Creta Farms: Το φιλόδοξο στοίχημα της ανάκτησης των μεριδίων και τι θα γίνει με τα δάνεια

Αντίστροφα – όπως όλα δείχνουν- έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την έγκριση από τις πιστώτριες τράπεζες της προσφοράς της Impala Invest του Δημήτρη Βιντζηλαίου για την Creta Farms.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται –εκτός απροόπτου- να δοθεί το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες επιτροπές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς το βασικό περίγραμμα της συμφωνίας εξυγίανσης έχει ολοκληρωθεί,

όσον αφορά στο ύψος του «κουρέματος» των δανείων (μεσοσταθμικά θα φθάσει στο 50%), αλλά και τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν μέσα από ΑΜΚ (20 εκατ. ευρώ). Οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν ότι στόχος παραμένει να κατατεθεί η συμφωνία για επικύρωση από το αρμόδιο δικαστήριο παραμονές Χριστουγέννων, ακριβώς μετά την έγκρισή της από τη γενική συνέλευση της εταιρείας, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 23 Δεκεμβρίου.

Πέρα από το χρονοδιάγραμμα της μεταβίβασης, ανάμεσα στα πολλά στοιχήματα που καλείται να κερδίσει ο νέος επενδυτής είναι και η ανάκτηση των μεριδίων που απώλεσε η κρητική αλλαντοβιομηχανία όσο διάστημα ήταν εκτός αγοράς. Ένα στοίχημα αρκετά απαιτητικό, καθώς οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου και κυρίως οι «Υφαντής» και ο «Νίκας» έχουν καλύψει το έδαφος που άφησε η απουσία της εταιρείας από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Κάτι που φέρεται να γνωρίζει καλά και ο Δημήτρης Βιντζηλαίος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η Creta Farms θα επιστρέψει στα νούμερα που είχε πριν αρχίσει η κατρακύλα σε διάστημα δύο χρόνων από τη στιγμή που θα αναλάβει και επίσημα τον έλεγχο.

Υπενθυμίζεται πως πέρυσι, πριν δηλαδή ξεσπάσει η ενδοοικογενειακή διαμάχη των αδελφών Δομαζάκη που άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», οι πωλήσεις της εταιρείας πλησίασαν τα 120 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9% σε σχέση με το 2017, ενώ το μερίδιο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας, ξεπερνούσε το 26% στον κλάδο των αλλαντικών. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, τα EBITDA ήταν ήδη αρνητικά (-899 χιλ. ευρώ).

Η παραγωγή, πάντως, αποκαθίσταται σταδιακά και ήδη οι μονάδες επεξεργάζονται πάνω από 200 τόνους την εβδομάδα, τροφοδοτώντας ένα μικρό αριθμό σημείων, ο οποίος σταδιακά θα αυξάνεται, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να εισρεύσουν σύντομα και άλλα χρήματα ως ενδιάμεση χρηματοδότηση, προκειμένου να στηριχθεί και άλλο η παραγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη από την ομάδα του Βιντζηλαίου έχουν αρχίσει ήδη να ενημερώνονται, ενώ και ο ίδιος αναμένεται να βρεθεί αυτή την εβδομάδα στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στο Ρέθυμνο.

Τα βλέμματα στρέφονται αναπόφευκτα και στη διαχείριση των χρεών που θα αναλάβει ο νέος επενδυτής. Κάτι που θα εξαρτηθεί από το ύψος του «κουρέματος» που θα υποστούν οι υποχρεώσεις που βαραίνουν την Creta Farms, οι οποίες φέρεται να προσεγγίζουν πλέον τα 160 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 26- 27 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές προς προμηθευτές. Κύκλοι που γνωρίζουν αναφέρουν ότι το «κούρεμα» στα δάνεια των συστημικών τραπεζών θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 50% ενώ όσον αφορά στα δάνεια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 3,7 εκατ. ευρώ και 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα θα είναι μεγαλύτερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα