Volterra: Η Motor Oil ο επικρατέστερος από τους 4 διεκδικητές

H Motor Oil, αναφέρουν πηγές της αγοράς, είναι ο επικρατέστερος μεταξύ των 4 «μνηστήρων» που διεκδικούν τη Volterra.

Οι οριστικές και δεσμευτικές προτάσεις των «μνηστήρων» αναμένεται να κατατεθούν στα μέσα Μαρτίου στην τράπεζα που έχει αναλάβει να τρέξει τη διαγωνιστική διαδικασία και εδώ και λίγους μήνες συγκεντρώνει ενδιαφερόμενους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στους λοιπούς ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η Mytilineos και

η Iberdrola ενώ, αν και ενδιαφέρον είχαν εκφράσει και τα ΕΛΠΕ και η Enel, τελικά το απέσυραν, αναφέρουν πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη Motor Oil, η αξία της Volterra είναι καθοριστική στο πλαίσιο της στρατηγικής της καθώς θα ενισχύσει την παρουσία της στις ΑΠΕ και στην προμήθεια θα τη φέρει από την 4η στην τρίτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών παρόχων. Η NRG του ομίλου Motor Oil, σύμφωνα με τα στοιχεία Ιανουαρίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διαθέτει μερίδιο αγοράς 4,39% και βρίσκεται στην τέταρτη θέση μεταξύ των εναλλακτικών προμηθευτών. Αποκτώντας  τη Volterra (με μερίδιο 1,87% τον Ιανουάριο) θα βρεθεί στην 3η θέση. Ταυτόχρονα, θα ενισχύσει και την παρουσία της στις ΑΠΕ, αφού η Volterra διαθέτει 70 MW αιολικά, 2,7 MW φωτοβολταϊκά και ξεκινάνε 36 MW.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης 2 νέα έργα αποθήκευσης (αυτόνομο και υβριδικό) ενώ προχώρησε σε συμφωνία για την εγκατάσταση πιλοτικού δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία της Αθήνας και της Περιφέρειας

Όσον αφορά τα μερίδια αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύθηκε η ΔΕΗ με μερίδιο που διαμορφώθηκε στο 64,50%, από 64,19% τον Δεκέμβριο του 2021. Τις επόμενες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι Όμιλοι για έναν ακόμη μήνα, με τα ποσοστά τους να είναι κοντά στο 6% και να το ξεπερνούν. Έτσι, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 6,90%, ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ (6,36%) και την Elpedison (5,95%). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,39%), Watt & Volt (2,55%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,13%), Zeniθ (2,01%), Volterra (1,87%), Volton (1,60%), KEN (0,74%).

Όπως είχε ανακοινώσει επίσημα με χρηματιστηριακή ανακοίνωσή της η AVAX για τη διαγωνιστική διαδικασία:

«Σύμφωνα με την πάγια πολιτική της, η Εταιρεία εξετάζει πάντοτε κάθε δυνατή επιλογή, ανάλογα και με τις συνθήκες της αγοράς και την ευρύτερη στρατηγική της, με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των συμμετοχών της.

Στα πλαίσια αυτά διερευνάται και η επιλογή αξιολόγησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ως άνω θυγατρική της, χωρίς να έχει ληφθεί οιαδήποτε σχετική απόφαση ή να έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις με οιοδήποτε μέρος προς οιαδήποτε κατεύθυνση».

Ποια είναι η Volterra

Η Volterra A.E. δημιουργήθηκε το 2010 και ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής κοινοπραξίας 50:50 των ομίλων SORGENIA SpA – της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ιταλία – και της J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. (πλέον AVAX Α.Ε.) – που είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η Volterra ήταν το όχημα μέσω του οποίου οι δύο όμιλοι στόχευαν να αναπτυχθούν στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η εταιρεία είχε εμπλοκή σε όλες τις μορφές και τρόπους παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Το 2017, η J&P ΑΒΑΞ (πλέον AVAX Α.Ε.), θέλοντας να εισέλθει ακόμα πιο δυναμικά στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα, εξαγόρασε το 50% των μετοχών που κατείχε η Sorgenia SpA και ως εκ τούτου γίνεται βασικός μέτοχος της Volterra με ποσοστό 100%.

Στον τομέα της προμήθειας, η εταιρία κατέχει άδεια ισχύος έως 300MW παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις κατηγορίες πελατών, από νοικοκυριά και εμπορικά καταστήματα Χαμηλής Τάσης έως και επιχειρήσεις και βιομηχανίες Μέσης Τάσης. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνονται κατοικίες, αλυσίδες καταστημάτων αλλά και τοπικά καταστήματα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες, κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων αλλά και σημαντικές βιομηχανίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα