Kορονοϊός: Όλα έτοιμα για το lockdown στο μοντέλο Ιταλίας – Οι οδηγίες για τις τράπεζες και τα SMS των πολιτών

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες  για την λήψη της απόφασης από την κυβέρνηση για καθολικό lockdown στην χώρα, προκειμένου να ανασχεθεί η εξάπλωση του φονικού κορονοϊού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σαββάτου, η χώρα μετρά ήδη 13 νεκρούς και 530 κρούσματα, αν και ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα είναι πολύ μεγαλύτερος, όπως έχει παραδεχτεί και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Τεράστιο στοίχημα για την κυβέρνηση να μείνει όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας, για να μην ζήσει η χώρα μια τραγωδία ανάλογη με αυτήν που βιώνουν άλλες, μεγάλες χώρες της Ευρώπης, που αυτές τις ημέρες δοκιμάζεται με ένταση από την πανδημία, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία.

Στο πλαίσιο αυτό μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί αυστηρά, αλλά αναγκαία μέτρα, νωρίτερα από ό,τι σε άλλες χώρες και από δω και στο εξής οι ειδικοί περιμένουν να δουν τα πρώτα αποτελέσματα.

Στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται προς αυτή την κατεύθυνση, όλα δείχνουν ότι το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι στο τραπέζι και μένει να διευκρινιστούν οι όροι της εφαρμογής του.

Οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι το μέτρο αυτό είναι πάνω στο τραπέζι, καθώς και χθες, Σάββατο, παρατηρήθηκαν εικόνες πολιτών που εξακολουθούν να μην λαμβάνουν τις προειδοποιήσεις και τις συστάσεις των ειδικών στα σοβαρά.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τηλεοπτικούς σταθμούς άπειρες είναι οι αναφορές για πολίτες που κυκλοφορούν έξω χωρίς λόγο ή συνεχίζουν να φεύγουν από τις πόλεις προς εξοχικές κατοικίες, ενώ κύμα σφοδρών αντιδράσεων προκάλεσαν οι εικόνες ταξιδιωτών σε λιμάνια και αυτοκινητοδρόμους την Παρασκευή.

Οι εκκλήσεις των ειδικών, οι μαρτυρίες ανθρώπων από την Ιταλία που «δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους», όπως είπε χαρακτηριστικά κι ο πρωθυπουργός, ακόμη και η δραματική έκκληση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, το απόγευμα του Σαββάτου, φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές για να κάνουν τους πολίτες να αναλογιστούν την ευθύνη, όχι απέναντι στην κοινωνία ως μια έννοια γενική και αφηρημένη, αλλά απέναντι στους ανθρώπους που αγαπάμε, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες.

Τι θα ανακοινωθεί 

Ο πλήρης περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών, η λειτουργία των τραπεζών με προσωπικό ασφαλείας αλλά και η υποβολή από πολίτες SMS (μηνυμάτων από το κινητό) προς συγκεκριμένο αριθμό όπου θα δηλώνουν -μέσω μίας ειδικής φόρμας- πού κατευθύνονται, θα ανακοινωθούν, εκτός απροόπτου, απόψε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Πρόκειται για ένα σύστημα υποβολής SMS με συγκεκριμένες επιλογές (σ.σ. εργασία, σούπερ μάρκετ, φαρμακείο κ.λπ.) που είχε επεξεργαστεί με μυστικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ο αριθμός θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 13033 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό της μετακίνησή του. Αν δηλαδή θα πηγαίνει στην εργασία του, για είδη πρώτης ανάγκης ή το φαρμακείο.

Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό, ο οποίος και θα πληκτρολογείται.

Στόχος της κυβέρνησης είναι με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν οι αναιτιολόγητες μετακινήσεις κι έξοδοι πολιτών που είχαν υπάρξει τις τελευταίες ημέρες.

Βεβαίως, θα πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις σχετικά με τις μετακινήσεις που θα μπορούν να γίνονται. Π.χ. αν θα απαγορευτεί μια μικρή βόλτα ή με το αυτοκίνητο για κάποιον συγκεκριμένο προορισμό πέραν των παραπάνω.

Και τα ερωτήματα είναι πολλά για τις καθημερινές συνήθειες. Π.χ. για το αν θα μπορεί κάποιος να πάει στο σπίτι των υπερήλικων γονιών του ή να δει τα παιδιά του ή να βγάλει βόλτα τον σκύλο του.

Το παραπάνω μοντέλο χρησιμοποιείται στη Γαλλία και την Ιταλία με την υποβολή email όπου γίνεται αναφορά του σκοπού της μετακίνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα