Eurobank: Δοκιμάζει τις αγορές η Ελλάδα – Ελκυστικές οι αποτιμήσεις των μετοχών

Ένας γεμάτος Ιανουάριος μέχρι στιγμής, με τον Τζο Μπάιντεν να αναλαμβάνει καθήκοντα, υπογράφοντας 17 νέες εκτελεστικές εντολές, συμπεριλαμβανομένης μιας θριαμβευτικής επιστροφής στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την εκ νέου συνθήκη με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως αναφέρει η Eurobank στο Global Markets Compass για τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές, τα

επιτόκια των ΗΠΑ σημείωσαν σταθερή ανοδική τάση τον περασμένο μήνα, με την απόδοση των 10 ετών ομολόγων να υπερβαίνει το 1% τον Ιανουάριο και ένα ελαφρώς ισχυρότερο δολάριο. Στην Ευρώπη, η Ιταλία ξεκινά για μια άλλη πολιτική κρίση, με τις αποδόσεις να αντιδρούν αρνητικά και το 10ετές να ανεβαίνει στο 0,75% την Παρασκευή από τα χαμηλά 0,52% του Δεκεμβρίου.

Η Ελλάδα θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά δοκιμάζοντας τις αγορές (σύντομα), αξιοποιώντας τις εξαιρετικές επιδόσεις του 2020 και τη συνεχή στήριξη της ΕΚΤ, ενώ την Παρασκευή ο οίκος Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BB.

Χρηματιστήρια

Το παγκόσμιο ράλι μετοχών σταμάτησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν την αισιοδοξία σχετικά με την προοπτική για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας στις ΗΠΑ και για οικονομική ανάκαμψη ενάντια στις ανησυχίες σχετικά με τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης και τα αυξανόμενα κρούσματα.

Ο δείκτης S&P παρέδωσε τα αρχικά κέρδη στο τέλος της εβδομάδας, ενώ ο Stoxx 600 υποχώρησε σχεδόν 1%, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της ύφεσης.

Σε ένα περιβάλλον αποφυγής κινδύνου, οι ελληνικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, με πτώση της τάξης του 5%, τόσο από τις τράπεζες (-4,6%) όσο και από τους μη χρηματοοικονομικούς κλάδους (-5%). Το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει  σχεδόν 15% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία.

Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών είναι ελκυστικές, με έκπτωση πολλαπλών ετών, ενώ εξακολουθούν να προεξοφλούν ένα συναρπαστικό ασφάλιστρο κινδύνου μετοχικού κεφαλαίου περίπου 5,5%.

Όπως σημειώνει η Eurobank, το ΧΑ είχε χαμηλότερη απόδοση από το Stoxx 600 για 3η συνεχόμενη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη σχετική χαμηλή απόδοσή του από το sell off του Μαρτίου 2020.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
Keywords
Τυχαία Θέματα