Indira Gandhi: Η ιστορία της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Ινδίας

11:14 3/9/2020 - Πηγή: Mononews

«Έζησα μία μεγάλη ζωή και είμαι περήφανη που την πέρασα υπηρετώντας το λαό μου. Είμαι περήφανη για αυτό και τίποτα άλλο. Θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι να αφήσω την τελευταία μου πνοή και, όταν πεθάνω, θα μπορέσω να πω ότι κάθε σταγόνα του αίματός μου θα ανανεώσει την Ινδία και θα της δώσει δύναμη». Αυτό είχε πει η πρώτη και μοναδική γυναίκα πρωθυπουργός της Ινδίας, Indira Gandhi.

Κυβέρνησε συγκεντρώνοντας πολλές εξουσίες στο πρόσωπό της και ήταν ιδιαίτερα ισχυρογνώμων. Πήγε σε πόλεμο με το Πακιστάν υποστηρίζοντας την ανεξαρτησία της ανατολικής πλευράς

του. Χάρη στη νίκη της, δημιουργήθηκε το Μπαγκλαντές που γνωρίζουμε σήμερα κι ενισχύθηκε η επιρροή της Ινδίας στη Νότια Ασία. Όταν ο λαός επιχείρησε να επαναστατήσει εναντίν της, το 1975, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με πολλά θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων να καταπατώνται και τον Τύπο να φιμώνεται. Το 1980 επέστρεψε στην εξουσία έπειτα από εκλογές και, τέσσερα χρόνια μετά, δολοφονήθηκε από το σωματοφύλακά της και Σιχ εθνικιστές.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Portraits.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα