Bloomberg: Περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη θέλει να γίνει η Τουρκία απέναντι σε ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία

23:19 7/9/2020 - Πηγή: Mononews

Σε περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη που θα «ανταγωνίζεται» ακόμη και δυνάμεις όπως η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, θέλει να καταστήσει την Τουρκία ο Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με ανάλυσή του  Bloomberg.

Όπως εξηγεί η ρίζα της έντασης στην  Ανατολική Μεσόγειο είναι πιο βαθιά και δεν αφορά μόνο την αντιπαράθεση για τους φυσικούς πόρους που το τελευταίο

διάστημα προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή.

Η Τουρκία εξοπλίζεται ραγδαία στη θάλασσα
Μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα περιφερειακή μουσουλμανική δύναμη, ικανή να αντιπαρατεθεί «στήθος με στήθος» με την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Κάτι για το οποίο επικρίθηκε έντονα τη Δευτέρα από την αντιπολίτευση της χώρας.

Κάπως έτσι, η Τουρκία αύξησε την εγχώρια παραγωγή πλοίων και υποβρυχίων και το Πολεμικό Ναυτικό συνέβαλε ώστε ο Ερντογάν να προβάλει ισχύ στο εξωτερικό με επιτυχημένο τρόπο, ώστε να ανησυχήσει τις δυνάμεις στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνει το Bloomberg.

Μεγαλύτερες φρεγάτες βρίσκονται υπό κατασκευή, όπως και ένα αεροπλανοφόρο 27.000 τόνων που αναμένεται να παραδοθεί στον Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας την επόμενη χρονιά. «Πίσω από το παραπέτασμα βρίσκεται μια πολύ πιο επείγουσα σειρά θεμάτων, η ιδέα πως η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο και θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως τέτοια», σημειώνει στο Bloomberg ο καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας και ειδικός σε θέματα τουρκικής ναυσιπλοΐας στη Ναυτική Σχολή της Καλιφόρνια, Ράιαν Τζίντζερεϊς.

«Θεωρεί πως περιβάλλεται από εχθρούς και ανταγωνιστές και θα χρησιμοποιήσει τη δύναμη ώστε να υποστηρίξει εαυτόν, επειδή ακριβώς μπορεί», συμπληρώνει.

Ο πολεμικός στόχος του Ερντογάν για τη θάλασσα
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε θέσει στόχο έως το 2023, την επέτειο 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η χώρα να είναι σε θέση να παράγει μόνη της τα εξοπλιστικά που χρειάζεται. Έτσι, παρατηρείται μια έκρηξη κατασκευής πολεμικών πλοίων στην Τουρκία, ως μέρος μιας ευρύτερης ανάπτυξης της πολεμικής βιομηχανίας -από πολεμικά πλοία έως ελικόπτερα και πολεμικά drones- στo πλαίσιo της «στρατηγικής ανεξαρτησίας» της χώρας από Δυτικούς προμηθευτές.

Το όνειρο της εξοπλιστικής ανεξαρτησίας ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό να έρθει ως το 2023, σε μια προβληματική οικονομία 750 δισ. δολαρίων και με την ΕΕ να απειλεί με κυρώσεις για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή.

Η Τουρκία βάζει πλώρη να… αποκαθηλώσει την Ελλάδα στη θάλασσα
Παρ’ όλα αυτά, με βάση τα στρατιωτικά σχέδια της Τουρκίας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα ξεπεράσει πολύ σύντομα τον βασικό ανταγωνιστή του, την Ελλάδα, που από καιρό θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη στη θάλασσα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, τα ελληνικά υπουργεία Άμυνας και Ναυτιλίας δεν θέλησαν να σχολιάσουν κάτι για το θέμα.

Σε πίνακά του, το Bloomberg αποτυπώνει τη ναυτική δύναμη Ελλάδας και Τουρκίας σήμερα, αλλά και πώς αυτή αναμένεται να τροποποιηθεί με βάση τον εξοπλιστικό σχεδιασμό των δύο χωρών. Σε αυτόν, πέρα από το αεροπλανοφόρο, η Τουρκία ετοιμάζει μεταξύ 2022 και του 2027 ακόμη 6 υποβρύχια (διαθέτει 12, έναντι 11 που διαθέτει η χώρα μας), 4 αντιτορπιλικά (η Ελλάδα δεν έχει κανένα) και 4 φρεγάτες που θα προστεθούν στις 20 που υπάρχουν ήδη (η Ελλάδα διαθέτει 11 και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για προμήθεια 2 ακόμη, όπως αναφέρει το Bloomberg).

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα