Alpha Bank: Δημοσιονομικός σχεδιασμός σε περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας

Την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία, που πηγάζει από την ραγδαία συνέχιση της πανδημίας επισημαίνει η Alpha Bank, παραθέτοντας τους παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας το 2021.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η νέα οικονομική ανάλυση της Alpha Bank:

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα για το

δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα (ESI) αποτυπώνουν την εκ νέου αύξηση της αβεβαιότητας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και, κατ’ επέκταση, της εγχώριας οικονομίας, καθώς σημειώθηκε ελαφρά επιδείνωση τον Σεπτέμβριο, στις 89,5 μονάδες, από 90,7 μονάδες τον Αύγουστο.

Επιπλέον, για πρώτη φορά έπειτα από 14 μήνες, ο ESI στην Ελλάδα σημείωσε χαμηλότερη επίδοση από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (91,1 μονάδες), ο οποίος ανέκαμψε κατά περίπου 70%, μετά από τη ραγδαία πτώση που κατέγραψε το δίμηνο Μαρτίου- Απριλίου (Γράφημα 1α).

Ο αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται στην κατάρτιση των βασικών μεγεθών του Κρατικού Προϋπολογισμού 2021. Σύμφωνα με το Προσχέδιο που κατατέθηκε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή, η εκτίμηση για το ΑΕΠ του τρέχοντος έτους είναι ότι θα συρρικνωθεί κατά 8,2%, ενώ το 2021, αναμένεται να ανακτήσει πάνω από τα 4/5 των απωλειών του 2020.

Ως εκ τούτου και υπό την προϋπόθεση της εισροής σημαντικού μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων εντός του επόμενου έτους, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,5%.

Όπως αναφέρει, ωστόσο, το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, σε περίπτωση παράτασης του επιδημιολογικού φαινομένου μέτριας έντασης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης το επόμενο έτος, θα είναι μειωμένος κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες (Γράφημα 4).

Το σχήμα της υφεσιακής διαταραχής το 2020 και η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το 2021 θα εξαρτηθούν από ορισμένους κρίσιμους παράγοντες:

-Πρώτον, από το σύνολο της άμεσης και έμμεσης συμβολής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, καθώς οι εκτιμήσεις – βάσει διαφόρων μελετών – ποικίλουν σημαντικά.

-Δεύτερον, από την εξέλιξη της πανδημίας στο άμεσο χρονικό διάστημα και την ενδεχόμενη ενεργοποίηση περαιτέρω μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής της.

-Τρίτον, από την εύρεση μιας αποτελεσματικής θεραπείας ή/και ενός ασφαλούς εμβολίου, καθώς και από τη χρονική στιγμή διάθεσης αυτών. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εάν το εμβόλιο κατά του ιού θα είναι διαθέσιμο πριν από τον Απρίλιο του 2021, δηλαδή πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου της επόμενης χρονιάς.

-Tέταρτον, από την αποτελεσματικότητα των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης που έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση, δηλαδή από το ύψος της θετικής επίδρασής τους στην οικονομία.

-Πέμπτον, από το ποσοστό απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης κατά το 2021.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση εδώ.

Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

Keywords
Τυχαία Θέματα