EDP Renewables: Σχέδια για επενδύσεις έως και 13 δισ. στερλινών στη Βρετανία μέχρι το 2030

Η EDP, μέσω της θυγατρικής της EDP Renewables, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον κόσμο, σχεδιάζει να επενδύσει 12,86 δισ. στερλίνες στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στα επόμενα χρόνια. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε εκείνη, που έχει ήδη πραγματοποιήσει η Ocean Winds, η 50/50 κοινοπραξία της EDPR με την ENGIE που είναι αφιερωμένη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, στα έργα Moray East και Moray West,

ύψους 2,65 δισ. στερλινών.

Η EDPR δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από δέκα χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να εδραιώσει τη θέση της στον υπεράκτιο τομέα.

Την παραμονή της Παγκόσμιας Συνόδου Κορυφής για τις Επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDPR, εξήγησε: «Τα σχέδια για επενδύσεις έως και 13 δισ. στερλινών μέχρι το 2030 καταδεικνύουν τη δέσμευσή μας στο Ηνωμένο Βασίλειο – μια αγορά στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη του Ομίλου. Έχουμε εδραιώσει ήδη την θέση μας στην υπεράκτια αγορά, η οποία διανθίζεται τώρα με την είσοδό μας και στη χερσαία αγορά. Σκοπός μας είναι να διερευνήσουμε κάθε περαιτέρω ευκαιρία, που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση του Ηνωμένου Βασιλείου.»

Η είσοδος του Ομίλου EDP στη χερσαία αγορά αναδεικνύει τις ευρύτερες προσπάθειες διαφοροποίησης της παρουσίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Ιούλιο ανακοίνωσε την εξαγορά δύο χαρτοφυλακίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τόσο αιολικών όσο και ηλιακών, με προβλεπόμενη δυναμικότητα 544 MW.

Η εξαγορά των χαρτοφυλακίων αυτών ενισχύει την παρουσία της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαφοροποιώντας και συμπληρώνοντας τις ήδη εδραιωμένες υπεράκτιες δραστηριότητές της, διαθέτοντας ακαθάριστη δυναμικότητα 1 GW υπό κατασκευή και 0,9 GW υπό ανάπτυξη, μέσω της Ocean Winds.

Επιπλέον επενδύσεις 660 εκατ. ευρώ

Σε συνέχεια των εξαγορών αυτών, ο Όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 660 εκατ. στερλίνες στην επέκταση αυτής της δραστηριότητας κατά την επόμενη πενταετία. Επιπλέον, η εταιρεία αναζητά συνεχώς νέες ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα, με έργα αιολικής ενέργειας 200MW να βρίσκονται, επί του παρόντος, σε διαπραγμάτευση με τοπικούς εταίρους.

Όσον αφορά την υπεράκτια δραστηριότητα, ο Όμιλος EDP δραστηριοποιείται σε δύο σημαντικά έργα μέσω της Ocean Winds: το ένα κατασκευάστηκε πρόσφατα -Moray East- και το άλλο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης -Moray West-, τα οποία αποτελούν μια κοινή επένδυση ύψους 2,65 δισ. στερλινών.

Με δυναμικότητα 950 MW και 100 ανεμογεννήτριες, το Moray East αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Σκωτίας. Το έργο, το οποίο υποστηρίζεται από μια σύμβαση επί διαφορών (CfD), βρίσκεται σήμερα στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής του. Η τελευταία τουρμπίνα εγκαταστάθηκε πρόσφατα, ενώ η εγκατάσταση και η έναρξη λειτουργίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2022. Μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων μίσθωσης του Crown Estate το 2010, η EDPR έγινε ο μοναδικός φορέας εκμετάλλευσης. Η εταιρεία ήταν σε θέση να εξασφαλίσει, το χαμηλότερο κόστος των τιμών ενέργειας και δυναμικότητα MW μεγαλύτερη από τη συμφωνημένη.

Το Moray West είναι ένα έργο ισχύος περίπου 900MW, το οποίο θα αποτελέσει το επίκεντρο μιας προσφοράς (bid), κατά τη διάρκεια του επόμενου γύρου CfD, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2022. Το έργο βρίσκεται, επί του παρόντος, στη φάση διαπραγμάτευσης των συμβάσεων με την αλυσίδα εφοδιασμού και η Ocean Winds έχει ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει μια προνομιακή συμφωνία υποβολής προσφορών με έναν κορυφαίο προμηθευτή τουρμπινών. Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει εντός του 2022. Μόλις ολοκληρωθεί το Moray West, το έργο αναμένεται να χρειαστεί πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) ύψους 2,2 δισ. στερλινών κατά τα επόμενα 3 έως 4 έτη.

Η Ocean Winds αναμένει, επίσης, το αποτέλεσμα του ScotWind, του γύρου υπεράκτιων μισθώσεων στα ύδατα της Σκωτίας, όπου έχει υποβάλει προσφορές για δυναμικότητα έως και 9 GW, τόσο για σταθερά όσο και για πλωτά έργα. Η εταιρεία στοχεύει σε τουλάχιστον 3,9 GW μεταξύ ενός σταθερού και ενός πλωτού έργου. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (capex) και για τα δύο έργα θα ανέλθουν σε 10 δισ. στερλίνες.

Προκειμένου να αναλάβει τα έργα που βρίσκονται εν εξελίξει αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η EDPR διαθέτει παρουσία με περίπου 150 άτομα στη χώρα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους επαγγελματίες (120) επικεντρώνονται στην ανάπτυξη υπεράκτιων έργων και η ομάδα αναμένεται να διευρυνθεί σημαντικά εάν η εταιρεία κερδίσει τις προσφορές της Scotwind. Επιπλέον, η EDPR στοχεύει να προωθήσει την ανάπτυξη της ομάδας της στην περιοχή, που δραστηριοποιείται στα χερσαία έργα.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα