Cenergy: Ισχυρή θέση και στους αγωγούς – Θετικές οι προοπτικές το 2021

Σε μια χρονιά με θετικές προοπτικές για τα έργα των αγωγών εξελίσσεται το 2021 για τη Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η ανάθεση στην εταιρεία της κατασκευής και προμήθειας σωλήνων χάλυβα από την Israel Natural Gas Lines (INGL), ηγέτη στη διανομή φυσικού αερίου στο Ισραήλ, ήταν εξάλλου άλλο ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο, που επιβεβαιώνει την ισχυρή

θέση της Σωληνουργεία Κορίνθου στα υποθαλάσσια έργα στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η νέα σύμβαση αφορά περίπου 50 χιλιόμετρα σωλήνων χάλυβα LSAW εξωτερικής διαμέτρου 36 ιντσών και περιλαμβάνει αντιδιαβρωτική επένδυση και επένδυση τσιμέντου. Η παραγωγή θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας εντός του 2021. Η εγκατάσταση του αγωγού έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση  των αγωγών φυσικού αερίου Leviathan και μεγάλου βάθους Karish.

Ωστόσο  το 2020 ο κλάδος σωλήνων χάλυβα επηρεάστηκε από την ιστορική μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020. Σε αυτές τις εξαιρετικά ασταθείς συνθήκες της αγοράς, ήρθαν να προστεθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, οδηγώντας έναν μεγάλο αριθμό έργων εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σε αναβολή ή ακύρωση, και περιορίζοντας τις ευκαιρίες συμμετοχής της Σωληνουργεία Κορίνθου, βασικής εταιρείας του Ομίλου στον κλάδο, σε διεθνείς διαγωνισμούς.

Μεγάλες προοπτικές και για τα καλώδια

Για τον κλάδο  των καλωδίων (Ελληνικά Καλώδια) όπως το 2020, ακόμη περισσότερο το 2021 θα είναι μια χρονιά με πολλά πράσινα έργα, έργα διασυνδέσεων και πλωτών θαλάσσιων πάρκων, τάση που ενίσχυσε και επιτάχυνε η πανδημία.

Τα έργα αυτά απαιτούν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και, αναλαμβάνοντας τέτοια έργα, η Cenergy κατέγραψε το 2020 την υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία και τις υψηλότερες ελεύθερες ταμειακές ροές στην ιστορία της, με αποτέλεσμα να επιτύχει ιστορικά χαμηλό καθαρό δανεισμό.

H ζήτηση για πράσινα έργα και έργα διασυνδέσεων αυξάνεται φέτος, καθώς δημοπρατούνται όλο και περισσότερα στην Ευρώπη ενώ αυξάνονται και στις ΗΠΑ. Ειδικά για την αγορά της Γαλλίας, όπου ήδη έχει μπει η εταιρεία με ένα μικρό έργο, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η κατασκευή θαλάσσιων πάρκων, μια μεγάλη αγορά στην οποία η εταιρεία θέλει να έχει παρουσία.

Η Cenergy έχει στις ΗΠΑ το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, έχοντας ήδη αναλάβει 3 έργα στις ΗΠΑ, και φέτος οι προοπτικές είναι ακόμη θετικότερες, αφού αναμένεται να δημοπρατηθούν μεγάλα έργα στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News  για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα