Αδελφοί Καλλιτσάντση: Με ζημιές 41 εκατ. ευρώ πληρώνουν το χαμένο «στοίχημα» της Ελλάκτωρ

00:05 2/1/2021 - Πηγή: Mononews

Να νικάς αναίμακτα. Αυτό είναι το βαθύ μυστικό επιτυχίας, όπως το είχε στοχαστεί πρίν από περίπου 2.600 χρόνια  ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.

Όμως, στην περίπτωση των αδελφών Σάκη και Δημήτρη Καλλιτσάντση, η πρo δυόμισι ετών νίκη τους στη «μάχη» για την εξουσία της  Ελλάκτωρ,ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,37% 1,73#ifrm83{opacity: 0;transition: opacity 0.5s linear;width:0px; height:0px;border: 2px #e2e2e2 solid; }#trig83:hover + #ifrm83,#ifrm83:hover,#trig83:active + #ifrm83,#ifrm83:active{opacity:

1;transition: opacity 0.5s linear;width:300px; height:359px;position: absolute;bottom: 19px;left: 0px; z-index: 100;} έμελλε να ήταν πολύ αιματηρή με οικονομικούς όρους…

Τα εν εξελίξει ανατρεπτικά γεγονότα με φόντο τον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, παραπέμπουν ευθέως σε ένα χαμένο «στοίχημα»  που κόστισε σχεδόν …41 εκατ. ευρώ, στα δύο αδέλφια.

Των οποίων μάλιστα, οι σχέσεις έχουν πλέον διαρραγεί.

Προφανώς υπό το κράτος των μεγάλων απωλειών που φορτώθηκαν.

Μπορεί τα δανεικά κεφάλαια να ήταν εκείνα που αρχικά τους έδωσαν τον «αέρα» της νίκης, αλλά στη συνέχεια το μοχλευμένο αυτό χρήμα, ήρθε κι έγινε κινούμενη άμμος.

Παγιδεύοντας  έτσι τους αδελφούς Καλλιτσάντση και αναγκάζοντάς τους να εκποιήσουν το 91% του (ενεχυριασμένου) μετοχικού τους πλούτου…

Με συνέπεια να έρθει η μεγάλη ζημιά.

Ήταν  στα μέσα Ιουνίου του 2018, όταν ο 66χρονος σήμερα Σάκης και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του Δημήτρης, αποφάσισαν να υψώσουν το «λάβαρο» της αλλαγής στον Ελλάκτωρα. Με την πρωτοβουλία «Change 4 Ellaktor».

Tότε, μέσω της κοινής τους εταιρείας Pemanoaro, που έχει καταστατική έδρα στην κοινότητα Κοκκινοτριμιθιά, στη Λευκωσία της Κύπρου, τα δύο αδέλφια κατείχαν το 11,832% του εισηγμένου κατασκευαστικού ομίλου. Δηλαδή 20.943.469 μετοχές.

Ακολούθησε στη συνέχεια ένα μπαράζ αγορών και στην κρίσιμη Γενική Συνέλευση του Ιουλίου του 2018, έφτασαν με 49.336.167 μετοχές.

Έχοντας ανεβάσει το ποσοστό τους στο 27,87%.

Για τις αγορές των επιπλέον 28.392.698 μετοχών καταβλήθηκαν περί τα 53,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, που βασίζονται στα στοιχεία της εποχής αυτής.

Με το μέσο κόστος να είναι στα επίπεδα του 1,88 ευρώ ανά μετοχή.

Το βέβαιο είναι ότι εκτός από το χρώμα του χρήματος, οι αδελφοί Καλλιτσάντση έδειξαν και την απαιτούμενη πυγμή να ηγηθούν του ομίλου.

Αφήνοντας καταφανώς σε δεύτερη μοίρα τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, που επέδειξαν μια μάλλον παθητική στάση απέναντι στην επέλαση των Καλλιτσάντσηδων.

Με τους οποίους υπήρχε μια σοβούσα, πολύχρονη δυσαρμονία σχέσεων, που βαθμιαία επέφερε τις… ψυχροπολεμικές καταστάσεις.

Από την νίκη στην κινούμενη άμμο των δανείων

Έχοντας κτίσει και ισχυρές συμμαχίες με διάφορα Funds, αλλά και άλλους μετόχους, οι αδελφοί Καλλιτσάντση αναδείχθηκαν νικητές στη Γενική Συνέλευση, όπου η πρότασή τους για ριζική αλλαγή απέσπασε το 52,916% των ψήφων.

Ωστόσο, τα κεφάλαια που χρησιμοποίησαν προκειμένου να καταφέρουν να ξηλώσουν από τη Διοίκηση τους Μπόμπολα-Κούτρα, δεν ήταν όλα δικά τους. Τα 50 από τα συνολικά 53,5 εκατ. ευρώ προέρχονταν από δάνεια του Fund της Farallon.

Με ενέχυρο τις μετοχές που κατείχαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση, με επιτόκιο της τάξεως του 8% ετησίως και με εξόφληση της συνολικής οφειλής σε τρία χρόνια.

Την Άνοιξη του 2019 και εξαιτίας της απορρόφησης της θυγατρικής εταιρείας «Άνεμος» από τον όμιλο Ελλάκτωρ, το χαρτοφυλάκιο της Pemanoaro εμπλουτίστηκε.

Ειδικότερα και όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της συγχώνευσης, η Κυπριακή εταιρεία των Καλλιτσάντσηδων, είχε 4.314.732 μετοχές της «Άνεμος» (το 5,219%) που μετατράπηκαν σε 5.479.709 μετοχές του Ελλάκτωρα, καθώς η σχέση ανταλλαγής ήταν στο 1,27.

Στην «Άνεμος» είχε κι ένα πλέον ποσοστό μετοχών (1,818%) ο Σάκης Καλλιτσάντσης, οι οποίες έγιναν κι εκείνες «χαρτιά» του Ελλάκτωρα, ένα μεγάλο μέρος των οποίων ρευστοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου έναντι 2,9 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση και με τις προσθήκες λόγω της απορρόφησης της θυγατρικής, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας Pemanoaro έφτασε να κατέχει 54.815.876 μετοχές του ομίλου Ελλάκτωρ ( το 25,58%).

Από τις μετοχές αυτές τα 26.423.170 «κομμάτια» προέρχονταν από τις παλαιές θέσεις των αδελφών Καλλιτσάντση, στον όμιλο και τη θυγατρική του. Ενώ όλες οι άλλες μετοχές αγοράστηκαν στη διάρκεια της «μάχης» που έγινε για την εξουσία.

Οι νέοι Διοικητικοί ηγέτες του Ελλάκτωρα πόνταραν πολλά στην «επόμενη μέρα», αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα δεν ευστόχησαν.

Μεσούσης της πανδημίας η μετοχή «έπεσε» στα τάρταρα, για να βρεθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο και πάλι κάτω από το 1 ευρώ.

Ενεργοποιώντας αυτήν τη φορά τη δανειακή ρήτρα της Farallon, για ανεύρεση αγοραστή των μετοχικών ενεχύρων.

Τα δεδομένα έγιναν ακόμη πιο πιεστικά για τους αδελφούς Καλλιτσάντση, μετά από τις κινήσεις των ολλανδών Reggeborgh Invest για τον έλεγχο του κατασκευαστικού ομίλου.

Που διαθέτει περίπου 3 δισ. ενεργητικό, έχει 1,5 δισ. δανειακές υποχρεώσεις, αλλά και περίπου 400 εκατ. ευρώ χρηματικά διαθέσιμα.

Στη νέα «μάχη» για τον έλεγχο του Ελλάκτωρα και απέναντι στον πανίσχυρο όμιλο των ολλανδών, βρίσκεται το δίδυμο των εφοπλιστών και ιδιοκτητών της ΠΑΕ του Αστέρα Τρίπολης, Δημήτρη Μπάκου και Γιάννη Καϋμενάκη.

Σε αυτούς κατέληξε το μεγαλύτερο κομμάτι των ενεχυριασμένων μετοχών των αδελφών Καλλιτσάντση.

Πρόκειται για 50 εκατ. μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 23,33% του κατασκευαστικού ομίλου και συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν σε δύο δόσεις.

Η πρώτη ( για 10.714.000 μετοχές ) υλοποιήθηκε και μένει να γίνει έως τις 12 Ιανουαρίου η μεταβίβαση των υπολοίπων 39.286.000 μετοχών. Με το συνολικό τίμημα για όλο το «πακέτο» να ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ ( 1,3 ευρώ ανά μετοχή).

Το οικονομικό κόστος για τα δύο αδέλφια

Από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η δεσμευτική συμφωνία, η δανείστρια Farallon θα έχει ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της. Έδωσε 50 εκατ. ευρώ και θα πάρει πίσω 65 εκατ. ευρώ, εισπράττοντας το τίμημα από την παραχώρηση των ενεχυριασμένων μετοχών.

Από την άλλη πλευρά στην Κυπριακή εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση θα μείνουν μόνο 4.815.876 μετοχές του Ελλάκτωρα. Όλες οι άλλες θυσιάζονται για να εξοφληθεί το δανειακό τους χρέος…

Το οικονομικό κόστος για τα δύο αδέλφια, πηγάζει από το γεγονός ότι απαιτείται να εκποιηθούν όχι μόνο οι νέες μετοχές που αγοράστηκαν στην κρίσιμη αναμέτρηση του 2018, αλλά κι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από αυτές που κατείχαν προγενέστερα.

Δηλαδή 21.607.294 μετοχές.

Που με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής ( 1,725 ευρώ) αντιστοιχούν σε αξία 37,27 εκατ. ευρώ.

Αν προστεθούν και οι αγορές των 3,5 εκατ. ευρώ που έγιναν πέραν των δανείων από το Fund της Farallon, τότε το συνολικό ύψος των ζημιών για τους αδελφούς Καλλιτσάντση ανέρχεται στα 40,77 εκατ. ευρώ.

Μάλλον πολλά για ένα εγχείρημα που κατέληξε μόνο και μόνο να εκπαραθυρώσει τους Μπόμπολα και Κούτρα…

Τρελές υπεραξίες 21,25 εκατ. για τους Μπάκο-Καϋμενάκη 

Στην όλη ιστορία όμως, το εκπληκτικό είναι οι ζημιές για τους Καλλιτσάντσηδες μετατρέπονται αυτοστιγμεί σε παχυλές υπεραξίες για τους Μπάκο και Καϋμενάκη.

Διότι με την επικείμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα έχουν πληρώσει 65 εκατ. ευρώ για μετοχές που αξίζουν στο χρηματιστήριο…86,25 εκατ. ευρώ.

Με το καλημέρα δηλαδή κερδίζουν 21,25 εκατ. ευρώ.

Αν τουλάχιστον όλα είναι όπως δείχνουν και δεν υπάρχουν κάποιες άλλες «αθέατες» λεπτομέρειες.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο Σάκης Καλλιτσάντσης που  διατηρεί τη θέση του CEO στον Ελλάκτωρα, δείχνει να συμπλέει με την πλευρά των Μπάκου- Καϋμενάκη (φημολογείται, ότι είναι κουμπάροι με έναν εκ των δύο εφοπλιστών).

Όχι όμως και με τον αδελφό του Δημήτρη Καλλιτσάντση, που έπειτα από σειρά εσωτερικών διαφωνιών, αποτελεί ήδη παρελθόν από τη Διοίκηση του Ομίλου.

Επιβεβαιώνοντας αυτά που « έβλεπε» η αγορά πολύ καιρό τώρα, για τις προβληματικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο αδέλφια.

Έτσι κι αλλιώς, οι δύο μονομάχοι για τον Ελλάκτωρα (Όλλανδοί και το δίδυμο των εφοπλιστών) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στην Γενική Συνέλευση της 7ης ή της 20ης Ιανουαρίου.

Αν μάλιστα οι της Reggeborgh πάρουν τον έλεγχο, τότε δεν αποκλείεται και η επιστροφή του Λεωνίδα Μπόμπολα στα παλιά λημέρια…

Διαβάστε επίσης: 

Ελλάκτωρ: Νέα μέλη του ΔΣ οι Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης και Αλέξανδρος Έξαρχος

Ελλάκτωρ: Εσωτερικές διαφωνίες οδήγησαν στην έξοδο τον Δημήτρη Καλλιτσάντση

Ελλάκτωρ: Πριν την κρίσιμη γενική συνέλευση στις 7 Ιανουαρίου μάχη για την αναβολή της ή όχι

Keywords
Τυχαία Θέματα