Lamda Development: Ομόλογο €320 εκατ. με το βλέμμα στην επένδυση των €8 δισ. στο Ελληνικό-Μέχρι την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή

Συνυφασμένο με την επένδυση συνολικού ύψους 8 δις. ευρώ για την ανάπτυξη στο Ελληνικό είναι το εταιρικό ομόλογο της Lamda Development, ύψους έως 320 εκατ. ευρώ, για το οποίο η δημόσια εγγραφή ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το απόγευμα της Παρασκευής.

Η απόδοση θα κυμανθεί μεταξύ 3,40% και 3,80%. Το τελικό της ύψος θα ανακοινωθεί μετά την εκδήλωση της προσφοράς.

Τα κεφάλαια που χρειάζεται η Lamda για την πρώτη πενταετία για

την ανάπτυξη στο Ελληνικό είναι ύψους 2 δις. ευρώ και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι δύο πρώτες δόσεις για το εφάπαξ τίμημα για την εξαγορά της Ελληνικό ΑΕ, της εταιρείας στην οποία θα μεταβιβαστεί το ακίνητο των 6.200 στρεμμάτων. Το ομόλογο είναι ένα από τα κομμάτια του παζλ για την εξασφάλιση των κεφαλαίων της πρώτης πενταετίας.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Lamda, με επικεφαλής τον Οδυσσέα Αθανασίου στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, η εταιρεία έχει συμφωνήσει τραπεζικό δανεισμό, ύψους έως 879 εκατ., πλέον ποσού ύψους έως 303 εκατ. για κάλυψη ΦΠΑ δαπανών του Έργου. Είχε προηγηθεί η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας ύψους 650 εκατ. ευρώ, ενώ περί τα 400 εκατ. ευρώ είναι τα προσδοκόμενα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών που θα δημιουργηθούν τόσο στο παράκτιο μέτωπο του ακινήτου όσο και στο βορειότερο μέρος του.

Το εταιρικό ομόλογο της Lamda είναι το δεύτερο εταιρικό ομόλογο που επιχειρείται σε μικρό χρονικό διάστημα καθώς έχει προηγηθεί η επιτυχής έκδοση της ΓΕΚ Τέρνα (αρχές του μήνα) ύψους 500 εκατ. ευρώ και με απόδοση 2,75%. Μαζί με το ομόλογο της Lamda θα αντληθούν περί τα 800 εκατ. ευρώ, ποσό ρεκόρ από τη στιγμή που ξεκίνησε ο θεσμός των εταιρικών ομολόγων το 2016.

Το ομόλογο της Lamda είναι διάρκειας 7 ετών, διαιρούμενο σε έως 320.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία εκάστης 1.000 ευρώ. Αν δεν καλυφθεί σε ποσό τουλάχιστον 270 εκατ. η έκδοση θα ματαιωθεί.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση εάν η ζήτηση από τους Ειδικούς επενδυτές καλύψει την Έκδοση μέχρι και το ανώτατο όριο του εύρους της απόδοσης αλλά ταυτόχρονα καλύπτεται σημαντικό τμήμα της σε ένα χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης, δύναται να επιλεγεί η χαμηλότερη απόδοση, ακόμα και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα μικρότερο ύψος αντληθέντων κεφαλαίων, εφόσον αυτό διαμορφωθεί στο ελάχιστο ύψος των 270 εκατ. ευρώ.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και να υποβάλλει σχετική αίτηση κάλυψης για μία τουλάχιστον προσφερόμενη Ομολογία ή για ακέραιο πολλαπλάσιο αριθμό Ομολογιών.

Ποσοστό τουλάχιστον 30% των Ομολογιών θα διατεθεί για την ικανοποίηση των εγγραφών των Ιδιωτών Επενδυτών και το υπόλοιπο 70% θα κατανεμηθεί μεταξύ των Ειδικών Επενδυτών και των Ιδιωτών Επενδυτών.

Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι είναι οι Εurobank, Τράπεζα Πειραιώς, EUROXX Χρηματιστηριακή, Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα.

Τα αντληθέντα κεφάλαια ύψους έως 320 εκατ., αφαιρουμένων των εκτιμώμενων δαπανών της έκδοσης δηλαδή καθαρό ποσό 312,8 εκατ., θα διατεθούν από την εταιρεία ως ακολούθως και με την κατωτέρω προτεραιότητα ανεξαρτήτως πλήρους ή μερικής κάλυψης: 1.) ποσό 81 εκατ. για την αποπληρωμή του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ανεξόφλητου υπολοίπου ύψους 89,1 εκατ. την 31.12.2019. 2.) 163 εκατ. θα διατεθούν εντός 2 ετών σε θυγατρικές για τις ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού. 3.) 43,8 εκατ. θα διατεθούν εντός 3 ετών για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, τόκων και χρηματοοικονομικών εξόδων. 4.) 25 εκατ. θα χρησιμοποιηθούν εντός 3 ετών για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα στους τομείς ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων όπως ενδεικτικά εμπορικών κέντρων, κτηρίων γραφείων και μαρινών.

Ακόμη, από το εν λόγω ομολογιακό θα αποπληρωθεί κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο της Lamda: Ποσό συνολικού ύψους 16,106 εκατ. περίπου θα δοθεί στην Τράπεζα Eurobank, 32,2 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς και 32,81 εκατ. στην Alpha Bank.

Keywords
Τυχαία Θέματα