Google: Η ξεκαρδιστική ιστορία πίσω από το πρώτο της όνομα

Πριν η Google, γίνει ο γίγαντας της αναζήτησης, οι ιδρυτές της έψαχναν το όνομα της εταιρείας τους, με την εναλλακτική να είναι ξεκαρδιστική. Πίσω στο 1996, πριν καν υπάρξει η Google ως κυρίαρχος πίσω από σκέψη μας, ο Page και ο Brin είχαν ήδη επινοήσει μερικά αλλόκοτα ονόματα για τις μηχανές αναζήτησης.

Σύμφωνα με τον David Koller από το Stanford, το 1996, το εγχείρημα των Page και Brin στον κόσμο των μηχανών αναζήτησης

ονομαζόταν αρχικά «BackRub».

Ναι, BackRub. Και όμως… ενώ το story έχει μεγαλύτερη πλάκα

Γιατί BackRub

Το ονόμασαν έτσι επειδή το πρόγραμμα ανέλυε τους «αφανείς συνδέσμους» του διαδικτύου (εκ του back, πίσω) ώστε να διαπιστώσει πόσο σημαντικός ήταν ένας ιστότοπος και με ποιους άλλους ιστότοπους σχετιζόταν. Το BackRub λειτουργούσε στους διακομιστές του Στάνφορντ μέχρι που τελικά κατέλαβε πολύ μεγάλο εύρος ζώνης.

Το 1997, ο Page φαίνεται να αποφάσισε ότι το όνομα BackRub δεν ήταν αρκετά καλό. Σύμφωνα με τον Koller, ο Page και οι συνάδελφοί του στο Stanford άρχισαν να επεξεργάζονται διαφορετικά ονόματα για την τεχνολογία της μηχανής αναζήτησης, ονόματα που θα θύμιζαν ακριβώς πόσα δεδομένα αρχειοθετούσαν κάθε λεπτό.

Από το BackRub… στην Google

Το όνομα «Google» προήλθε στην πραγματικότητα από έναν μεταπτυχιακό φοιτητή στο Στάνφορντ ονόματι, Sean Anderson, γράφει ο Koller. Ο Anderson πρότεινε τη λέξη «googolplex» κατά τη διάρκεια ενός brainstorming, και ο Page αντέτεινε το συντομότερο «googol». Το googol είναι το ψηφίο 1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά, ενώ το googolplex είναι το 1 ακολουθούμενο από ένα googol μηδενικά.

Ο Άντερσον έλεγξε για να δει αν αυτό το όνομα (domain name) ήταν πιασμένο, αλλά έψαξε κατά λάθος για το «google.com» αντί για το «googol.com». Το όνομα αυτό άρεσε ακόμα περισσότερο στον Page και το κατοχύρωσε για τον Brin και τον εαυτό του στις 15 Σεπτεμβρίου 1997.

Διαβάστε επίσης

Google: Προβλήματα σύνδεσης παρουσίασε διεθνώς η μηχανή αναζήτησης

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα