«Bad banks» για τα ακίνητα πρώτης κατοικίας που βγαίνουν σε πλειστηριασμό – Ετοιμάζεται διαγωνισμός – Όλο το πλαίσιο λειτουργίας

«Bad banks» που θα «σαρώνουν» όλα τα ακίνητα πρώτης κατοικίας που βγαίνουν στους πλειστηριασμούς, με ιδιωτικά κεφάλαια και χωρίς καμιά ανάμειξη του Δημοσίου, θεσμοθετεί η κυβέρνηση.

Στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, που έρχεται μετά το καλοκαίρι, θα προβλέπεται επακριβώς η λειτουργία του νέου τύπου φορέα που θα λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Θα γίνει δηλαδή διεθνής διαγωνισμός για την προσέλκυση funds

που θα έχουν ως αντικείμενο τη διαχείριση ακινήτων που θα αποκτώνται από πλειστηριασμούς και, εν συνεχεία, θα μισθώνονται στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους, εφόσον οι τελευταίοι θέλουν να παραμείνουν ή να προσπαθήσουν να κρατήσουν το ακίνητό τους. Πρόκειται για μία μορφή sale & lease back, με δυνατότητα επαναγοράς του ακινήτου από τον ιδιοκτήτη του μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος. Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι εκείνος που υπό άλλες συνθήκες χάνει το σπίτι του έχει μία ευκαιρία, σε διάστημα 12 ετών, να πληρώνει ενοίκιο ή να βρει τα κεφάλαια για να συνεχίσει να πληρώνει το δάνειο και το σπίτι να περιέλθει και πάλι στην κυριότητά του.

Ούτως ή άλλως, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το 85% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό περνά στις τράπεζες. Πλέον ο πτωχευμένος ιδιοκτήτης θα έχει 12ετή σύμβαση μίσθωσης. Μέσα στα χρόνια αυτά, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, θα μπορεί είτε να διακόψει τη σύμβαση με τον φορέα και να αρχίσει να αποπληρώνει το δάνειο εφόσον το επιτρέπει η οικονομική του κατάσταση είτε να… λάβει νέο δάνειο, κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα συμβεί εφόσον θα βρίσκεται στον «Τειρεσία». Αλλά και γι’ αυτό, όπως εξηγεί η ίδια πηγή, θα υπάρχει πρόβλεψη ως προς την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου κατά την πάροδο των ετών.

Δηλαδή, όπως διευκρινίζει η ίδια πηγή, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την έναρξη της μίσθωσης, ο ενοικιαστής πια του ακινήτου θα έχει το δικαίωμα να αιτηθεί τη μετατροπή της σύμβασης μίσθωσης σε σύμβαση με δικαίωμα επαναγοράς. Αυτό, με την προϋπόθεση να καταβάλει όλα τα ενοίκια και για όλο το διάστημα της μίσθωσης. Τότε θα δικαιούται τη μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας του στον ίδιο ή στους άλλους νόμιμους δικαιούχους της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων αυτού του είδους και από αυτή την προέλευση. Μάλιστα, αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ διαδεδομένο στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ωστόσο είναι το αν μεταξύ των εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον θα είναι και εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), οι οποίες αγοράζουν τα ακίνητα που εκμεταλλεύονται από την αγορά.

Ο νόμος θα προβλέπει ακόμα την επιδότηση του ενοικίου για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά χαρακτηριστικά και χρήζουν προστασίας από το κράτος. Υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο από την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ για επιδότηση ενοικίου μέχρι 75% για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Θα υπάρχει πρόνοια ακόμα και για την περίπτωση που ο πρώην ιδιοκτήτης και νυν μισθωτής του ακινήτου δεν ανταποκρίνεται στην αποπληρωμή των μισθωμάτων με το νέο καθεστώς. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν καταβάλλει τρία συνεχόμενα μισθώματα, τότε θα καλείται να πληρώσει το σύνολο αυτών και για όλη τη διάρκεια της μίσθωσης. Υποχρέωση που, αν δεν τηρηθεί, στην ουσία θα σημαίνει την οριστική έξοδό του από το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, ο φορέας θα έχει δικαίωμα να επαναμισθώσει το ακίνητο σε τρίτο εκμισθωτή.

Κάθε χρόνο, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, πραγματοποιούνται περί τους 20.000 πλειστηριασμούς. Από αυτούς θεωρείται ότι το 1/3, δηλαδή περί τις 7.000, αφορούν σε πλειστηριασμούς για ακίνητα της πρώτης κατοικίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα