοϊκούς μακροοικονομικούς δείκτες να ενισχύουν την αγορά οικιστικών ακινήτων.

Ο Τιτάνας είναι ευέλικτα τοποθετημένος στην Ανατολική ακτή, διατηρώντας την παρουσία του στις σημαντικότερες μητροπολιτικές περιοχές του και εστιάζει στην επίτευξη των μέγιστων ωφελειών προηγούμενων επενδύσεων, ενώ αξιοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες για την υλοποίηση βελτιώσεων του κόστους παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας».

Βιοχάλκο

Τα μέτρα της παίρνει και η Βιοχάλκο. Όπως τονίζεται, «καθώς η εξάπλωση του κορονοϊού, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό, η πρόβλεψη της πλήρους έκτασης και διάρκειας των επιχειρηματικών και οικονομικών επιπτώσεων καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Οι εταιρίες της Viohalco έχουν ήδη ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς και μέτρα προστασίας του ανθρώπινου δυναμικού και των συνεργατών της, ενώ παράλληλα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν τις επιπτώσεις στη λειτουργική δραστηριότητα».

Τονίζεται, δε, ότι «η παρατεταμένη εξάπλωση του ιού Covid-19 αναμένεται να επηρεάσει τόσο τα επιχειρηματικά, όσο και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, αλλά ο αντίκτυπος θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι σημαντικότεροι σχετίζονται με τους περιορισμούς που μπορεί να τεθούν από τις αρμόδιες αρχές, καθώς επίσης και με περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας εν γένει.

Ωστόσο, οι εταιρίες Viohalco, δεδομένης της διαφοροποίησης του επιχειρησιακού χαρτοφυλακίου και της στέρεης οργανωτικής δομής, συνεχίζουν να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη».

Μυτιληναίος

Τον ισχυρό ισολογισμό της και ρευστότητα 1 δισ. ευρώ προτάσσει ο όμιλος Μυτιληναίου σε τούτη τη φάση της πανδημίας για την θωράκιση του ομίλου από τις όποιες επιπτώσεις. Όπως τονίζεται, «η εμφάνιση του COVID-19, αρχικά στην Κίνα και στη συνέχεια η εξάπλωση του σε όλο τον κόσμο, με επίκεντρο αυτή τη στιγμή την Ευρώπη, έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα αβέβαιο περιβάλλον, επιδεινώνοντας σημαντικά τις προοπτικές της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο».

Αναφέρει ακόμα πως, «εκτός από τη συνεχιζόμενη διαχείριση του λειτουργικού κινδύνου λόγω της επιδημίας COVID-19, η Εταιρεία επανεξετάζει το επενδυτικό της πλάνο, όπου κρίνεται σκόπιμο, ώστε να διατηρήσει την ισχυρή οικονομική της θέση.

H MYTILINEOS διαθέτει σήμερα έναν ισχυρό ισολογισμό, με χαμηλό συντελεστή μόχλευσης και συνολική διαθέσιμη ρευστότητα που υπερβαίνει το 1 δισ. €, χωρίς σημαντικές λήξεις υποχρεώσεων μέχρι και τα μέσα του 2022. Αυτά τα εργαλεία προσφέρουν σημαντική προστασία και ευελιξία σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Εξάλλου, η διοίκηση της Εταιρείας έχει κατορθώσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία σημαντικές προκλήσεις τα τελευταία έτη, ανάμεσα στις οποίες η διεθνής, αλλά και η ελληνική κρίση».

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι ο Όμιλός μας αποτελεί και βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυσης της απασχόλησης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε προ ημερών με σημείωμά του προς το προσωπικό του ομίλου ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ ο επικεφαλής του, κ. Γ. Περιστέρης.

Όπως είπε, «έχουμε, λοιπόν, το χρέος να ανταποκριθούμε όσο καλύτερα μπορούμε και σε αυτή την πρόκληση, προς όφελος των εργαζομένων μας, των συνεργατών μας, των μετόχων μας και της χώρας μας. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και υπό αυτές τις συνθήκες.

Ήδη, ανακοινώσαμε προ ημερών την επέκταση του επενδυτικού μας προγράμματος κατά 550 εκατ. ευρώ μόνο στις ΑΠΕ, ενώ συνεχίζουμε με την υλοποίηση των δρομολογημένων επενδύσεών μας σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς μας (υποδομές, ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.). Το επενδυτικό μας πρόγραμμα σε υποδομές κι ενέργεια υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν απρόσκοπτα.

Μόλις η κρίση δημόσιας υγείας ξεπεραστεί, θα κληθούμε όλοι μας, Πολιτεία, επιχειρήσεις κι εργαζόμενοι, να υπερβάλλουμε εαυτούς, ώστε, με έντονη και διαρκή προσπάθεια, ακόμα μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως, να περιορίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.

Είναι υποχρέωση όλων μας να προετοιμαζόμαστε από τώρα για μια δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, η οποία μόλις πρόσφατα άρχισε να συνέρχεται από τις οδυνηρές επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης. Χρειάζεται εγρήγορση, προετοιμασία, κι ετοιμότητα από όλους»!

Φουρλής

«Ο Όμιλος παρακολουθεί προσεχτικά τις εξελίξεις σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού, προκειμένου να προσαρμοστεί στις ειδικές συνθήκες που προκύπτουν αποκλειστικά για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού COVID-19.

Διαθέτει πλάνο για την απρόσκοπτη λειτουργία των δραστηριοτήτων του, σε συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στο σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων, «λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, είναι σε ετοιμότητα για την εφαρμογή σχεδίου συνέχισης των εργασιών του, καθώς παρακολουθεί και συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις, όπως επιβάλλονται από τις επίσημες οδηγίες των αρμόδιων αρχών σε εθνικό επίπεδο.

Δεδομένου ότι το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη οι ποσοτικές και ποιοτικές του επιπτώσεις στη λειτουργία του Ομίλου και της Εταιρείας είναι υπό αξιολόγηση και θα παρουσιαστούν στις Ενδιάμεσες Οικονομικές Καταστάσεις.

Τέλος, η υπηρεσία διαχείρισης χαρτοφυλακίου προσδιορίζει, εκτιμά και αντισταθμίζει τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους και παρέχει οδηγίες για τη διαχείριση του συγκεκριμένου έκτακτου κινδύνου, ώστε να παρέχεται προστασία στους επενδυτές».

Μοτοδυναμική

Με τις πωλήσεις από την νεοαποκτηθείσα Sixt να αγγίζουν τα 34 εκατ. Ευρώ και το EBITDA το 1 εκατ. EBITDA, η Μοτοδυναμική καλείται να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Σ. Χατζίκο, «δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του COVID‐19 άλλαξαν ριζικά την εικόνα, αλλά και τις προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Η μέχρι στιγμής ορατότητα δεν επιτρέπει», όπως ανέφερε κατά το σχολιασμό των αποτελεσμάτων, προβλέψεις για την έκταση και την διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων. Είμαστε σίγουροι όμως ότι, όπως και σε άλλες δύσκολες στιγμές, θα επιδείξουμε αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, ώστε να επανέλθουμε στην αναπτυξιακή μας πορεία το ταχύτερο δυνατό».

Keywords
Τυχαία Θέματα