Αυθαίρετα: Παρατάσεις στις προθεσμίες για δικαιολογητικά όχι, τουλάχιστον ακόμη, για τις αιτήσεις τακτοποίησης

07:27 1/4/2020 - Πηγή: Mononews

Τις προθεσμίες που αφορούν τα δικαιολογητικά τακτοποίησης των αυθαιρέτων παρέτεινε το υπουργείο Περιβάλλοντος, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, χωρίς γενική παράταση στην ισχύ του νόμου για τα αυθαίρετα (ν. 4495/2017).

Τουλάχιστον μέχρι στιγμής ισχύει ό,τι είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.

Όσοι έχουν αυθαίρετο πρέπει να το δηλώσουν έως το τέλος Ιουνίου. Διαφορετικά δεν θα ισχύσει για αυτούς η τακτοποίηση, ειδικά αν πρόκειται για τα αποκαλούμενα «παντελώς αυθαίρετα», ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες αυθαιρεσιών θα δοθεί η δυνατότητα τακτοποίησης σε βάθος χρόνου στο πλαίσιο της διαδικασίας της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου με μεγαλύτερα των σημερινών πρόστιμα.

Ωστόσο, όπως εκτιμάται, είναι πολύ πιθανό όσο πλησιάζει ο Ιούνιος, να δοθεί παράταση και για τις δηλώσεις τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Η απόφαση, εφόσον λαμβάνεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) χρειάζεται να έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, όπως συμβαίνει με τις παρατάσεις που δόθηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» και αριθμό ΦΕΚ Τεύχος A’ 75/30.03.202 όσο αφορά τα δικαιολογητικά για την τακτοποίηση. Βάσει του άρθρου 54:

– Έως τις 08.08.2020 παρατάθηκε η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για δηλώσεις υπαγωγής με ημερομηνία μεταφοράς από τον ν. 4014/2011 (περί αυθαιρέτων) στον ν. 4178/2013 (επίσης περί αυθαιρέτων) ή εξόφλησης του παραβόλου έως 31.12.2013.

– Παράταση 6 μηνών δίνεται στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών υπαγωγής αυθαίρετης κατασκευής ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης του άρθρου 99 του ν. 4495/2017. Οι υπόχρεοι υποβολής δικαιολογητικών είχαν, μέχρι χθες, στη διάθεσή τους 12 μήνες. Τώρα έχουν 18.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα από τον Ιούλιο του 2020 και έπειτα δεν θα είναι δυνατόν να τακτοποιηθεί κανένα αυθαίρετο ακίνητο της κατηγορίας 5 των νόμων 4178/13 και 4495/17. Πρόκειται για τα αυθαίρετα χωρίς καθόλου άδεια και αυτά που έχουν οικοδομική άδεια, αλλά έχουν παραβιάσει κατά 40% την πολεοδομική νομοθεσία (π.χ., έχουν κτίσει 40% περισσότερα τετραγωνικά μέτρα από τα επιτρεπόμενα). Σε κάθε περίπτωση (και για τις υπόλοιπες περιπτώσεις τακτοποίησης) η τακτοποίηση αφορά όσα αυθαίρετα ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να αποδείξει ότι έχουν κατασκευαστεί πριν από τις 28.7.2011, την ημερομηνία «κόκκινη γραμμή» που έχει τεθεί από το 2011.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες (1 έως 4) αυθαιρέτων η τακτοποίηση συνδέεται με την Ταυτότητα Κτηρίου η οποία θα ενεργοποιηθεί. Ωστόσο, όποιος ιδιοκτήτης με ακίνητο που έχει αυθαιρεσίες (όχι της κατηγορίας 5) δεν προσέλθει να το τακτοποιήσει έως και τον ερχόμενο Ιούνιο με τη νέα χωρίς καταληκτική ημερομηνία δυνατότητα τακτοποίησης θα καταβάλει αυξημένα πρόστιμα αρχικά κατά 20%. Στη συνέχεια για κάθε χρόνο που θα προστίθεται θα αυξάνονται ακόμα ένα 5%. Δηλαδή αν κάποιος καθυστερήσει ένα χρόνο ακόμα, θα πληρώσει 25% επιπλέον των σημερινών, δύο χρόνια 30% κ.λπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα