Σεισμός Ελασσόνα. Πιθανός ένας μεγάλος μετασεισμός σύμφωνα με τους σεισμολόγους – Προειδοποιούν για κλειστά σχολεία τις επόμενες μέρες. Πιθανή η κήρυξη έκτακτης ανάγκης

«Καμπανάκι» για τις ενδεχόμενες συνέπειες του μεγάλου σεισμού στην Ελασσόνα σήμανε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαχάζος.

Η σεισμική δόνηση, υπενθυμίζεται, προκάλεσε πραγματικό τρόμο στους κατοίκους, που βγήκαν ανήσυχοι στους δρόμους των περιοχών όπου έγινε αισθητός. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες υπάρχει περίπτωση εγκλωβισμένου άνδρα σε κτίριο που κατέρρευσε στο χωριό Μεσοχώρι.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία, καλώντας τους αρμόδιους να απομακρύνουν τα παιδιά

από τα σχολεία και τους ανθρώπους από τα δημόσια κτίρια, τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας …

Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός έγινε στο ρήγμα Δαμασίου, το οποίο έχει μελετηθεί διεξοδικά από το ΑΠΘ, λόγω του «ένοχου» ιστορικού του. «Εχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε» είπε αρχικά ο κ. Παπαζάχος και προσέθεσε:

«Θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας»

«Σε καμία περίπτωση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία»

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες». Ο έμπειρος σεισμολόγος τόνισε ότι τα σπίτια που έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν «τουλάχιστον για μια εβδομάδα» καθώς «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο σεισμολόγος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν για τις προσεχείς ημέρες. «Είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε κτίριο που μπορεί να χορεύει από μετασεισμούς 4 ή 4,5. Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για κάποιες μέρες. Ακόμη και άρτιο να είναι, είναι επικίνδυνο να βάλει κάποιος τα παιδιά παιδιά σε κάποιο κτίριο που θα κουνηθεί και από πρόκληση πανικού να τραυματιστεί κάποιος» είπε καταλήγοντας.

Αυτοψία Αγοραστού στις καταστροφές -Πιθανή η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Σε κλίμα φόβου και μακριά από τα σπίτια τους, περνούν τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι του δήμου Τυρνάβου, καθώς ο ισχυρός σεισμός με επίκεντρο την Ελασσόνα και οι διαρκείς και δυνατοί μετασεισμοί, προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολεοδομίας του δήμου Τυρνάβου, Γιώργος Σακούτσιος, μέχρι στιγμής αναφέρθηκαν ζημιές σε δύο γέφυρες της περιοχής, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί η διέλευση των κατοίκων.

Ζημιές έχει υποστεί επίσης το δημοτικό σχολείο στο Δαμάσι, γεγονός που οδήγησε τον Δήμαρχο Τυρνάβου Γιάννη Κόκουρα, να αποφασίσει το κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων του δήμου μέχρι νεοτέρας.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο παρατηρήθηκαν μερικά μικροπροβλήματα σε κάποια παλιά σπίτια, χωρίς ευτυχώς να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί μέχρι τώρα.

Αυτοψία Αγοραστού στην περιοχή

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Τυρνάρβου, στην περιοχή και συγκεκριμένα στο Δαμάσι βρίσκεται αυτήν την ώρα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, κάνοντας αυτοψία στις καταστροφές. Εκτιμά δε πως η περιοχή, σε συνεννόηση με την περιφέρεια θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα τα όποια προβλήματα, ενώ από σήμερα κιόλας, κλιμάκια του δήμου και της περιφέρειας θα αρχίσουν ελέγχους για να διαπιστωθούν ζημιές σε οικίες και υποδομές.

«Λέμε όλον τον κόσμο να μην μπει κανείς μέσα στο σπίτι του γιατί από εκείνη την ώρα γίνονται διαρκώς μετασεισμοί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σακούτσιος.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου

The post Σεισμός Ελασσόνα. Πιθανός ένας μεγάλος μετασεισμός σύμφωνα με τους σεισμολόγους – Προειδοποιούν για κλειστά σχολεία τις επόμενες μέρες. Πιθανή η κήρυξη έκτακτης ανάγκης appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός Ελασσόνα, Πιθανός, – Προειδοποιούν, Πιθανή,seismos elassona, pithanos, – proeidopoioun, pithani