Τι σχέση έχει η Whitney Houston με τον Ρωμανό Μελωδό; Το «μέλισμα» που έκανε ιδιαίτερη τη φωνή της

Υπάρχει η έκφραση για ένα καλό τραγουδιστή, «δεν τραγουδά, αλλά ψέλνει». Αυτό που ξεχωρίζει την ψαλμωδία από το άσμα είναι η τεχνική γνωστή ως «μέλισμα», όταν ένας τραγουδιστής τραγουδά μία και μοναδική συλλαβή σε διαφορετικές νότες.

Λέγεται ότι η τεχνική αυτή εφαρμοζόταν ήδη στην αρχαιότητα από τους μύστες των Ελευσινίων Μυστηρίων που έψελναν. Με τον τρόπο αυτό κατάφερναν να φθάσουν στην έκσταση. Όμως, η τεχνική του «μελίσματος» χρησιμοποιείται και στην υμνολογία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κυρίως στους ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού. Το «μέλισμα» απαντάται σε μικρότερο βαθμό και σε μουσικές

διάφορων άλλων θρησκειών και λαών. Στη σύγχρονη μουσική διάφοροι καλλιτέχνες χρησιμοποιήσαν το «μέλισμα» στα τραγούδια τους.

Όμως, η τεχνική είναι πολύ δύσκολη αφού χρειάζεται μεγάλο ταλέντο, εξάσκηση και τέλειος συντονισμός στην αναπνοή και το τραγούδι. Οι ειδικοί θεωρούν ότι η σύγχρονη τραγουδίστρια που είχε το καλύτερο «μέλισμα» ήταν η Whitney Houston στο τραγούδι, «I Will Always Love You».

Σε αυτό η Houston τραγουδούσε για έξι συνεχόμενα δευτερόλεπτα σε διαφορετικές νότες κάθε «Ι» και «You» που υπάρχει στους στίχους του τραγουδιού. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα το συγκεκριμένο τραγούδι θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα όχι μόνο της Huston, αλλά και γενικότερα της ποπ μουσικής.

αρχική εικόνα: Wikipedia

Διαβάστε στη «ΜτΧ»: Τι μουσική ακούγαμε τον Οκτώβριο του 1988; Steve Winwood, RED RED WINE, INXS, U2 και άλλες επιτυχίες των 80’s

The post Τι σχέση έχει η Whitney Houston με τον Ρωμανό Μελωδό; Το «μέλισμα» που έκανε ιδιαίτερη τη φωνή της appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα