Το πρώτο αεροπλάνο που χρησιμοποιήθηκε σε πόλεμο, έμοιαζε μ’ ένα τεράστιο πουλί. Η μοναδική ομοιότητα του γερμανικού Τάουμπε, με περιστέρι

του  συνεργάτη μας, Κωνσταντίνου Λαγού

«Τάουμπε» (Taube) στα γερμανικά σημαίνει περιστέρι.

Επίσης, ήταν το όνομα που δόθηκε στο πρώτο στρατιωτικό αεροπλάνο της Γερμανίας που κατασκευάστηκε λίγα χρόνια πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το αεροπλάνο-περιστέρι

Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, το όνομα δεν δόθηκε τυχαία στο αεροπλάνο αφού μοιάζει καταπληκτικά με περιστέρι!
Απ’ όλα τα αεροπλάνα που έχουν παραχθεί

μαζικά είναι αυτό που κατεξοχήν μοιάζει με πουλί.

Φωτογραφία από ένα «Τάουμπε» στον αέρα στην αρχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πηγή: Wikipedia

Σχεδιάστηκε το 1909 από τον Αυστριακό εφευρέτη Ίγκο Έτριχ (Igo Etrich) και η κατασκευή του ξεκίνησε το 1910.
Ήταν ένα από τα πρώτα μονοπλάνα με δύο θέσεις, μία για τον πιλότο και η άλλη για ένα παρατηρητή.
Στη Γερμανία παραγόταν από τον Έντμουντ Ράμπλερ (Edmund Rumpler) ο οποίος σύντομα πήρε τα δικαιώματα για το αεροπλάνο και το έβγαζε μόνος του.

Εκτός από τις παραγωγές χώρες, Γερμανία και Αυστροουγγαρία, άλλες χώρες που διέθεταν αυτό τον τύπο αεροπλάνου ήταν η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

Το «Τάουμπε» ήταν το πρώτο αεροπλάνο που χρησιμοποιήθηκε ποτέ σ’ ένα πόλεμο για τη ρίψη βομβών και πυροβολισμών.

Για πρώτη φορά αυτό συνέβη το 1911 στη Λιβύη στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ιταλίας και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όταν Ιταλοί πιλότοι από τα αεροπλάνα τους «Τάουμπε», έριχναν με τα χέρια χειροβομβίδες δύο κιλών, πάνω στους αντιπάλους τους ή τους πυροβολούσαν με καραμπίνες και πιστόλια.

Διαβάστε ακόμα: Τα θρυλικά Concorde, που ταξίδευαν από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη σε 2 ώρες και 52΄. Το δυστύχημα με τους 113 νεκρούς και τα 70 ατυχήματα, που σημάδεψαν το τέλος των υπερηχητικών πτήσεων

Ένα χρόνο αργότερα, οι Βούλγαροι χρησιμοποιήσαν «Τάουμπε» σε πολεμικές αποστολές στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Αν και η πτήση του «Τάουμπε» θεωρούταν από τους πιλότους αρκετά ομαλή, ήδη από το 1912, είχε αρχίσει να ξεπερνιέται από άλλους τύπους αεροπλάνων τα οποία υπερτερούσαν σε όλους τους τομείς.

Το τέλος των «Τάουμπε»

Όταν ξέσπασε ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος το 1914, το «Τάουμπε» ήταν πια ένα ξεπερασμένο αεροπλάνο τεχνολογικά.
Το γεγονός ότι είχε μάξιμουμ ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα και έστριβε δύσκολα, το καθιστούσε εύκολο στόχο για τα αεροπλάνα των Συμμάχων.

Στην πράξη έκανε ούτε για αναγνωριστικό αφού με γεμάτο ντεπόζιτο μπορούσε να καλύψει απόσταση μόλις 140 χιλιομέτρων.
Η πολεμική δράση του «Τάουμπε» στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κράτησε μόλις έξι μήνες και στις αρχές του 1915 οι Γερμανοί το απέσυραν από το μέτωπο.

Εξώφυλλο αμερικανικού περιοδικού που κοσμείται με φωτογραφία ενός «Τάουμπε». Πηγή: Wikipedia

Ήταν το πρώτο γερμανικό αεροπλάνο που ξεπεράστηκε στη διάρκεια του πολέμου λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης.

Παρά ταύτα, οι Γερμανοί συνέχισαν να το χρησιμοποιούν μέχρι το τέλος του πολέμου ως εκπαιδευτικό για τους πιλότους, που στη συνέχεια επάνδρωναν πιο σύγχρονους τύπους αεροσκαφών.

Το πιο αξιοσημείωτο επίτευγμα του «Τάουμπε» στους έξι μήνες που οι Γερμανοί το χρησιμοποίησαν στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν ότι υπήρξε το πρώτο γερμανικό αεροπλάνο που βομβάρδισε το Παρίσι: στην αρχή του πολέμου μερικοί Γερμανοί πιλότοι «Τάουμπε» πέταξαν αιφνιδιαστικά πάνω από το Παρίσι και έριξαν μικρές βόμβες με τα χέρια καθώς και προπαγανδιστικά φυλλάδια.

αρχική φωτογραφία: Ένα «Τάουμπε» πεσμένο στο έδαφος μετά από ατύχημα. Πηγή: Pinterest

Διαβάστε ακόμα στη «ΜτΧ»: «Ο άνθρωπος από τον Ουρανό». Η πρώτη πτήση με αεροπλάνο στην Ελλάδα που κινητοποίησε χιλιάδες θεατές. Κράτησε λίγα λεπτά και προξένησε δέος στο κοινό

The post Το πρώτο αεροπλάνο που χρησιμοποιήθηκε σε πόλεμο, έμοιαζε μ’ ένα τεράστιο πουλί. Η μοναδική ομοιότητα του γερμανικού Τάουμπε, με περιστέρι appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα