Mazda MX5: Καλοκαίριασε…

Μ’ αναζητώ στην πλατεία ξημερώματα, οδηγώντας αυτό που λαχταρά η νιότη.

To MX5 απευθύνεται στους νέους ή σε όσους παραμένουν νέοι φροντίζοντας τον εαυτό τους και την φυσική τους κατάσταση. Προσοχή δε λέω σε όσους αισθάνονται νέοι, γιατί όπως κι αν αισθάνεσαι, χωρίς δυνατούς κοιλιακούς και τετρακέφαλους δε βγαίνεις από το MX5 ειδικά αν έχεις παρκάρει κοντά στο πεζοδρόμιο και δε χωράει πόδι ανάμεσα.

Τα διθέσια ανοικτά αυτοκίνητα, κατά την άποψή μου έχουν φτιαχτεί για να οδηγούνται

στην Ελλάδα: Χάραμα από Γερολιμένα ως Ταίναρο, σούρουπο από Δεσφίνα μέχρι Γαλαξίδι, απόγευμα από Αστακό μέχρι Πάλαιρο, πρωί από Χανιά για Ομαλό στην είσοδο της Σαμαριάς, ξημέρωμα το γύρο του πρώτου ποδιού στη Χαλκιδική και στο τελείωμα μια βουτιά στο Ποσείδι.  Από Κορώνη για Μεθώνη χάραμα, να προλάβεις να δεις τον ήλιο να κοκκινίζει το κάστρο, προτού ανατείλει και να ακούς την Άλκηστη να σου τραγουδά: «…στο Θεό να με πας».

Είναι γεγονός πως πέρασαν τα χρόνια, το άνοιγμα της σκληρής ηλεκτρικής οροφής (σ.σ: σε 12sec, προτιμώ τη μαλακή χειροκίνητη, ανοίγει και εν κινήσει μέχρι 10km/h) αποκαλύπτει το άτριχο της κεφαλής μου. Όσο κι αν φροντίζω τη φυσική μου κατάσταση, μιας και λόγω δουλειάς πρέπει να μπαινοβγαίνω άνετα σε τέτοιες κατασκευές, οι οικογενειακές μου υποχρεώσεις δεν μεταφέρονται με διθέσιο αυτοκίνητο, βλέπετε είμαστε τρεις.

Είναι λάθος να προσπαθήσεις να κρίνεις το MX5 με την ψυχρή λογική: Στρίβει, δεν ξεκολλάει άμα κρατάει η άσφαλτος, είναι άκαμπτο, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στην αεροδυναμική, έχει ξεχωριστό σχήμα και πραγματική σπορ αίσθηση. Η οθόνη multimedia είναι λειτουργική, το εύχρηστο λογισμικό δανεικό από τη Fiat και με ύψος 1.85cm, 100kg κάθομαι σωστά αλλά με όλες τις ρυθμίσεις στο όριο. Δεν έχει καθόλου θέσεις για μικροαντικείμενα πέρα από ένα ντουλαπάκι ανάμεσα στα καθίσματα, έχει όμως δυο ποτηροθήκες. Δεν αξιολογούνται έτσι αυτά τα αυτοκίνητα.

Νεαρός πόθησα την Alfa Romeo Spider, ένα αυτοκίνητο που δυστυχώς σταμάτησε να παράγεται τo 1994 με κίνηση στους πίσω τροχούς. Η FCA με τη Mazda εξέλιξαν τη συγκεκριμένη πλατφόρμα σχεδιάζοντας την αναβίωσή της, τελικά ξαναγεννήθηκε το Fiat 124 Spider που είναι πρώτος ξάδερφος του ΜΧ5.

Πολλά βράδια ξαναθυμάμαι εκείνη τη βόλτα μέχρι το Σούνιο. Τον ήχο των καρμπυρατέρ, την περίπου αίσθηση του ξύλινου τιμονιού, την ασάφεια του κιβωτίου, το χαμόγελο της, τα μαύρα σγουρά μαλλιά της λουσμένα στο φως του φεγγαριού, το βλέμμα… ναι σε όλα. Δεν το κρύβω, δεν την ξεπέρασα ποτέ. Βγήκα λοιπόν ένα βράδυ αργά, μονάχος, για μια βόλτα μέχρι την πλατεία. Ε ναι, την καινούργια πλατεία Ομόνοιας, όλοι γι’ αυτή δε μιλούν;

Προφανώς σε διθέσιο αυτοκίνητο δε κινδυνεύεις να συγχρωτιστείς! Ανοικτή η οροφή, το ραδιόφωνο κολλημένο στους 98,9 έτυχε να παίζει Πρωτοψάλτη!

Τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του, έχεις μια μοναδική αίσθηση ελευθερίας, η αεροδυναμική σου επιτρέπει να ακούς τη μουσική ή να μιλάς στο τηλέφωνο χωρίς να ενοχλούν οι στροβιλισμοί αέρα, μέχρι τα 120km/h (σ.σ: αυτό το διαπίστωσα στον αυτοκινητόδρομο). Το κιβώτιο είναι άψογο, κοντές σαφείς διαδρομές, σφιχτή κλιμάκωση, έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου ν’ ανεβοκατεβάζει σχέσεις, χωρίς λόγο, μόνο και μόνο για τη διαδικασία. Μετά τις 4000rpm ακούγεται έντονα η χροιά του κινητήρα όπως αρμόζει σ’ ένα σπορ αυτοκίνητο. Θέλει μια δραματοποίηση ο ήχος αλλά και έτσι δε με χαλάει.

Παρότι χαμηλό και με σφιχτή σπορ ανάρτηση το ΜΧ5 δεν κοπανάει στις λακκούβες, ούτε ενοχλεί. Είναι ξεκάθαρο πως η ακαμψία του αμαξώματος επέτρεψε στους μηχανικούς να σετάρουν έτσι την ανάρτηση (μαλακό αμορτισέρ, σφιχτό ελατήριο) ώστε να μη γέρνει/πλέει στις στροφές αλλά και να μην ταλαιπωρεί αναίτια. Η άνεση δεν απασχολεί τους πιτσιρικάδες στους οποίους «μιλάει» απασχολεί όμως αυτούς που έχουν χρήματα να το αγοράσουν.

Πάνω από εμφάνιση, άνεση, χαμηλό βάρος και απέριττη αισθητική το MX5 είναι σπορ αυτοκίνητο. Ακολουθώντας την φιλοσοφία των Toyota GT86, Honda S2000 με κατανομή βάρους 50/50 έχει φτιαχτεί για να οδηγείται γρήγορα από στροφή σε στροφή. Προσοχή γρήγορα, όχι με το πλάι. Εδώ βρίσκεται κατά την άποψή μου και η ειδοποιός διαφορά με τα παλιότερα ΜΧ5.

Το καινούργιο δεν είναι παντιλικομηχανή, είναι σπορ αυτοκίνητο. Για να μην παρεξηγηθώ, μια χαρά γυρνάει ακόμη και με τα ηλεκτρονικά στο ΟΝ σε γλιστερό οδόστρωμα. Σβήνοντάς τα (σ.σ: ενδεικτικό της φιλοσοφίας κατασκευής ότι απενεργοποιούνται μ’ ένα απλό πάτημα) ο έλεγχος είναι απλός με το τιμόνι και το γκάζι, αρκεί να μην έχει καλή πρόσφυση η άσφαλτος. Αν έχει, δυσκολεύουν τα πράγματα γιατί ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 132 PS δεν διαθέτει χαμηλά την ροπή που χρειάζεται, για υπερστροφή ισχύος. Δεν πρόκειται για Μ2 αλλά για ΜΧ5. Τούτων δοθέντων μπορεί όπως και ένα καρτ, να αποτελέσει σχολείο για αυτόν που έχει επίγνωση της άγνοιάς του και θέλει να μάθει πως θα κοντρολάρει δυναμικά το πίσω μέρος με τιμόνι και γκάζι. Όλα αυτά βέβαια σε οριοθετημένη διαδρομή και ποτέ(!) σε δημόσιο δρόμο όπου μπορεί να θέσεις σε κίνδυνο τον εαυτό σου, άλλους ανθρώπους και ζωές. Για το δημόσιο δρόμο κρατήστε τις ανέμελες βόλτες με το κορίτσι δίπλα (σ.σ: οδηγός ή συνοδηγός ότι θέλει) να χαμογελά.

Να ΄ταν τα νιάτα δυο φορές, τα γηρατειά καμία. Οι εικοσάρηδες, τριαντάρηδες που μπορείτε, αγοράστε το χτες! Είναι ένας από τους ελάχιστους απόγονους της πραγματικής αυτοκίνησης που ασφυκτιά ανάμεσα σε political correct SUV. Ναι παράγει και η Mazda τέτοια.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙKA Mazda MX5

Κινητήρας βενζίνης: 1496 cc
Ισχύς: 132 ps/ 7000 rpm
Ροπή: 15,2 kgm/4000 rpm
Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Μηχανικό 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,3 sec
Τελική ταχύτητα: 203 km/h
Μεικτή κατανάλωση: 7,1 l/100 km (δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 143 gr/km
Τέλη κυκλοφορίας: 265 €
Βάρος: 1015 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 3.915/1.735/1.225 mm
Μεταξόνιο: 2.310 mm
Χώρος αποσκευών: 127lt
Τιμή: από 32.000€

Keywords
Τυχαία Θέματα