Moody’s: Σήμα για βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών

Σε μια νέα θετική έκθεση για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες προχώρησε η Moody’s, λίγες μέρες πριν την ετυμηγορία της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας.

Στην έκθεσή της η Moody΄s καταγράφει τη βελτίωση της απόδοσης των δανείων αλλά και της φερεγγυότητας των συστημικών τραπεζών, ενώ τονίζει πως οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής

οικονομίας θα ενισχύσει την κερδοφορία τους το επόμενο διάστημα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Η Moody΄s αναφέρει πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα NPEs κατά 70% από την κορύφωσή τους, με τη βοήθεια τιτλοποιήσεων καθώς και του σχεδίου «Ηρακλής». Αντίστοιχα θετική είναι και η εξέλιξη γύρω από αυτό το ζήτημα και για τις κυπριακές τράπεζες, όπως επισημαίνει η Moody’s.  Ο οίκος αναμένει πως παρόμοιες ενέργειες θα συνεχιστούν, οδηγώντας σε περαιτέρω βελτίωση.

Μάλιστα, με βάση τους προβλεπόμενους δείκτες NPEs οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν μονοψήφιους δείκτες έως το τέλος του 2022, με τις  Eurobank και Εθνική Τράπεζα να αναμένεται να φτάσουν γύρω στο 6% ή 7% τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με τα κεφάλαια των τραπεζών, η Moody’s θεωρεί πως είναι επαρκή, αν και η ποιότητα των κυπριακών κεφαλαίων είναι καλύτερη από αυτή των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες πάντως διατήρησαν ένα επαρκές εποπτικό κεφάλαιο, χάρη και στη διαδικασία των αυξήσεων κεφαλαίων σε μερικές από αυτές.

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν το stress test της ΕΚΤ τον Ιούλιο του 2021, αν και  τα υψηλά επίπεδα αναβαλλόμενου φόρου υπονομεύουν την ποιότητα της κεφαλαιακής τους βάσης.

Η Moody’s είναι ξεκάθαρη πάντως πως τόσο οι τράπεζες στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο έχουν ξεπεράσει τις ζημιογόνες ημέρες, με τις περισσότερες τράπεζες να σημειώνουν κέρδη στα τελευταία τρίμηνα. Σημαντικά σε αυτό συνέβαλε και η μείωση του κόστους.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο κερδοφόρες λόγω των υψηλότερων χορηγήσεων νέων δανείων και των καθαρών επιτοκιακών περιθωρίων σε μια μεγαλύτερη οικονομία, με περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης και βαθύτερες περικοπές στο λειτουργικό κόστος.

Όπως επισημαίνει η Moody’s η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, χάρη και στην χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ευκαιρίες  και για τις  τράπεζες να επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια δανείων τους.

Διαβάστε επίσης:Τάσος Πανούσης: Έχουμε ρυθμίσει και «κουρέψει» 4,7 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνειαMorgan Stanley για Ελλάδα: Αναβάθμιση από Moody’s την Παρασκευή

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα