Το μαράζι του ξεριζωμού από τον Πόντο και η επιστροφή στην πατρίδα που δεν έγινε ποτέ. Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (βίντεο)

«Μόνο καημό είχανε; Μέχρι που πέθαναν από αυτόν τον καημό. Ένα πράγμα έλεγαν μόνο. Πατρίδα».

Το ντοκιμαντέρ Πόντος: “Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος” , είναι μια ιδέα που γεννήθηκε από την διαπίστωση ότι υπήρχαν ακόμα πολλές πηγές, αρχειακές ιστορίες αλλά και προφορικές μαρτυρίες οι οποίες δεν είχαν ρίξει όλο τους το φως στην ιστορία του ποντιακού ζητήματος. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 7 και 8 Μαρτίου στα πλαίσια του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

στην κατηγορία Ελληνικό Πανόραμα.

Tο ντοκιμαντέρ Πόντος: “Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος” έχει στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με την ιστορία της.

Βασικός άξονας του ντοκιμαντέρ είναι ένας συνδυασμός ιστοριογραφίας αλλά και προσωπικών ιστοριών και βιωμάτων ώστε να αναδειχθεί η ανθρώπινη διάσταση του ποντιακού φαινομένου το οποίο διαπερνά εθνικά και θρησκευτικά στεγανά και ταυτότητες. Για την δημιουργία του, οι συντελεστές ταξίδεψαν στην βόρεια Ελλάδα, στην Αθήνα και στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας για να συναντήσουν πρόσωπα με αναμνήσεις και μαρτυρίες αλλά και για να καταγράψουν την γεωγραφία και την ζωντανή ιστορία των Ποντίων και του ποντιακού πολιτισμικού φαινομένου.

Το ντοκιμαντέρ σκηνοθέτησε ο Γιώργος Δεμίρ με σενάριο του ιδίου σε συνεργασία με τον Ευάγγελο Αρεταίο. Την μουσική συνέθεσε η Ευανθία Ρεμπούτσικα. Είναι μια παραγωγή της εταιρείας New Idea Production με παραγωγούς τους Στέλιο Γιανσακίδη και Κώστα Πουσκιούλογλου. Όπως λένε η ταινία έχει στόχο να συμβάλει στην προσπάθεια της Τουρκίας να συμφιλιωθεί με την ιστορία της.

Παγκόσμια πρώτη προβολή στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στις 7 Μαρτίου 2018, ώρα 5.30μμ στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης και στις 8 Μαρτίου 2018, ώρα 8μμ στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη. Παρακολουθήστε το τρέιλερ:



Διαβάστε επίσης στη «ΜτΧ»: Όταν ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς έχασε τη βαλίτσα του και βρέθηκε χωρίς ρούχα στη Θεσσαλονίκη. Ήταν Κυριακή, τα μαγαζιά κλειστά και ήταν καλεσμένος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για να βραβευθεί …

Το άρθρο Το μαράζι του ξεριζωμού από τον Πόντο και η επιστροφή στην πατρίδα που δεν έγινε ποτέ. Ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ στο 20ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (βίντεο) δημοσιεύθηκε αρχικά στον δικτυακό τόπο ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα