Mytilineos: Νικητής στην πανδημία-Ποια είναι τα νέα projects που ενισχύουν το β εξάμηνο

Η πολύπλευρη και συμπληρωματική δομή του ομίλου Mytilineos, η ανάπτυξή του στο φυσικό αέριο και την ενέργεια, και κυρίως τα νέα projects  στον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου, αποτελούν την καλύτερη ασπίδα προστασίας για τον όμιλο, το δύσκολο 2ο20 και ταυτόχρονα τις βάσεις για μια σταθερή ανάπτυξη στο μέλλον, που φαίνεται ότι μπορεί να συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη παρά το ήδη μεγάλο μέγεθος του ομίλου.

Για το υπόλοιπο του

2020, παρά το σημερινό ρευστό περιβάλλον, οι οιωνοί είναι θετικοί λόγω της ισχυρής ανάκαμψης των τιμών αλουμινίου, της σταδιακής βελτίωσης της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και της επιτάχυνσης της εκτέλεσης έργων EPC στις επιχειρηματικές μονάδες της.Ένα από τα χαρακτηριστικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου Mytilineos είναι εξάλλου, ότι συνδυάζει την ισχύ που του δίνει το μέγεθός του με τα αντανακλαστικά και τη δυναμική ανάπτυξη μιας νέας εταιρείας που του δίνει η δομή του.

Μετά από ένα θετικό πρώτο εξάμηνο, ο Πρόεδρος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, τόνισε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, λόγω των νέων έργων που είναι πολύ κοντά στο να αναλάβει, ενισχύοντας της συνεισφορά των τομέων Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES)  και του τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

Η συνεισφορά του κάθε Τομέα Δραστηριότητας στα EBITDA εξαμήνου

Οι τομείς Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES)  και Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας RSD αναμένεται το επόμενο διάστημα να αυξήσουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπό τους με έργα που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα εξαμήνου. Και ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου σύμφωνα με την εταιρεία ενισχύεται στο β εξάμηνο λόγω της διείσδυσης του Lng, της εξασφάλισης ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου από τη συνεργασία με την Gazpromexport και την αύξηση του μεριδίου της εταιρείας στην ελληνική αγορά και τις  εξαγωγές.

Η συνεισφορά του κάθε τομέα δραστηριότητας στον κύκλο εργασιών του πρώτου εξαμήνου

Τομέας Ολοκληρωμένων Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Τομέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας SES): Ποια είναι τα νέα έργα

Το νέο Business Unit, το Sustainable Engineering Solutions (SES BU),  πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί ο Τομέας, η δραστηριότητά μας ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainability).

Ενδεικτικά αφορά:

• διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων,
• υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα,
• έργα ενεργειακής αναβάθμισης,
• εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου).

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου του 2020 του τομέα έχουν επηρεασθεί από την πανδημία του Covid 19 καθώς υπήρξε χρονική μετατόπισης στην υλοποίηση των έργων και τα έσοδά του ήταν σε € 62,4 εκ. έναντι € 163,3 εκ. του α εξαμήνου του 2019.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των ήδη αναληφθέντων έργων ανέρχεται σε € 746 εκ ευρώ. Η προοπτική του τομέα, όμως του τομέα, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, είναι σημαντική καθώς η διοίκηση σχεδιάζει να συνεχίσει να αξιοποιεί το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα στην κατασκευή θερμικών μονάδων και να αναπτυχθεί περαιτέρω στο χώρο του Transmission & Distribution (T&D). Επίσης θα αναπτυχθεί,  πολύ στοχευμένα στο χώρο των υποδομών, μέσω έργων ΣΔΙΤ και έργων που απαιτούν υψηλή τεχνογνωσία, εν όψει και των μεγάλων έργων που έχουν προαναγγελθεί στη χώρα μας στο πλαίσιο επανεκκίνησης της οικονομίας στην post Covid – 19 εποχή.

Ο Όμιλος προσανατολίζεται στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του σε χώρες με ιδιαίτερες απαιτήσεις, όπου το κύρος και η τεχνογνωσία του δίνει σημαντική θέση στη αγορά διεθνώς. Όπου εντοπίζονται καλές επενδυτικές ευκαιρίες, ο Όμιλος σκοπεύει να αξιοποιεί τις σημαντικές δυνατότητες χρηματοδότησης έργων που διαθέτει για τη  δημιουργία ακόμα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας..

Στρατηγική του ομίλου, είναι η αύξηση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου εντός του 2020 με την ανάληψη νέων έργων και επενδύσεων σε στοχευμένες αγορές και την εστίαση στην έγκαιρη εκτέλεση των υφιστάμενων συμβάσεων.

Στο εξωτερικό η MYTILINEOS συνεχίζει την κατασκευή των έργων στη Γκάνα, Νιγηρία και Σλοβενία. Έχοντας πλέον κατακτήσει ηγετική θέση στην ανάληψη και εκτέλεση έργων για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη νέων έργων σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική.

Διεκδικεί σημαντικό μερίδιο για έργα δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στη Ελλάδα, Ευρώπη και Αφρική.Διεκδικεί υπό δημοπράτηση έργων υποδομών, κτιριακών, περιβαλλοντικών και λοιπών έργων κυρίως εντός Ελλάδος, μέσω κατασκευαστικών συμβάσεων, συμβάσεων ΣΔΙΤ ή και συμβάσεων παραχώρησης.Διευρύνει τη βιομηχανοποίηση ειδικών κατασκευών με μεγάλη προστιθέμενη αξία και υψηλό τεχνολογικό επίπεδο για πελάτες στις αγορές Γερμανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.Επεκτείνεται στην διαχείριση στερεών αποβλήτων μέσω ανάπτυξης μονάδων παραγωγής βιοαερίου και διαχείρισης απορριμμάτων, όπου εξετάζει επιλεκτικά και περιπτώσεις χρηματοδότησης έργων.Στον χώρο της  διαχείρισης ιλύων και υγρών αποβλήτων, εφαρμόζει σχέδιο για την συστηματική διείσδυση της αρχικά στην Ευρώπη, Μ. Ανατολή και Αφρική, κάνοντας χρήση και της προστιθέμενης αξίας που προσδίδει  ιδιαίτερη τεχνογνωσία της θυγατρικής της Zeologic όπου δρα ως πρωτοποριακός τεχνολογικός πάροχος στην συγκεκριμένη αγορά.

Τομέας Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας RSD : Θα συμβασιοποιηθούν τα έργα που καθυστέρησαν

Η θετική πορεία του Τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (Τομέας RSD) αντανακλάται στα αποτελέσματα εξαμήνου κατά το οποίο  ο κύκλος εργασιών του Τομέα RSD ανήλθε σε € 179 εκ. Η συνολική ισχύς των υπό ανάπτυξη και κατασκευή έργων ΒΟΤ (Build, operate and trnsfer ή έργα με το κλειδί στο χέρι), τα οποία αναμένεται να κατασκευαστούν και να πουληθούν στο επόμενο διάστημα (18 – 24 μήνες) ανέρχεται σε 600 MW σε χώρες όπως Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία, Μεξικό, Χιλή, Αυστραλία, και Νότια Κορέα.

Το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να είναι περίοδος μετάβασης, εξέλιξης και αξιοποίησης νέων ευκαιριών, καθώς η πανδημία Covid 19 επηρέασε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο αναφορικά με το κλείσιμο νέων συμβολαίων καθώς επίσης και την έναρξη εργασιών των έργων που ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν.

Πιο συγκεκριμένα στην δραστηριότητα «Κατασκευή έργων τρίτων», στο Β εξάμηνο αναμένεται η συμβασιοποίηση των έργων που καθυστέρησαν να συμβασιοποιηθούν λόγω της πανδημίας COVID 19, καθώς και να ξεκινήσει η κατασκευή των έργων που καθυστέρησαν να ξεκινήσουν για τον ίδιο λόγο. Στην ίδια κατεύθυνση στην δραστηριότητα «Κατασκευή, Λειτουργεία & Πώληση» (ΒΟΤ) αναμένεται να ολοκληρωθούν συμφωνίες αγοράς αδειών ΦΒ έργων καθώς και να ξεκινήσει η κατασκευή νέων έργων στις χώρες που ήδη δραστηριοποιείται ο Τομέας όπως Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Αυστραλία, Χιλή. Να σημειωθεί ότι η παγκοσμίως μεγάλη επιτάχυνση σε επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή καθώς και με την διεθνή τάση για ανθρακοποίηση, ευνοεί τον τομέα RSD, ο οποίος στοχεύει στην σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών του για το 2021 και την ταυτόχρονη τοποθέτηση θεμελίων για περαιτέρω ανάπτυξη στα επόμενα έτη.

Ειδικότερα αναμένονται τα εξής έργα :

(α) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του ΦΒ έργου της Τotal Eren, Tutly στο Ουζμπεκιστάν έναντι συμβατικού τιμήματος $ 95 εκ.

(β) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του ΦΒ έργου Grange της Lightsource BP Limited. Πρόκειται για κατασκευή Φωτοβολταϊκού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού μέγιστης ισχύος 50 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι συμβατικού τιμήματος GBP 13 εκ.

(γ) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του έργου Αποθήκευσης Ενέργειας Byers Brae της Gresham Hazel Llp (Συσσωρευτές Αποθήκευσης Ενέργειας συνολικής ισχύος 30 MW) έναντι συμβατικού τιμήματος GBP 12.34 εκ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

(δ) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών ΦΒ έργου της National Energy για την Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού μέγιστης ισχύος 24 MW έναντι συμβατικού τιμήματος ~ € 12,95 εκ στην Ελλάδα.

(ε) Έναρξη εργασιών του ΦΒ έργου Pampa Tigre ισχύος 118 MW στην Χιλή για την Mainstream Renewable Power Ltd.. Πρόκειται για την κατασκευή Φωτοβολταϊκού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού μέγιστης ισχύος 118 MW στην Χιλή στην περιοχή Antofagasta. Το Κατασκευαστικό συμβόλαιο υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019 ενώ το έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω της πανδημίας Covid 19. To Συμβατικό τίμημα του έργου είναι USD 80.2 εκ.

(δ) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του ΦΒ έργου της ΔΕΗΑΝ για την Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού μέγιστης ισχύος 15 MW με δικό του Υποσταθμό, έναντι συμβατικού τιμήματος ~ € 9,7 εκ στην Ελλάδα.

Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου: Ενισχύεται στο β εξάμηνο λόγω Lng, Gazpromexport και αύξησης εξαγωγών

Η MYTILINEOS, διαθέτοντας σήμερα εγκατεστημένη ισχύ ~1,4 GW από θερμικούς σταθμούς και έργα ΑΠΕ , έχει εδραιώσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη ιδιωτική καθετοποιημένη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού κατακτώντας το κρίσιμο μέγεθος που απαιτείται, ώστε να επωφεληθεί τα μέγιστα από την αναμενόμενη πλήρη απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αεριού.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 τα οικονομικά αποτελέσματα του Τομέα Ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου αναμένεται να ενισχυθούν λόγω,

• της υπερπροσφοράς LNG στην προμήθεια του οποίου η MYTILINEOS πλεονεκτεί σημαντικά, λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας της και του ανεπτυγμένου δικτύου προμηθευτών
• της πρόσβασης σε ανταγωνιστικές και ευέλικτες πηγές προμήθειας Φυσικού Αερίου αγωγού μέσω της απευθείας 10ετούς σύμβασης με την Gazpromexport
• της επέκτασης της δραστηριότητας εμπορίας και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις γειτονικές χώρες (εξαγωγές).

Κατά το πρώτο εξάμηνο η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παρουσίασε μείωση, λόγω covid19, κατά 5,8% σε σχέση με το Η1 2019. Όμως η MYTILINEOS, εκμεταλλευόμενη το μεγάλο μέγεθος του χαρτοφυλακίου προμήθειας ΦΑ λόγω των πολύ υψηλών ίδιων αναγκών, καθώς και την μακροχρόνια εμπειρία της στην απευθείας προμήθεια τόσο LNG όσο και Φυσικού Αερίου αγωγού, από ένα ευρύ δίκτυο μεγάλων διεθνών προμηθευτών, συνεχίζει να δημιουργεί ευκαιρίες για προμήθεια ΦΑ σε ανταγωνιστικούς όρους, επωφελούμενη ταυτόχρονα από τις τρέχουσες τάσεις χαμηλών τιμών στην αγορά. Ως αποτέλεσμα, το κόστος προμήθειας φυσικού αερίου για τη MYTILINEOS ήταν σημαντικά χαμηλότερο από τη μέση τιμή της ελληνικής αγοράς.

Η δυνατότητα της εταιρείας για προμήθεια ΦΑ σε ανταγωνιστικές τιμές για αέριο αγωγού και φορτίων ΥΦΑ σε συνδυασμό με τον υψηλό βαθμό απόδοσης, διαθεσιμότητας και αξιοπιστίας των μονάδων της Εταιρείας (δύο σταθμοί συνδυασμένου κύκλου και ένας σταθμός συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής αποδοτικότητας), οδήγησαν η παραγωγή των μονάδων να ανέλθει στις 2,55 TWh. Η ποσότητα αυτή αντιπροσωπεύει το 10,4% της συνολικής ζήτησης στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το 31,2% της παραγωγής από μονάδες φυσικού αεριού.

Η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές όσο και από τις ανανεώσιμες μονάδες της Εταιρείας ανήλθε σε 2,8 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 11,5% της συνολικής ζήτησης.

Όσον αφορά τη δραστηριότητα της προμήθειας, η Protergia ενδυναμώνει σταθερά την παρουσία της κλείνοντας το πρώτο 6μηνο του 2020 με εκπροσώπηση 245.000 μετρητών ηλεκτρισμού και ΦΑ έναντι 200.000 που εκπροσωπούσε στα τέλη του 2019 ενώ, το μερίδιο στην αγορά ηλεκτρισμού στο τέλος του Η1 2020 ανήλθε σε 7,73% από 5,51% στα τέλη του 2019.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα