Nissan Juke: Ευάερο, ευήλιο, ευρύχωρο!

Το 2ης γενιάς Juke παρουσιάστηκε φέτος στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα μικρό SUV με μήκος 4.2m που τοποθετείται κάτω από το Qashqai. Η 1η γενιά δημιούργησε τη συγκεκριμένη κατηγορία, η 2η με πιο premium αισθητική έρχεται να εισπράξει την απήχηση του Qashqai στους αγοραστές της μικρής κατηγορίας.

Το Juke

εξωτερικά ξεχωρίζει. Το αυτοκίνητο δοκιμής μας σε χρώμα blue electric, τραβούσε την προσοχή. Ειδικά το βράδυ που τα εμπρός φωτιστικά σώματα μοιάζουν με ανθρώπινο μάτι με διακριτό βλέφαρο και βολβό. Η σιλουέτα του παραπέμπει σε οικογενειακές καταστάσεις, αλλά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που χαρίζουν φινέτσα και προσωπικότητα.

Η εμπρός μάσκα είναι τυπική για Nissan ενώ στο πλάι ξεχωρίζει το αθλητικό νεύρο που ξεκινά από το μέσο της εμπρός πόρτας και διατρέχει το κάτω μέρος του αυτοκινήτου.

Η σχεδίαση του πίσω προφυλακτήρα αναδεικνύει την μεγαλύτερη απόσταση του αυτοκινήτου από το έδαφος και σε προϊδεάζει για την ενδοτικότητα της ανάρτησης. Με γόνατα MacPherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω, το Juke δε διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό σε διάταξη. Διαφοροποιείται όμως σε άνεση, παίρνοντας άριστα στο συγκεκριμένο τομέα. Προφανώς δεν έχει φτιαχτεί για να κοντράρεις το GTR στην πίστα, αλλά για άνετες οικογενειακές μετακινήσεις. Οι χώροι στο εσωτερικό είναι κάτι παραπάνω από επαρκείς για μια 4μελή οικογένεια, ενώ και ο χώρος αποσκευών δύο επιπέδων που φτάνει τα 422lt, επαρκεί για ολιγοήμερα ταξίδια. Τώρα αν αρέσκεστε σε εκδρομές/μετακομίσεις υπάρχει και το X Trail.

Στο εσωτερικό αποκομίζεις μια αίσθηση ποιοτικών υλικών και φιλικής προς το χρήστη εργονομίας. Τα μαλακής αφής υλικά στο ταμπλό, οι ποιοτικές επενδύσεις των θυρών και το ηχοσύστημα Bose Personal Plus μαζί με την οθόνης ψυχαγωγίας 8 ιντσών συνθέτουν ένα οικείο περιβάλλον. Η άμεση αίσθηση οικειότητας είναι ένα από τα δυνατά σημεία του νέου Juke.

Το αυτοκίνητο δοκιμής μας φορούσε τον 3κυλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.0lt/117PS συνδυασμένο 6αρι χειροκίνητο κιβώτιο. Το κιβώτιο είναι τόσο καλό που περνάει απαρατήρητο. Είναι δε και η γεμάτη ροπή από χαμηλές στροφές που σου επιτρέπουν να κινείσαι με μια ταχύτητα πάνω. Σε καμία περίπτωση δε νιώθεις πως οδηγείς χιλιαράκι. Είχαμε την ευκαιρία να συμπληρώσουμε πάνω από 500km με το Juke ταξιδεύοντας κυρίως σε αυτοκινητόδρομο. Η πολύ καλή ηχομόνωση, η προσεγμένη αεροδυναμική και η κλιμάκωση του κιβωτίου σε συνδυασμό με την άνεση της ανάρτησης και τα ξεκούραστα καθίσματα συντελούν σε ένα απροβλημάτιστο ταξίδι. Αν ντε και καλά επιμένετε υπάρχει και 7αρι αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με paddle shifters.

Εντός πόλης το Juke ξεχωρίζει για την ενδοτικότητα της ανάρτησης και το τράβηγμα του κινητήρα. Ακόμη και 4η σχέση στο κιβώτιο να έχεις με 50km/h δε χρειάζεται να κατεβάσεις για να ανηφορίσεις στην Κηφισίας μετά το Μαρούσι. Μας εντυπωσίασε η σταθερότητα του πίσω μέρους σε φρενάρισμα πανικού από τα 100km/h στην Αθηνών Σουνίου.

Το Juke στις στροφές βγάζει οικογενειακό χαρακτήρα χωρίς να υστερεί σε αίσθηση η κράτημα. Αν επιμείνεις θα υποστρέψει ήπια σε όρια πάνω από αυτά που προτάσσει η λογική ή/και ο νόμος σε δημόσιο δρόμο. Τα πίσω παράθυρα έχουν μεγάλο άνοιγμα, στοιχείο πολύ σημαντικό για τα παιδιά που θέλουν να βλέπουν έξω. Είναι δεδομένο πως αν το SUV έχει μικρά παράθυρα χάνεται το ενδιαφέρον για το περιβάλλον και αρχίζει η γκρίνια.
Αξίζει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δε μας έλλειψε η ροπή από τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα. Η κατανάλωση που καταγράψαμε ήταν στα 7lt/100km και στα 800km που συμπληρώσαμε περιλαμβάνονταν αυτοκινητόδρομος, επαρχιακές οδοί αλλά και αστικές μετακινήσεις.

Το νέο Juke είναι ήδη διαθέσιμο στην χώρα μας με τιμές που ξεκινούν από τα 17.900 ευρώ. Ο ανταγωνισμός στην κατηγορία είναι πολύ έντονος ενδεικτικά αναφέρουμε το Renault Capture, το Ford Puma, το Hyundai Kona και το Toyota CHR.

Εδώ αν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε τις εντυπώσεις μας από την πρόσφατη πανελλήνια παρουσίαση του Juke.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Nissan Juke 1.0lt

Κινητήρας: 999 cc
Ισχύς: 117 PS/5.500 rpm
Ροπή: 18.3 kgm/1.750 – 4000 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,4
Τελική ταχύτητα: 180 km/h
Μεικτή κατανάλωση δοκιμής: 7.0 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 112 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 110 €
Βάρος: 1.192 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.210/1.800/1.595 mm
Μεταξόνιο: 2.636 mm
Χώρος αποσκευών: 422 lt
Τιμή: από 17.900 €

Keywords
Τυχαία Θέματα