Αυτά είναι τα hedge funds που έβγαλαν χρήματα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Πώς τα κατάφεραν

Ο Nicolas Bryon, πατέρας έξι παιδιών, δεν κοιμήθηκε και πολύ τον Μάρτιο και δεν ήταν τα οικογενειακά καθήκοντα που τον κράτησαν ξάγρυπνο. Καθώς οι διεθνείς αγορές κατέρρεαν, ο διαχειριστής hedge fund, με έδρα το Σίδνεϊ, ξυπνούσε κάθε ώρα για να ελέγξει τις θέσεις του και να εκτελέσει συναλλαγές.

Μετά από εβδομάδες ύπνου με διαλείμματα, το fund του, το Atlantic Pacific Australian Equity

Fund, σημείωσε άνοδο 23,6% για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και έγινε ένα από τα ελάχιστα hedge funds που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα κατά τους δύο αυτούς μήνες. Τον Μάρτιο, αρκετοί ήταν αυτοί που αποκόμισαν υψηλά κέρδη στοιχηματίζοντας στην πτώση των αγορών, τον Απρίλιο όμως έχασαν χρήματα καθώς τα μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις βοήθησαν στην ανάκαμψη των μετοχών.

Παγκοσμίως, μόνο το 13% των hedge funds κατάφερε να κερδίσει χρήματα και τους δύο μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Ορισμένα από αυτά παρουσίασαν παρόμοια χαρακτηριστικά: ικανότητα να πραγματοποιούν συναλλαγές μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών ή κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και υπερβολική επαγρύπνηση κατά την παρακολούθηση των θέσεων τους.

«Είμαι γενικά συντηρητικός στις κινήσεις μου», επισήμανε ο Bryon, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 33 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (22 εκατ. δολάρια). Επιλέγει εταιρείες με ισχυρά θεμελιώδη που έχουν προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του κόστους τους και ανακεφαλαιοποίηση μέσω μετοχών ή δανείων.

Ο Bryon τόνισε ότι παρακολουθεί σε 24ωρη βάση για τυχόν σημάδια που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε κλείσιμο των οικονομιών που έχουν χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, όπως η Κίνα. Η επαγρύπνηση αυτή του επέτρεψε να επιλέγει και να ρευστοποιεί μετοχές όπως αυτή του κολοσσού τυχερών παιχνιδιών, Aristocrat Leisure, που σημείωσε βουτιά 36% το Μάρτιο και ανέκαμψε μόνο κατά 20% τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της AVM Global Opportunity Fund, Ashvin Murthy, πέτυχε ετήσιες αποδόσεις 9,9% από την ίδρυση του αμοιβαίου κεφαλαίου το 2016, λιγότερες από τις τεράστιες αποδόσεις ορισμένων ανταγωνιστών του. Ωστόσο, πιστεύει ότι πράττει σωστά που ακολουθεί συντηρητική πολιτική και κατάφερε να εξασφαλίσει αύξηση 3,02% τον Μάρτιο και 3,14% τον Απρίλιο – το fund του ήταν κερδοφόρο κατά τους 11 από τους τελευταίους 12 μήνες.

Καλύτερος ύπνος

Για τον Murthy, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 50 εκατ. δολαρίων για λογαριασμό των πελατών του, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών διαχείρισης οικογενειακής περιουσίας σε Ευρώπη και Ασία, το να πραγματοποιήσει λιγότερες συναλλαγές από ό,τι συνήθιζε αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση είχε ως αποτέλεσμα να πετύχει καλύτερες αποδόσεις κατά τη διακύμανση της αγοράς. Πρόσφατα, είχε στην κατοχή του κυβερνητικά ομόλογα και μετρητά.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, κέρδισε χρήματα με short τοποθετήσεις σε μετοχές και long θέσεις στο αμερικανικό δολάριο. Στο τέλος Μαρτίου, όταν η Fed ανακοίνωσε τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, αγόρασε χρυσό και ομόλογα επενδυτικής κατηγορίας.

Ο Murthy, με έδρα τη Σιγκαπούρη, εξηγεί ότι δεν επενδύει περισσότερα από ό,τι είναι πρόθυμος να χάσει. «Δεν έχω πρόβλημα να είμαι «βαρετός». Πιθανότατα κοιμάμαι καλύτερα τη νύχτα», λέει.

Άλλα funds που πέτυχαν καλές αποδόσεις και τους δύο μήνες το οφείλουν στην Κίνα.

Το Pinpoint Multi-Strategy Master Fund της Pinpoint Asset Management Ltd. είχε απόδοση 0,3% τον Μάρτιο και σχεδόν 1% τον Απρίλιο, διατηρώντας τις επενδύσεις του σε ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες της Κίνας.

 5G, Eκπαίδευση

«Η Covid-19 έχει επηρεάσει αρνητικά πολλούς κλάδους», δήλωσε η διευθύντρια επενδυτικών σχέσεων της Pinpoint, Jennifer Wong. «Πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της βιομηχανίας, οι οποίοι έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πόρους, οικονομικά και ανθρώπινο κεφάλαιο, θα συνεχίσουν να κερδίζουν μερίδιο αγοράς εις βάρος των ασθενέστερων ανταγωνιστών». Αρνήθηκε να αποκαλύψει συγκεκριμένα ονόματα.

Το Pinpoint προτιμά τις μετοχές που συνδέονται με την ανάπτυξη 5G τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Κίνας, καθώς και σε διαδικτυακές και offline εκπαιδευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παρέχουν εξωσχολική διδασκαλία.

Το hedge fund της Panview Capital Ltd. διακρίθηκε επίσης εν μέρει λόγω της Κίνας, σημειώνοντας αύξηση κάτω του 1% τον Μάρτιο και περίπου 4,5% τον Απρίλιο. Η εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, μείωσε τις επενδύσεις στην Ινδία και μετατόπισε μέρος του χαρτοφυλακίου της στην Κίνα, αναφέρουν ανώνυμες πηγές.

Αυτά είναι μερικά άλλα funds που κατάφεραν να βγάλουν χρήματα και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο:

 -Το Ocean Arete , με έδρα το Χονγκ Κονγκ διαχειρίζεται περίπου 1 δισ. δολάρια. Είχε απόδοση 2,1% τον Μάρτιο και 3,4% τον Απρίλιο. Τον Μάρτιο είχε περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, όπως δείκτες μετοχών, αλλά περιόρισε τις θέσεις αυτές όταν οι αγορές άρχισαν να υποχωρούν. Με την ανακοίνωση των μέτρων τόνωσης από τις κυβερνήσεις κατά το τέλος Μαρτίου, «έχτισε» και πάλι long θέσεις σε αμερικανικές και κινεζικές μετοχές για να προλάβει το ανοδικό κύμα του Απριλίου.

-Το hedge fund της CloudAlpha Capital Management Ltd. σημείωσε άνοδο 1,9% το Μάρτιο και 4,2% τον Απρίλιο, με τα κέρδη του από τις αρχές του έτους να φτάνουν στο 49% περίπου, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο πελατών. Αυτό χάρη σε μια ανοδική κίνηση της Tesla Inc. και κάποιες έξυπνες short κινήσεις στην Luckin Coffee Inc.

-Το αμοιβαίο κεφάλαιο πολλαπλών κατηγοριών της Infini Capital Management Ltd. σημείωσε άνοδο 33% τον Μάρτιο και επιπλέον 25% τον Απρίλιο.

–Το Snow Lake Asia Fund με κεφάλαια ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων ενισχύθηκε κατά 1,9% το Μάρτιο και 12,3% τον Απρίλιο. Το fund που διαθέτει η εταιρεία στην Κίνα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε απόδοση 4,4% τον Μάρτιο και 9,9% τον Απρίλιο.

-Η WT Asset Management, εταιρεία με κεφάλαια ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επικεφαλής τον Wang Tongshu, είχε απόδοση 1,9% τον Μάρτιο και περισσότερο από 3% τον Απρίλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα