F1, Αυστρία: Ξανά, εύκολα, ο Φερστάπεν!

19:23 4/7/2021 - Πηγή: Mononews

Ο Ολλανδός διατήρησε την 1η θέση στην εκκίνηση και δεν απειλήθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα.

Ο Φερστάπεν έχει πάρει τέσσερις νίκες στους τελευταίους πέντε αγώνες. Η πέμπτη στο Μπακού πήγε στον Πέρεζ καθώς ο Ολλανδός είχε κλατάρισμα ελαστικού.

Η Red Bull κυριαρχεί στο πρωτάθλημα το καλοκαίρι και αυτό σύμφωνα με τον Χάμιλτον οφείλεται

στο ότι αναβαθμίζουν και εξελίσσουν το μονοθέσιό τους σε αντίθεση με τη Mercedes. Ο Βρετανός σήμερα έδωσε μάχη για τη 2η θέση στην αρχή του αγώνα με τον Λάντο Νόρις, τελικά όμως βρέθηκε εκτός βάθρου. Αποδίδει αυτή την υστέρηση στο ότι το πίσω μέρος έχασε αεροδυναμική απόδοση λόγω ζημιάς.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς του αυτό συνέβη λόγω κοπανήματος πάνω στα κερμπ. Ο Χάμιλτον αντέδρασε λέγοντας ότι πατούσε τα κερμπ το ίδιο όπως όλοι.

Ο Βρετανός που δεν μπόρεσε να περάσει το Νόρις στους κρίσιμους πρώτους γύρους του αγώνα, βρέθηκε τελικά μπροστά του μετά το πρώτο πιτ στοπ όταν ο συμπατριώτης του έκτισε ποινή 5 sec που είχε πάρει για το τζαρτζάρισμα με τον Πέρεζ στην 4η στροφή στην αρχή του αγώνα. Μια ποινή που από πολλούς θεωρήθηκε αυστηρή. Προσωπικά την θεωρώ δίκαιη καθώς ο Πέρεζ δεν είχε χώρο να συνεχίσει εντός πίστας με τον τρόπο που κινήθηκε ο Νόρις. Ο Μεξικάνος βρέθηκε προσωρινά εκτός πίστας και έπεσε 10ος.

Στη συνέχεια έδωσε μεγάλη μάχη για να ανέλθει έχοντας πληγωμένο μονοθέσιο. Δεν κατάφερε  και πολλά καθώς πήρε 2 ποινές 5 sec για τζαρτζαρίσματα με τον Λεκλέρκ. Αυτά του κόστισαν εν τέλει την 5η θέση που πήγε στον εξαίρετο Σάινθ. Ο νεαρός Ισπανός που αγώνα με τον αγώνα χτίζει αυτοπεποίθηση με τη Ferrari, εκκίνησε από τη 10η θέση με τη σκληρή γόμα και αφού συμπλήρωσε αρκετούς γύρους (50) μ’ αυτή έβαλε τη μέση. Έτσι στο τέλος είχε την ταχύτητα να ανέβει 6ος και με τις ποινές του Πέρεζ να καταταγεί εν τέλεις 5ος.

credit: @Scuderia Ferrari Press Office

Ο Χάμιλτον όπως και ο Μπότας είχαν σα στόχο να κάνουν μια αλλαγή ελαστικών. Πράγμα που όντως συνέβη με τον Μπότας ο οποίος τερμάτισε τελικά δεύτερος. Ο Φινλανδός παρέμεινε 4ος στο πρώτο μέρος του αγώνα. Πέρασε τον Νόρις όταν ο Βρετανός έκτισε την ποινή των 5 sec και τον Χάμιλτον όταν έχασε ρυθμό.

Σύντομα τον Χάμιλτον τον πέρασε και ο Νόρις που τερμάτισε 3ος τελικά: «Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, καταφέραμε σε αγώνα να κοντράρουμε τις Red Bull και τις Mercedes. Μπορούσα να ακολουθήσω το Μπότας και να τον πιέσω, είμαι πολύ χαρούμενος με την απόδοσή μας» δήλωσε ο ταλαντούχος οδηγός που αναδείχτηκε και «οδηγός της ημέρας» από τους φιλάθλους. Ο Χάμιλτον έβαλε φρέσκο σετ ελαστικών στους τελευταίους γύρους καθώς είχε το περιθώριο. Την ίδια τακτική καθώς επίσης είχε περιθώριο ακολούθησε και ο νικητής Μαξ Φερστάπεν: «Το μονοθέσιο μας ήταν απίστευτο σήμερα, καλύτερο από την προηγούμενη βδομάδα. Ήταν απόλαυση να το οδηγείς με όλα τα σετ ελαστικών».

Max Verstappen

Στους τελευταίους γύρους του αγώνα δόθηκε συναρπαστική μάχη ανάμεσα σε Αλόνσο – Ράσελ για την 10η θέση. Ο Ισπανός χρειάστηκε να επιστρατεύσει όλη την εμπειρία και τη μαεστρία του για να περάσει το νεαρό Βρετανό και να πάρει το βαθμό της 10ης θέσης. Ο μόνος από τους τέσσερις οδηγούς που υποχρεώθηκαν λόγω κατάταξης στο Q2 να εκκινήσουν με τη μαλακή γόμα που κατάφερε να βαθμολογηθεί ήταν ο Γκασλί.

\Ο Γάλλος παρά τις δυο αλλαγές ελαστικών τερμάτισε στην 9η θέση πίσω από τον Λεκλέρκ. Ο Ρικιάρντο κατάφερε να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα της McLaren και μετά από πολλές μάχες με το Μονεγάσκο τον κράτησε πίσω του. Η 7η θέση και οι 6 βαθμοί που μάζεψε επέτρεψαν στη McLaren να διευρύνει τη διαφορά της από τη Ferrari στη μάχη της 3ης θέσης στους κατασκευαστές.

H τελική κατάταξη ήταν:

Στους οδηγούς ο Φερστάπεν απολαμβάνει ενός σοβαρού προβαδίσματος καθώς έχει 182 βαθμούς έναντι 150 βαθμούς του Χάμιλτον. Ακολουθούν Πέρεζ 104β. Νόρις 101β. Μπότας 92β.

Στο πρωτάθλημα κατασκευαστών η Red Bull προηγείται με 286 βαθμούς και ακολουθεί η Mercedes με 242, ΜcLaren 141, Ferrari 122.

Κατάμεστες οι κερκίδες στο Red Bull Ring από τους Ολλανδούς.

Επόμενος αγώνας το Βρετανικό GP στις 18/7. O Χάμιλτον ζητά εναγωνίως από την ομάδα του να φέρει βελτιώσεις στο μονοθέσιο για να ανταγωνιστεί τον Φερστάπεν καθώς βλέπει τον τίτλο να γλιστρά μέσα από τα χέρια του, αγώνα με τον αγώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα