Program trading στις τράπεζες, Έλληνας πωλητής σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/Τέρνα και πάλι κάτω το Χ.Α.

Συγκεκριμένος πωλητής, και μάλιστα εγχώριος, λέγεται ότι «κρύβεται» πίσω από τις πιέσεις σε ΓΕΚ/Τέρνα και Μυτιληναίο, ενώ το program trading συνεχίστηκε και σήμερα στις τραπεζικές μετοχές, πιέζοντας τον κλάδο στις 824 μονάδες και με απώλειες πάνω από 2%. Και να σκεφτεί κανείς ότι την Δευτέρα, στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιείται νέα εκδήλωση για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις επενδύσεις στην χώρα μας, δίδοντας το παρόν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών

κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Ο γενικός δείκτης που βρέθηκε στα χαμηλά των 862 μονάδων, έκλεισε λίγο πιο πάνω,, στις 863,77 μονάδες και με απώλειες 1,08% σε μία συνεδρίαση που δεν χαρακτηρίστηκε από ενδιαφέρον. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 56,59 εκατ. ευρώ εκ των οποίων περισσότερα από 8,3 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, λογικό ενόψει κλεισίματος της χρονιάς και ωραιοποίησης των αποτιμήσεων. Οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώνονται μόλις στα 48 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται για ρευστοποιήσεις παραδοσιακών θέσεων, αλλά λόγω έλλειψης βάθους της αγοράς, η υπερβολή προκαλεί εντυπώσεις. Άλλωστε δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι η αγορά κατά μέσο όρο δίνει κέρδη το 2019 πάνω από 40% και περίπου 45 με 46% αν συνυπολογιστούν τα μερίσματα.

Πλην όμως, τρέχει παράλληλα η αύξηση κεφαλαίου της Lamda, αναγκάζοντας τους επενδυτές να διακρατούν ρευστότητα. Η μετοχή της Lamda ενισχύθηκε στα 7,32 ευρώ διακινώντας 769 χιλιάδες τεμάχια, ενώ η τιμή του δικαιώματος αυξήθηκε 20%, στα 0,75 ευρώ. Η τιμή της μετοχής μαζί με το δικαίωμα βγαίνει στα 7,31 ευρώ. Δύσκολη η απόφαση για το αν συμφέρει να πουλήσει κανείς δικαιώματα. Την Τετάρτη, σημειώνεται, παύει η διαπραγμάτευση του δικαιώματος.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν την Δευτέρα ήταν αυτή της Motor Oil, που έκλεισε στα 20,40 ευρώ και οριακά κέρδη 0,29% με περίπου 94 χιλιάδες τεμάχια όγκο. Την Τρίτη αποκόπτεται το δικαίωμα στο μέρισμα.

Πιέσεις στο 1,787 ευρώ για την Alpha που έκλεισε με απώλειες πάνω από 2%, στα 2,81 η ΕΤΕ και απώλειες 2,4%, στα 0,85 ευρώ υποχώρησε η Eurobank και στα 2,91 ευρώ η Πειραιώς. Το ποσοστό πτώσης για τις δύο τελευταίες, ήταν περίπου 2,4%.

Ήταν μία άσχημη συνεδρίαση, με τις ευρωπαϊκές αγορές και την Wall να διαπραγματεύονται στο κόκκινο, καθώς τα ήξεις αφίξεις για μία εμπορική συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα να συνεχίζονται.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν στο Χ.Α., 84 υποχώρησαν, έναντι 24 ανοδικών.

Η έκθεση της Scope ότι το 2020 θα είναι η χρονιά των ελληνικών τραπεζών, πέρασε και δεν ακούμπησε, αφού προς το παρόν εκκρεμεί η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον Ηρακλή.

Τεχνικά, αν την Τρίτη, ξεκινήσει και πάλι η αγορά πτωτικά, οι αναλυτές θεωρούν ότι η στήριξη των 855 μονάδων θα δοκιμαστεί. Τυχόν διάσπαση των εν λόγω επιπέδων, ενδεχομένως να δημιουργήσει άλλη αφετηρία στην αγορά για το ξεκίνημα του 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα