Το Δίκτυο NATURA 2000 κατοχυρώνει την κυριαρχία της Ελλάδας στις Γκρίζες ζώνες του Αιγαίου και του Έβρου. Επιστολή του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ τον Απρίλιο

Τον περασμένο Απρίλιο ξεκίνησε ένα μπαράζ δηλώσεων μεταξύ του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και του αντίστοιχου υπουργείου της Τουρκίας. Αφορμή στάθηκε η προκλητική ανακοίνωση της Άγκυρας που υποστήριξε ότι τα Ίμια, όπως και τα χωρικά ύδατα και ο εναέριος χώρος είναι υπό τουρκική κυριαρχία.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Λαλιώτης, με επιστολή του στον ιστότοπο «Ανοιχτό Παράθυρο» υποστήριξε ότι το «Δίκτυο NATURA 2000» στην Ελλάδα, μπορεί με τη στρατηγική «εκμετάλλευσή» του να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο.
Παράλληλα, μπορεί να ακυρώσει τα επεκτατικά σχέδια των Τούρκων στις στις λεγόμενες «Γκρίζες Ζώνες».

Αναλυτικά η επιστολή

«Αθήνα, 8 Μαΐου 2018

Από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έχει εκδοθεί (31/3/2018) μια προκλητική ανακοίνωση για το STATUS ορισμένων Νησιών του Αιγαίου με αιχμή το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA 2000».
Το ζήτημα αυτό είναι αναμφίβολα μείζον και κρίσιμο γιατί η εκπόνηση Μελετών και οι εγκεκριμένοι Χάρτες για τις προστατευόμενες περιοχές του ΔΙΚΤΥΟΥ NATURA, που έχουν τεκμηριωθεί σταδιακά από το 1994, δημιουργούν ταυτόχρονα ένα διττό κατοχυρωμένο κεκτημένο για τη χώρα μας, Εθνικό και Ευρωπαϊκό.

Χάρτης με το «Δίκτυο NATURA 2000» στην Ελλάδα

Οι περιοχές αυτές με την απεικόνισή τους στους χάρτες, συμπεριλαμβάνονται και στον Εθνικό Κατάλογο της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αυτόν τον τρόπο, αυτονόητα, κατοχυρώνουν ζωτικά εδαφικά και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κρίνω σκόπιμο να σας ενημερώσω για το «ΔΙΚΤΥΟ NATURA2000» γιατί το κατοχυρωμένο STATUS στις «Περιοχές Προστατευόμενων Οικοσυστημάτων» μπορεί να ακυρώσει, με σωστή στρατηγική και εξειδικευμένο σχεδιασμό, όλη την προκλητική, επιθετική και επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας για τις «Γκρίζες Ζώνες» τόσο στα Νησιά του Αιγαίου όσο και στον Έβρο».

Την επιστολή του κ. Λαλιώτη συνόδευσε και ένα σημείωμα του πρώην υπουργού, κατά το οποίο τόνιζε ότι ο «ο προσδιορισμός ευαίσθητων περιβαλλοντικών περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα σε συνδυασμό με την απεικόνιση τους χάρτες NATURA2000, έχει στηριχτεί σε επιστημονικά τεκμηριωμένες Μελέτες από το ΥΠΕΧΩΔΕ την περίοδο 1994 – 2000, αλλά και μετά το 2000, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από συγκεκριμένες Κοινοτικές Οδηγίες.
Είναι σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι το «Δίκτυο NATURA2000» κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο.
Αυτές οι προστατευόμενες περιοχές απεικονίζονται και επικυρώνονται στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο NATURA 2000 και κατ’ επέκταση στους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Χάρτες και προστατεύονται από Ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Τι είναι το «Δίκτυο NATURA 2000»

Το «NATURA 2000», αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας του οικοσυστήματος.
Στο επίπεδο της Ε.Ε. κρίθηκε η ανάγκη λήψης μέτρων για τη διατήρηση ενός συγκεκριμένου αριθμού οικοτόπων και ειδών, τις λεγόμενες Ειδικές Ζώνες Διατήρησης, οι οποίες επιδεινώνονταν σταδιακά και υπήρχε άμεσος κίνδυνος μη αναστρέψιμης απώλειας σημαντικού μέρους της βιοποικιλότητας.
Ιδρύθηκε τον Μάιο του 1992 με την υιοθέτηση της οδηγίας των οικοτόπων η οποία συμπληρώνει την οδηγία για τα πουλιά (79/409/ΕΟΚ) και από κοινού αποτελούν την νομική βάση του δικτύου.

Το «Δίκτυο NATURA2000» κατοχυρώνει συνδυαστικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κρίσιμες περιοχές στα νησιά του Αιγαίου και στον Έβρο

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του Κώστα Λαλιώτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής, στους Αρχηγούς των Κομμάτων καθώς και στους Υπουργούς Εξωτερικών και Περιβάλλοντος και σε Βουλευτές, ισχύει για τις περιοχές «NATURA 2000» στην Ελλάδα:

Η Ελλάδα τεκμηρίωσε επιστημονικά και απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Εθνικό Κατάλογο των περιοχών του «Δικτύου Natura2000″

Στην Ελλάδα, η δημιουργία του Δικτύου Natura 2000 ξεκίνησε το 1994 σύμφωνα με τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις και τα κριτήρια που καθορίζονται από τις ανωτέρω Κοινοτικές Οδηγίες.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ, το 1994, με ειδική Σύμβαση ανέθεσε στο Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας την επιστημονική ευθύνη και το συντονιστικό ρόλο για την εκπόνηση Μελετών με καταγραφή όλων των προστατευόμενων περιοχών, οι οποίες πληρούν τα κριτήρια για την κατάταξη τύπων οικοτόπων και οικοτόπων ειδών της Οδηγίας 92/43/ΕΚ στη χώρα μας (296 περιοχές και χάρτες– «Επιστημονικός Κατάλογος»).

Για το σκοπό αυτό δραστηριοποιήθηκε μια πολυπληθής διεπιστημονική ομάδα με τη συμμετοχή 100 Επιστημόνων με διαφορετικές ειδικότητες. Η επιστημονική τεκμηρίωση έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE (1994-1996) με τίτλο «Καταγραφή, Αναγνώριση, Εκτίμηση και Χαρτογράφηση των Τύπων Οικοτόπων και των Ειδών Χλωρίδας και Πανίδας της Ελλάδας (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ)». Στον «Επιστημονικό Κατάλογο» εντάχθηκε το σύνολο σχεδόν των μέχρι τότε προστατευόμενων περιοχών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο πρώτος κατάλογος των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας που περιελάμβανε 239 περιοχές.

Το Ελληνικό Δίκτυο Natura2000 περιλαμβάνει την πλειονότητα των προστατευόμενων περιοχών της χώρας:

τους 10 Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Σύμβαση RAMSAR,τους Εθνικούς Δρυμούς,τα Εθνικά Πάρκα,το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου,τα Καταφύγια Άγριας Ζωής,τα Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης καθώς και άλλες περιοχές ειδικής αναφοράς και προστασίας.

Το Δίκτυο NATURA 2000 είναι ανοικτό για τη συμπλήρωσή του και την επέκτασή του.

Το εθνικό δίκτυο Natura της Ελλάδας

Η Ελλάδα είχε ως εκκρεμότητα τη συμπλήρωση του δικτύου Natura 2000 στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, η τελευταία εθνική υποβολή των στοιχείων για το δίκτυο Natura 2000 πραγματοποιήθηκε στις 02/3/2018 (https://cdr.eionet.europa.eu/gr/eu/n2000/).
Σε αυτή την υποβολή έχουν υποβληθεί τα στοιχεία από την αναθεώρηση και επικαιροποίηση του εθνικού καταλόγου του δικτύου με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50473/2017 (ΦΕΚ 4432/Β/2017), οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 446, και περιλαμβάνουν ένα αξιόλογο τμήμα θαλάσσιας έκτασης, ώστε να αντιμετωπιστεί και η ανωτέρω εκκρεμότητα.
Ειδικότερα, η έκταση που το νέο Δίκτυο NATURA καλύπτει έχει τις εξής καταγραφές:

Χερσαία έκταση: 36.187,98 km2
Θαλάσσια έκταση: 22.585,18 km2

Είναι αυτονόητο ότι τόσο η καταγραφή, η τεκμηρίωση και η ανάδειξη όσο και η ευθύνη για την προστασία των Περιοχών (όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς Χάρτες) του Δικτύου NATURA 2000 διαμορφώνει ένα διττό STATUS, διαμορφώνει ταυτόχρονα ένα Εθνικό Κεκτημένο για κάθε Χώρα και ένα Ευρωπαϊκό Κεκτημένο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: Ανοιχτό Παράθυρο

The post Το Δίκτυο NATURA 2000 κατοχυρώνει την κυριαρχία της Ελλάδας στις Γκρίζες ζώνες του Αιγαίου και του Έβρου. Επιστολή του πρώην υπουργού Κώστα Λαλιώτη μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ τον Απρίλιο appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixani tou Xronou