Lamda Development: Από τι θα εξαρτηθεί η επιτυχία της επένδυσης στο Ελληνικό

Την μεγάλη σημασία που έχει, συνολικά για το έργο της ανάπλασης του Ελληνικού, το οικιστικό κομμάτι ανέλυσε, μεταξύ άλλων, χθες ο Οδυσσέας Αθανασίου, διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, κατά τη διάρκεια της ομιλίας – παρουσίασης που έκανε στη γενική συνέλευση των μετόχων η οποία αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 650 εκατ. ευρώ.

Όπως είπε, «το έργο θα καταστεί κερδοφόρο στον 4ο χρόνο και αυτό θα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο οικιστικό κομμάτι του. Για

το σύνολο της 25ετούς ανάπτυξης με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο (Επ. Σχ.) το 58% των εσόδων (και περίπου το ίδιο ποσοστό αφορά και την κερδοφορία) θα προέρχεται από τις πωλήσεις σπιτιών. Είναι ένα από τα ρίσκα που μπορεί να περιγραφεί. Το έργο θα είναι πετυχημένο οικονομικά αν απορροφηθούν περίπου 10 χιλ. κατοικίες. Αν όχι δεν θα έχει την επιτυχία που έχουμε περιγράψει στο Επιχειρησιακό Σχέδιο.

Οι εκτιμήσεις του Επ.Σχ. για τα έσοδα από τις πωλήσεις κατοικιών, εκτός αυτών στην παραλιακή, δηλαδή για περίπου 9 χιλ. σπίτια βασίζονται στην παραδοχή ότι θα πουληθούν σε ένα εύρος τιμής 3.500 ευρώ – 4.000 ευρώ ανά τ.μ. Όπως γίνεται φανερό μια διαφορά στην τιμή ανά τ.μ. 500 ευρώ για το 1 εκατ. περίπου τ.μ. (εκτός παραλιακής πάντα) είναι 500 εκατ. ευρώ… Αυτές είναι οι υποθέσεις στο Επ. Σχ. και ο καθένας μπορεί να κρίνει αν είναι επιθετικές ή όχι.»

Ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι «στην πρώτη πενταετία το οικιστικό κομμάτι είναι μικρό και αφορά τα πιο «ασφαλή» προς πώληση σπίτια, αυτά στην παραλιακή για τα οποία ήδη καταγράφεται ζήτηση. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από το εξωτερικό από Έλληνες και ξένους, ενδιαφέρον που σχετίζεται με τη χρυσή βίζα κ.λ.π.».

Σημειώνεται ότι στο παραλιακό τμήμα της έκτασης προς ανάπλαση θα κατασκευαστεί το ένα από τα 6 συνολικά ψηλά κτήρια, έως 200 μέτρα, με κατοικίες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development στην 5ετία από τις πωλήσεις κατοικιών θα προέλθει το 43% των εσόδων και της κερδοφορίας. Ένα επίσης σημαντικό τμήμα των εσόδων, 35%, θα είναι από τα δύο εμπορικά κέντρα (ένα στο βόρειο τμήμα στη Βουλιαγμένης και ένα μικρότερο στην παραλία) τομέας που γνωρίζει καλύτερα η Lamda και το 10% των εσόδων θα είναι από το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με καζίνο (IRC). Για το IRC όπως είναι γνωστό υπάρχει σε εξέλιξη διαγωνισμός στον οποίο έχουν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές δύο αμερικάνικες εταιρείες. Ο ανάδοχος σε αυτό το διαγωνισμό που θα υλοποιήσει το IRC θα καταβάλει στη Lamdaετήσιο μίσθωμα για το οποίο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είναι ετησίως το 5% επί των ακαθάριστων εσόδων και μίνιμουμ 15 εκατ. ευρώ.

Στην πρώτη πενταετία θα γίνουν 800 σπίτια, αν υπάρχει όμως ενδιαφέρον θα ξεκινήσουν νωρίτερα και οι άλλες οικιστικές αναπτύξεις.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στην 25ετία πρέπει να πουλάμε περίπου 500 σπίτια κάθε χρόνο για να πάει καλά το έργο. Εγώ αν με ρωτήσετε θα σας έλεγα ότι θα πάει πολύ πιο γρήγορα. Υπάρχει ζήτηση. Η απορρόφηση των κατοικιών πιστεύω θα είναι πολύ πιο γρήγορη».

Το μεγάλο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και θα έχει μισθώσιμη επιφάνεια 72.000 τ.μ. (20% μεγαλύτερο σε έκταση σε σχέση με το The Mall Athens) ενώ το δεύτερο μικρότερου μεγέθους στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Για το μεγάλο εμπορικό κέντρο, το επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει μίσθωση με 37 ευρώ ανά τ.μ. (στο Mall είναι 38,4 ευρώ ανά τ.μ.) και μέση δαπάνη 25 ευρώ ανά επισκέπτη όταν στο Mall είναι 21 ευρώ.

Από το σύνολο των περίπου 8 δις. ευρώ της επένδυσης για την ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου (7 δις. κατασκευές και 915 εκατ. ευρώ τίμημα για τις μετοχές της Ελληνικόν ΑΕ στην οποία θα μεταβιβαστεί η έκταση των 6.200 στρεμμάτων) την πρώτη πενταετία θα επενδυθούν τα 2 δις. ευρώ.

The post Lamda Development: Από τι θα εξαρτηθεί η επιτυχία της επένδυσης στο Ελληνικό appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα