Αυτές είναι οι 10 πιο ακριβές πόλεις του κόσμου μετά την Covid-19

Η Ζυρίχη και το Παρίσι «εκτόπισαν» τη Σιγκαπούρη και την Οζάκα από τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου.

Η πρόσφατη έκθεση για τις ακριβότερες πόλεις βασίζεται στον παγκόσμιο δείκτη κόστους ζωής του The Economist Intelligence Unit, ο οποίος δείχνει πώς η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών σε περισσότερες από 130 πόλεις από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Το άλμα της Ζυρίχης και του Παρισιού στην πρώτη θέση οφείλεται

στην ενίσχυση του ελβετικού φράγκου και του ευρώ.

«Η πανδημία Covid-19 προκάλεσε την αποδυνάμωση του δολαρίου, ενώ τα νομίσματα της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Ασίας ενισχύθηκαν έναντι αυτού», δήλωσε ο Upasana Dutt, επικεφαλής του Worldwide Cost of Living στο EIU. Η πόλη της Νέας Υόρκης χρησιμοποιείται ως βασική πόλη για τη λίστα.

«Οι ασιατικές πόλεις κυριαρχούσαν παραδοσιακά στην κατάταξη τα τελευταία χρόνια, αλλά η πανδημία έχει ανανεώσει την κατάταξη αυτής της έκθεσης.»

Η Σιγκαπούρη, η οποία βρίσκεται τώρα στην τέταρτη θέση, είδε τις τιμές να πέφτουν λόγω της εξόδου ξένων εργαζομένων.

Η Οζάκα έχει δει παρόμοιες τάσεις, με τις τιμές καταναλωτή να παραμένουν στάσιμες και η ιαπωνική κυβέρνηση να επιδοτεί τα κόστη, όπως οι δημόσιες συγκοινωνίες. Η Οζάκα μοιράζεται την πέμπτη θέση με το Τελ Αβίβ.

Οι τιμές για τα περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες, όπως μεταδίδει το CNBC, ήταν «αρκετά σταθερές» πέρυσι, αλλά ορισμένες κατηγορίες επηρεάστηκαν λόγω της κρίσης Covid-19.

Το κόστος των βασικών προϊόντων όπως τα τρόφιμα και το νερό παρέμειναν «ανθεκτικά», αλλά η χαμηλή ζήτηση προκάλεσε απότομη πτώση στις τιμές των ενδυμάτων.

«Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας είχαν επίσης διαφορετικές επιπτώσεις σε διαφορετικά αγαθά, αυξάνοντας την τιμή των προϊόντων υψηλής ζήτησης, όπως πχ οι υπολογιστές σε ορισμένες πόλεις», αναφέρει η έκθεση.

Τέτοιες τάσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν το 2021 καθώς οι δαπάνες παραμένουν περιορισμένες, ασκώντας πίεση στις τιμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα