Βανδάλισαν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου.

Άγνωστοι βανδάλισαν το άγαλμα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, που βρίσκεται στην οδό Σταδίου, δίπλα στην Παλαιά Βουλή.

Τον βανδαλισμό γνωστοποίησε ο Αντιδήμαρχος Αθήνας Λευτέρης Σκιαδάς.

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσίευσε, πάνω στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη έχει γραφτεί η φράση «Fuck Heroes, fight

now!».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το άγαλμα του Κολοκοτρώνη έπεσε στο στόχαστρο των βανδάλων.
Πριν από τρία χρόνια άγνωστοι είχαν γράψει πάνω στο άγαλμα  «Καμία Ελπίδα – Νο Ηope».

Ο χάλκινος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη αποτελεί την πρώτη έφιππη μορφή της νεοελληνικής γλυπτικής. Η απόφαση για την ανέγερση του ελήφθη στο Ναύπλιο το 1884, σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του ηρωικού στρατηγού.

Στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, που προκήρυξε ο τότε Δήμαρχος Ναυπλίου Επαμεινώνδας Κωτσονόπουλος, προκρίθηκε ο Τήνιος γλύπτης Λάζαρος Σώχος.

O Σώχος δούλεψε τον ανδριάντα στο Παρίσι την περίοδο 1891–1895. Η χύτευσή του έγινε σε δύο αντίτυπα από ορείχαλκο (κράμα χαλκού). Το υλικό προερχόταν από κανόνια της Επανάστασης, που υπήρχαν στο Κάστρο του Παλαμηδίου.

Για να αποδώσει πιστά τον Κολοκοτρώνη, ο Σώχος μελέτησε τα πρόσωπα των εν ζωή συγγενών του, χρησιμοποίησε εκμαγείο που είχε ληφθεί από τη σορό του Κολοκοτρώνη, διάβασε τα απομνημονεύματά του, είδε τη φορεσιά και τον οπλισμό του, μελέτησε ακόμη και την ιπποσκευή του.

Το πρώτο μνημείο στήθηκε στο Ναύπλιο (στο κέντρο του πάρκου Κολοκοτρώνη) το 1901 και το δεύτερο στην Αθήνα (πλατεία Κολοκοτρώνη, μπροστά από το Ιστορικό Εθνολογικό Μουσείο) το 1904.

Ο ορειχάλκινος ανδριάντας του Κολοκοτρώνη, πριν ταξιδέψει στην Ελλάδα, εκτέθηκε στην Παγκόσμια έκθεση του 1900 στο Παρίσι όπου απέσπασε χρυσό μετάλλιο.

The post Βανδάλισαν το άγαλμα του Κολοκοτρώνη στη Σταδίου. appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα