Τσίπρας: Μονόδρομος η σύνθετη ονομασία για Σκοπιανό – εκτός πραγματικότητας να μη δοθεί ο όρος «Μακεδονία». Ζάεφ: Η Άγκυρα είναι ο μεγαλύτερος μας φίλος. Γλέζος προς Σκοπιανούς: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία

Στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Επανέλαβε τη θέση για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με αλλαγή στο σύνταγμα
ώστε να διασφαλίζεται το erga omnes.

Επιτέθηκε σε όσους εγκαλούν την κυβέρνηση ότι παραδίδει το όνομα «Μακεδονία» λέγοντας αφενός πως ο όρος έχει παραχωρηθεί στην προσωρινή ονομασία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και χρόνια αφετέρου πως η κυβέρνηση σήμερα επιχειρεί να πάρει πίσω αυτά που χάθηκαν από τους προηγούμενους, δηλαδή επιχειρεί να πείσει τους γείτονες να μη χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό.

Για το συλλαλητήριο της Αθήνας αναγνώρισε τον όγκο του και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τους πολίτες που εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους. Είπε όμως ότι αν το μήνυμα του συλλαλητηρίου ήταν η ελληνικότητα της Μακεδονίας τότε κρούουν ανοιχτές θύρες, αλλά αν το μήνυμα είναι ότι δεν πρέπει να δοθεί ο όρος «Μακεδονία» τότε αυτό το αίτημα «λάθος» διότι «είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας».

Ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε κάθε άλλη από το 1992 και μετά, σημείωσε, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλημμα γιατί η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια με την προσωρινή ονομασία.

«Ποιο ήταν το μήνυμα: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα που είναι ανοικτό από το 1992; Αν αυτό είναι το μήνυμα είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Ή μήπως είναι το ότι δίνουμε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό γιατί πριν το κάνουμε είναι να πούμε ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε κάθε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει δίλημμα να δώσει το όνομα γιατί η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε και μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας το 1992 αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη υπό τον όρο ΠΓΔΜ».

Σημείωσε ότι η διαπραγμάτευση δεν είναι εύκολη αλλά η επίλυση είναι μονόδρομος και χαρακτήρισε «κρίμα» το γεγονός ότι η εθνική γραμμή όπως χαράχτηκε με το Βουκουρέστι δεν υποστηρίζεται σήμερα από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων «συρόμενος από τους ακροδεξιούς του κόμματός του».

Αιφνιδιαστική συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ

Παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προχωρούν και όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο από το ΥΠΕΞ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα έχει απόψε συνάντησή με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ N. Ντιμιτρόφ. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι αύριο Τρίτη οι δύο υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ζάεφ: «Η Άγκυρα είναι ο μεγαλύτερος μας φίλος»

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Anadolu ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζάεφ , είπε πως «η Τουρκία αποτελεί τον μεγαλύτερο φίλο της πΓΔΜ» και κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στα Σκόπια. Φυσικά αναφέρθηκε και στο ζήτημα του ονόματος δηλώνοντας αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί λύση μεταξύ πΓΔΜ και Ελλάδος μέχρι το Μάιο.

Γλέζος προς Σκοπιανούς: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας

Ο Μανώλης Γλέζος με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» τοποθετήθηκε για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι οι Σκοπιανοί θα πρέπει να βγάλουν τη λέξη «Μακεδονία» από το μυαλό τους και πως κυβέρνηση και αντιπολίτευση προσπάθησαν να καρπωθούν κομματικά οφέλη, όρισαν το δικό τους συμφέρον πάνω από τη Μακεδονία.

Όπως αναφέρει το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς: Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι απέναντι στους γείτονες: ο κάθε λαός προσδιορίζεται από 1) τη γλώσσα του, 2) τα ήθη και τις κοινές παραδόσεις του, 3) τον τρόπο που θρησκεύεται, 4) τη θέλησή του να αποκτήσει εθνική ανεξαρτησία, 5) τη βούληση όλου του λαού και όχι ελαχίστων. Ένας λαός μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται, χάνει όμως την επαφή με τη δική του ιστορία όταν ετεροπροσδιορίζεται. Βγάλτε λοιπόν από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία με οποιαδήποτε μορφή και βάλτε αυτό που σας προσδιορίζει η ιστορία σας, η γλώσσα σας, τα ήθη και οι παραδόσεις σας, η θέληση για μια ειρηνική συνύπαρξη με όλους τους γείτονές σας, αυτό που εκφράζει το σύνολο του λαού σας και όχι μέρος αυτού.

Το άρθρο Τσίπρας: Μονόδρομος η σύνθετη ονομασία για Σκοπιανό – εκτός πραγματικότητας να μη δοθεί ο όρος «Μακεδονία». Ζάεφ: Η Άγκυρα είναι ο μεγαλύτερος μας φίλος. Γλέζος προς Σκοπιανούς: Βγάλτε από τον νου σας τη λέξη Μακεδονία δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα