Sunlight: Επιστροφή στα κέρδη στο εξάμηνο και αύξηση τζίρου

Ανέκτησε την παραγωγική δυναμικότητα που είχε πριν τη φωτιά του Μαΐου 2018 η SUNLIGHT, εταιρεία μέλους του Ομίλου Olympia,  στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και κατάφερε την ολική της επαναφορά στις διεθνείς αγορές βιομηχανικών μπαταριών, στις οποίες διατηρεί σημαντικά μερίδια, καθώς και το λανσάρισμα της νέας σειράς μπαταριών Li.ON FORCE που βασίζονται στην τεχνολογία λιθίου.

Το

1ο εξάμηνο του 2019, τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου επανήλθαν σε θετικά επίπεδα. Αναλυτικότερα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 78 εκατ. ευρώ, έναντι 76 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταφέρνοντας αύξηση 2,7%.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), ο Όμιλος κατέγραψε κέρδη 11,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίων 27,2 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2018. Τα δε κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 33,2 εκατ. ευρώ, την ίδια περίοδο πέρυσι. Σημειώνεται ότι το 1ο εξάμηνο του 2018, τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας είχαν επιβαρυνθεί από την απομείωση των καταστραμμένων περιουσιακών στοιχείων, όπως και την μειωμένη παραγωγική δραστηριότητα των δύο τελευταίων μηνών αυτού.

Κατά το 1ο εξάμηνο του 2019, ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία της ασφαλιστικής αποζημίωσης συνολικού ποσού 66 εκατ. ευρώ από το consortium του συνασφαλιστικού σχήματος. Ειδικότερα, καταβλήθηκαν τα εναπομείναντα 48 εκατ. ευρώ του προαναφερθέντος ποσού, τα οποία υπήρξαν και η βασική πηγή χρηματοδότησης για το έργο ανακατασκευής του τμήματος του εργοστασίου που είχε πληγεί. Πλέον, το εν λόγω τμήμα είναι σε πλήρη λειτουργία, με τις νέες εγκαταστάσεις να ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές σε θέματα παραγωγικής λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας, αναβάθμιση η οποία χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

Στην ίδια περίοδο, η εταιρεία εισήλθε στην πολλά υποσχόμενη αγορά μπαταριών λιθίου για Ηλεκτρικά Οχήματα Βιομηχανικής Χρήσης (EIVs).

Εκμεταλλευόμενη την πολυετή εμπειρία της στην εν λόγω τεχνολογία, παρουσίασε την πρώτη λύση «έξυπνης» μπαταρίας λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα βιομηχανικού τύπου, η οποία ενσωματώνοντας στοιχεία Internet of Things, επιτρέπει την αμφίδρομη επικοινωνία με την μπαταρία και εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη χρήσης και μικρότερο κόστος συντήρησης για τους ανά τον κόσμο πελάτες της SUNLIGHT. Με σχεδιασμό εξ’ ολοκλήρου από την ομάδα μηχανικών λιθίου της SUNLIGHT στην Ξάνθη και επίλεκτους Έλληνες συνεργάτες, η εταιρεία συμπληρώνει πλέον την προϊοντική της παλέτα, κατά τρόπο ώστε να καλύπτει κάθε ανάγκη ηλεκτροκίνησης βιομηχανικού τύπου.

Με δεδομένη την μεγάλη ανάπτυξη της τεχνολογίας λιθίου στις διεθνείς αγορές, η εταιρεία ολοκλήρωσε την κατασκευή μονάδας συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου, στο εργοστάσιο της Ξάνθης, συνολικής δυναμικότητας 10 χιλιάδων μπαταριών ετησίως.

Τέλος, οι υπόλοιπες δύο παραγωγικές μονάδες (ανακύκλωσης συσσωρευτών στην Κομοτηνή και συναρμολόγησης μπαταριών στην Βερόνα της Ιταλίας), ως αναπόσπαστα πλέον τμήματα στην αλυσίδα δημιουργίας αξίας του Ομίλου της SUNLIGHT, συνέχισαν το πλάνο διαρκούς βελτίωσης των λειτουργιών τους.Οι προοπτικές για το Β’ εξάμηνο του 2019Το εργοστάσιο της SUNLIGHT στην Ξάνθη, έχοντας πλέον επιτύχει την πλήρη αποκατάσταση της παραγωγικής του δυναμικότητας, αναμένεται να ολοκληρώσει εντός του Οκτωβρίου το νέο επενδυτικό πρόγραμμα αύξησης της παραγωγικής του ικανότητας κατά 25%. Πλέον, η SUNLIGHT μπορεί αφ’ ενός να επεκταθεί σε νέα τμήματα της διεθνούς αγοράς, όπου έως σήμερα έχει σχετικά μικρή παρουσία (OEMs, αγορές εκτός Ευρώπης), αφ’ ετέρου δε να ανταποκρίνεται σε ταχύτερους χρόνους και με μεγαλύτερη ευελιξία στις απαιτήσεις των πελατών της.

Πέραν των παραπάνω, στο προσεχές διάστημα η Διοίκηση του Ομίλου SUNLIGHT θα εστιάσει την προσπάθειά της σε δύο κυρίως άξονες:

Στην εντατικοποίηση των προσπαθειών για διεύρυνση της γκάμας των προσφερόμενων λύσεων, βασιζόμενων στην τεχνολογία λιθίου. Ειδικότερα, θα δοθεί έμφαση αφ’ ενός στην ανάπτυξη και τοποθέτηση στη διεθνή αγορά νέων προϊόντων που θα είναι προσαρμοσμένα στο να καλύπτουν τις εκάστοτε ανάγκες κίνησης των EIVs (fit for purpose solutions), αφ’ ετέρου στην κάλυψη άλλων εφαρμογών, όπως λόγου χάρη στις μπαταρίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Στον ψηφιακό μετασχηματισμό της SUNLIGHT.

Η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ότι η ψηφιοποίηση των επιχειρησιακών λειτουργιών και κυρίως η εφαρμογή του Internet of Things στην παραγωγική δραστηριότητα και την εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την επιχειρηματική συνέχεια και επιτυχία στo πολύ άμεσο μέλλον.

The post Sunlight: Επιστροφή στα κέρδη στο εξάμηνο και αύξηση τζίρου appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα