Porsche: Με αναφορές στο μοντέλο-θρύλο η IPO- Διάθεση 911 εκατ. μετοχών στην αγορά

Στην τελική ευθεία για την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο βρίσκεται η Porsche, με τις τελευταίες λεπτομέρειες για την IPO της να συζητούνται την Κυριακή στο εποπτικό συμβούλιο του ομίλου Volkswagen.

Με μία συμβολική αναφορά στο μοντέλο-θρύλο της, η Porsche θα διαθέσει 911 εκατομμύρια μετοχές, οι οποίες θα διαιρεθούν σε 455,5 εκατομμύρια προνομιούχες μετοχές και 455,5 εκατομμύρια κοινές μετοχές. Στο χρηματιστήριο θα εισαχθούν μόνο οι προνομιούχες μετοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Porsche έχει εξασφαλίσει προπαραγγελίες που υπερβαίνουν τις προσφερόμενες μετοχές σε αποτίμηση μεταξύ 60 δισεκατομμυρίων και 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μεγάλοι επενδυτές, όπως η T Rowe Price Group Inc. και η Qatar Investment Authority, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν στο IPO σε αυτό το εύρος αποτίμησης.

Η Porsche έχει επίσης συγκεντρώσει το ενδιαφέρον από δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της εταιρείας παραγωγής ενεργειακών ποτών Red Bull, Dietrich Mateschitz, καθώς και του προέδρου της LVMH Bernard Arnault.

Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, η αποτίμηση της ΙPO θα ξεπεράσει τα 85 δις ευρώ, μία τιμή που θα είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρώπης από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, που επικαλείται το Reuters.

Ειδικότερα, μια αποτίμηση 65-85 δισ. ευρώ θα αντιστοιχούσε σε μια εταιρική αξία 8,5-11,3 φορές μεγαλύτερη από τα προβλεπόμενα κέρδη της Porsche προ τόκων και φόρων για το 2023, και μια αναλογία τιμής προς κέρδη (PE) 12,6-16,5.

«Τα πιθανά έσοδα θα μας έδιναν μεγαλύτερη ευελιξία για να επιταχύνουμε περαιτέρω τον μετασχηματισμό», δήλωσε ο CFO Arno Antlitz, ο οποίος έχει εργαστεί στενά στην προετοιμασία αυτού που αναμένεται να είναι μία από τις μεγαλύτερες πωλήσεις μετοχών στην Ευρώπη ποτέ.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών για την αρχική δημόσια προσφορά εξακολουθεί να είναι ισχυρό, παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από αρκετούς επενδυτές σχετικά με τη διοίκηση σε σχέση με τον διπλό ρόλο του Oliver Blume ως διευθύνοντα Συμβούλου του ομίλου Volkswagen αλλά και της Porsche.

Διαβάστε επίσης:

Porsche: Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο και η χρηματοδότηση των EV πλάνων της Volkswagen

Keywords
Τυχαία Θέματα