FT: Για βραδυφλεγείς βόμβες στην ελληνική οικονομία προειδοποιεί ο νέος υπουργός Οικονομικών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας προειδοποίησε για προβλήματα στα δημοσιονομικά της χώρας, λέγοντας -την ώρα που παρέλαβε το υπουργείο από τον προκάτοχό του- ότι έχει να αντιμετωπίσει «βραδυφλεγείς βόμβες».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε για τον αριστερό προκάτοχό του, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι πέτυχε κάποια πράγματα στην διάρκεια του τρίτου προγράμματος διάσωσης. Αλλά, μιλώντας στην σύντομη τελετή παράδοσης-παραλαβής την Τρίτη, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει λάθη της απερχόμενης

κυβέρνησης.

«Δεν θέλω να είμαι αρνητικός, αλλά η οικονομία πραγματοποιεί χαμηλή πτήση… και υπάρχουν βραδυφλεγείς βόμβες» είπε ο κ. Σταϊκούρας, μια αναφορά στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, όπως και στα προβλήματα ρευστότητας των ΕΛΤΑ.

Η Ελλάδα συνέρχεται από μια πολύχρονη βαριά οικονομική κρίση, που την άφησε βαθιά χρεωμένη τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΔΝΤ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι παραδίδει μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε «καθαρό μονοπάτι» για την αποπληρωμή του χρέους τα επόμενα 15 χρόνια.

«Αφήνουμε μια αξιόλογη παρακαταθήκη – το χρέος απομειωμένο και ένα ‘μαξιλάρι’που μπορεί να χρηματοδοτήσει την μελλοντική ανάπτυξη» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Ο κ. Σταϊκούρας έγινε υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το κόμμα του οποίου, η ΝΔ, κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής  διώχνοντας από την εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κ.Μητσοτάκης θέλει να πείσει τους πιστωτές να δώσουν περισσότερο χώρο στην Ελλάδα μειώνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Ωστόσο, οι πιστωτές είναι ήδη σκεπτικοί. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο στόχος είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για το ελληνικό πρόγραμμα. Μετά από αυτό ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο.

Σύμφωνα με Έλληνα αξιωματούχο, στην συνάντηση ζητήθηκε από τον κ. Σταϊκούρα να βεβαιώσει ότι θα επιτευχθεί ο φετινός στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα χωρίς άλλους φόρους ή περικοπές, ακόμη και μετά τις τελευταίες παροχές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που στοίχισαν 0,9% του ΑΕΠ.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν ήταν διαθέσιμος για σχολιασμό.

The post FT: Για βραδυφλεγείς βόμβες στην ελληνική οικονομία προειδοποιεί ο νέος υπουργός Οικονομικών appeared first on mononews.

Keywords
Τυχαία Θέματα