Τατόι. Moυσείο, ξενοδοχεία, σπα, ειδικές διαδρομές περιλαμβάνει η μελέτη βιωσιμότητας για το πρώην βασιλικό κτήμα και τα θερινά Ανάκτορα (Εικόνες)

Τη Μελέτη Βιωσιμότητας του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου, παρουσίασε  μέσω διαδικτύου, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, μια μέρα μετά την παρουσίασή της, μέσω τηλεδιάσκεψης, στον πρωθυπουργό, παρουσία όλων των αρμόδιων κυβερνητικών, δημοτικών και κοινωνικών φορέων.

«Θέλουμε το Κτήμα Τατοΐου να καταστεί ελκυστικός χώρος για όλες τις ηλικίες κατά τη διάρκεια όλου του έτους, μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων», δήλωσε η κ. Μενδώνη, αναφερόμενη στη στρατηγική που έδωσε στους μελετητές το ΥΠΠΟΑ, το οποίο έχει αναλάβει από τον Αύγουστο

του 2019 την εντολή συντονισμού όλου του έργου. Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται  από 97 έως 130 εκατ ευρώ  και μέρος του θα καλυφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διαβάστε στη ΜτΧ: Το άγνωστο Τατόι. Το ανάκτορο είναι αντίγραφο και ο πρώτος ιδιοκτήτης Γεώργιος Α΄ φοβόταν ότι θα φύγει νύχτα, όπως ο Όθωνας. Το λουκέτο του 1967 και η δικαστική διαμάχη (βίντεο)

Η μελέτη βιωσιμότητας του έργου, που χρηματοδοτήθηκε μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη, δίνει ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος όσο και σε αυτή των πολιτιστικών χώρων δεδομένου ότι από τα 55 συνολικά κτίρια που υπάρχουν στο Κτήμα, τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003. «Πρόκειται για ένα περιαστικό πάρκο και συγχρόνως έναν ιστορικό τόπο τα οποία πρέπει να προφυλάξουμε με ευλάβεια» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού. Γι΄ αυτό εξάλλου και η όποια νέα δόμηση προβλεφθεί, για την φιλοξενία δραστηριοτήτων δεν θα ξεπερνά τα 3000 τ.μ.

Έμφαση θα δοθεί στην αναβίωση της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας του κτήματος ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την δημιουργία ελληνικού αμπελώνα.

Διαβάστε ακόμα: Στα άδυτα του πρώην ανάκτορου στο Τατόι. Δείτε πως ήταν το υπνοδωμάτιο της βασίλισσας και η περίφημη μαρμάρινη μπανιέρα της Όλγας. Εντυπωσιακές εικόνες από τη σοφίτα – καταφύγιο του τότε διαδόχου Κωνσταντίνου (βίντεο)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η έκταση είναι περίπου 42.000 περίπου στρεμμάτων, δασική έκταση. Εδώ περιλαμβάνεται ο ιστορικός πυρήνας που είναι περίπου 1.600 στρέμματα και περίπου 1.200 στρέμματα είναι οι καλλιέργειες. Το κτήμα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας. και διαθέτει πολλά είδη κωνοφόρων και ιδιαίτερη βιοποικιλότητα. Παρουσιάζονται ενδημικά και ξενικά είδη χλωρίδας αλλά και σπάνια απειλούμενα είδη πανίδας. Στην πραγματικότητα είναι ένα περιαστικό πάρκο σε πλήρη γειτνίαση με την Αθήνα αλλά συγχρόνως είναι και ένας ιστορικός τόπος.

Στο κτήμα υπάρχει ένας συνολικός αριθμός 55 κτηρίων, εκ των οποίων τα 27 είναι κηρυγμένα μνημεία από το 2003 με ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η κα Μενδώνη, «θέλουμε να καταστεί ένας χώρος ελκυστικός για όλες τις ηλικίες σε όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω ανάπτυξης βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων.

Η ανάπτυξη του κτήματος θα έπρεπε να ακολουθεί δύο βασικές αρχές. Όπως ήδη είπα είναι ο σεβασμός στην ιστορία, το περιβάλλον και την κοινωνία, πράγμα που σημαίνει διάσωση των κτηρίων, ανάδειξη όλων των ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων, προστασία και ανάπτυξη του φυσικού περιβάλλοντος, ισορροπία μεταξύ της Πάρνηθος και του κτήματος, προσβασιμότητα και ανάπτυξη χρήσεων για όσο γίνεται περισσότερο.

Η δεύτερη αρχή είναι η οικονομική βιωσιμότητα. Ένας ισχυρός χαρακτήρας με ταυτότητα και συνοχή που θα μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες είτε είναι οι Αθηναίοι είτε είναι Έλληνες, είτε είναι ξένοι. Αξιοποίηση του κτήματος σε όλη τη διάρκεια του έτους. Αποδοτική και αποτελεσματική λειτουργία και διαχείριση. Δυνατότητα εξασφάλισης πιθανών επιδοτήσεων και δωρεών για τη χρηματοδότηση. Βιωσιμότητα επιμέρους δράσεων και ανταποδοτικότητας προς το δημόσιο, Επάρκεια συνολικών χρηματοροών για τη συντήρηση ολόκληρου του κτήματος. Γιατί το μείζον δεν είναι να αποκατασταθεί το κτήμα. Ας πούμε ότι τα κονδύλια τα οποία απαιτούνται βρίσκονται. Το πρόβλημα είναι πώς το ίδιο το κτήμα θα είναι από μόνο του βιώσιμο, πώς η βιωσιμότητά του θα εξασφαλίζεται με ίδια έσοδα και θα δημιουργούνται θέσεις εργασίας».

«Καταλήξαμε σε 5 θεματικές κατευθύνσεις, 5 δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν άνετα στο κτήμα. Ιστορία και πολιτισμός. Υπαίθρια άθληση και αναψυχή. Αγροτική οικονομία, έρευνα και γνώση, ευεξία και ηρεμία»

Σύμφωνα με τη μελέτη, για την σύνταξη της οποίας ελήφθησαν παραδείγματα από 18 αντίστοιχους χώρους του εξωτερικού αλλά και προτάσεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, το έργο θα κινηθεί πάνω σε πολλές διαφορετικές θεματικές κατευθύνσεις ανάπτυξης και οικονομικής δραστηριότητας, Οι πολιτιστικές δράσεις θα φιλοξενούνται, κατά κύριο λόγο, στην ανακτορική ενότητα του κτήματος ενώ στα συνοδευτικά κτίρια θα λειτουργήσουν ξενώνας πολυτελείας, χώροι ευεξίας, καφέ, εστιατόρια, καταστήματα και χώροι εκδηλώσεων. Θα δημιουργηθούν, παράλληλα, χώροι άθλησης και αναψυχής στους οποίους οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται για περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία κ.α ενώ προβλέπεται και η λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Διαβάστε επίσης: Το γραφείο του Βασιλιά, το δωμάτιο με την ηχομόνωση, τα ανακτορικά σαλόνια. Ξενάγηση στο πρώην ανάκτορο του Τατοΐου, όπου γεννήθηκαν και έζησαν πρίγκιπες και βασιλιάδες (βίντεο)

Σύμφωνα με τον υπάρχον χρονοδιάγραμμα στόχος είναι να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία της συγκρότησης Εταιρείας Ειδικού Σκοπού και μέχρι τον Αύγουστο του 2022 οι μελέτες να είναι έτοιμες προς χρηματοδότηση.

Συνεχίστε στο podstories από τη Μηχανή του Χρόνου…

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: Μηχανή του Χρόνου

The post Τατόι. Moυσείο, ξενοδοχεία, σπα, ειδικές διαδρομές περιλαμβάνει η μελέτη βιωσιμότητας για το πρώην βασιλικό κτήμα και τα θερινά Ανάκτορα (Εικόνες) appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα